Eigen bijdrage geneesmiddelen maximaal 250 vanaf 2019

Eigen bijdrage geneesmiddelen maximaal  250 vanaf 2019 Sinds 2019 betaal je maximaal 250 eigen bijdrage voor geneesmiddelen. Boven dat bedrag worden de kosten vergoedt door de zorgverzekering. Wel vallen de kosten onder het eigen risico. Tot 2019 was het zo dat wanneer er een eigen bijdrage gold voor geneesmiddelen, deze elke keer opnieuw betaald moest worden zonder maximum. Circa 0,2% van de bevolking was daardoor jaarlijks meer dan 250 kwijt aan de eigen bijdrage op geneesmiddelen. De maximering van de eigen bijdrage op geneesmiddelen is in 2019 ingegaan en geldt in ieder geval tot 2021.

Maximering eigen bijdrage geneesmiddelen


Over de eigen bijdrage op geneesmiddelen

Gebruik je geneesmiddelen op recept van een specialist of je huisarts dan worden deze in veel gevallen vergoedt onder de basisverzekering. Wel is het zo dat voor elke groep van vergelijkbare geneesmiddelen een vergoedingslimiet is vastgesteld. Wil je een ander merk of een medicijn met een andere toedieningswijze gebruiken en liggen de kosten hiervan hoger dan de vergoedingslimiet dan betaal je het verschil zelf. Dit is de eigen bijdrage. Daarnaast zijn er ook tal van medicijnen die niet of slechts gedeeltelijk door de zorgverzekering vergoedt worden. Het Ministerie van Volksgezondheid bepaalt welke medicijnen worden opgenomen in het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Geneesmiddelen die buiten dit vergoedingssysteem vallen worden niet vergoedt onder de basisverzekering. Veel zorgverzekeraars bieden wel aanvullende verzekeringen aan waarin een vergoeding is opgenomen voor medicijnen die buiten het GVS vallen. Gebruik je veel geneesmiddelen waarvoor dit geldt dan kan het raadzaam zijn om om deze reden een aanvullende verzekering af te sluiten.

Duurder middel de voorkeur boven goedkoper alternatief?

Een zorgverzekeraar kan dan wel beweren dat het van de meeste medicijnen altijd in ieder geval één soort - de goedkoopste - vergoedt; dit is lang niet voor iedereen een optie. Niet zelden bestaan er grote verschillen tussen de geneesmiddelen van verschillende merken. Zo kan het gebeuren dat medicijn A precies dezelfde werkzame stof bevat als medicijn B maar dat je als patiënt van het ene middel bijwerkingen krijgt en van het andere niet. Ook kan het zijn dat het goedkoopste middel dagelijks in pilvorm moet worden ingenomen terwijl een wat duurder middel maar eens in de paar weken geïnjecteerd hoeft te worden. Er kan dan een sterke voorkeur bestaan voor een medicijn dat minder belastend is, terwijl het toch niet vergoed wordt. Onder omstandigheden is het mogelijk om het met een attest van een specialist voor elkaar te krijgen dat een duurder merk of alternatieve toedieningsvorm toch vergoed wordt. Hier moeten dan wel zwaarwegende argumenten voor worden aangedragen zoals bijvoorbeeld dat men een allergie heeft voor een in het goedkopere medicijn gebruikte hulpstof of dat men erg veel last krijgt van bijwerkingen.

Verschil eigen bijdrage en eigen risico

De termen eigen bijdrage en eigen risico worden nog wel eens door elkaar gehaald. Het eigen risico is een vast drempelbedrag dat is vastgesteld door de overheid en dat geldt voor alle zorgkosten tezamen. In 2020 is de hoogte van het eigen risico vastgesteld op 385. Dit betekent dat de eerste 385 die je aan medische kosten maakt voor eigen rekening komen, met uitsluiting van bepaalde hiervan vrijgestelde kosten zoals die voor consulten bij de huisarts en zorg voor jongeren onder de 18 jaar. Het eigen risico van 385 kan op vrijwillige basis verhoogd worden. Wanneer je vrijwillig het eigen risico verhoogd krijg je in ruil hiervoor korting op je zorgpremie. Dit is alleen aan te raden voor mensen die zelden tot nooit medische kosten maken, maar dan nog is het een risico. Raak je bijvoorbeeld betrokken bij een verkeersongeluk en moet je in het ziekenhuis worden opgenomen dat slokt dit al snel in één keer je hele eigen risico op.

De eigen bijdrage is een bedrag dat tot 2019 niet gemaximeerd was en dat elke keer opnieuw betaald moet worden. Het geldt voor een aantal specifieke vormen van zorg, waaronder dus bepaalde geneesmiddelen. Met een aanvullende verzekering kunnen deze kosten worden afgedekt.

Eigen bijdrage geneesmiddelen vanaf 2019 maximaal 250

Op Prinsjesdag 2018 is bekendgemaakt dat met ingang van 2019 de eigen bijdrage op geneesmiddelen gemaximeerd wordt op 250 per persoon per jaar. Heb je binnen één kalenderjaar al voor 250 aan eigen bijdrage betaald dan betaalt de zorgverzekeraar vanaf dat moment de rest. De overheid heeft deze maatregel genomen om te voorkomen dat mensen die veel medische kosten hebben door de eigen bijdrage in de financiële problemen komen. Het deel dat de zorgverzekering vergoedt valt dan wel onder het eigen risico. Zou je uitsluitend kosten maken voor medicijnen dan betekent dit dat je alsnog moet betalen voor de eerste 635 ( 385 + 250). De meeste mensen met hoge kosten voor geneesmiddelen hebben echter doorgaans ook kosten voor bijvoorbeeld consulten bij specialisten en bloedonderzoek waardoor het eigen risico al vroeg in het jaar verbruikt is. Voor deze grootverbruikers is de maximering van de eigen bijdragen op geneesmiddelen dus goed nieuws. De nieuwe regel is in 2019 ingegaan en loopt in ieder geval door tot 2021.

Gevolgen voor verzekerden

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) becijferde dat circa 0,2% van de bevolking profiteert van de maximering van de eigen bijdrage. Dit is het aantal dat tot 2018 meer dan 250 op jaarbasis kwijt was aan de eigen bijdrage. Voor deze mensen is de maatregel dus goed nieuws.

Toen het plan van het kabinet om de eigen bijdrage voor geneesmiddelen te maximeren op 250 bekend werd voorspelde Zorgverzekeraars Nederland in een brief aan de Tweede Kamer daarnaast dat een gevolg hiervan zou zijn dat meer mensen een eigen bijdrage gaan betalen. De reden hiervoor is dat veel geneesmiddelenfabrikanten door de maximering zouden stoppen met bestaande terugbetaal- en compensatieregelingen. Als dit gebeurt dan zal de eigen bijdrage - zij het tot een maximum van 250 - van toepassing worden op een grotere groep Nederlanders, waaronder niet-grootverbruikers van zorg. Geneesmiddelenfabrikanten gaan vaak terugbetaal- en compensatieregelingen aan omdat ze de internationale prijzen voor hun producten niet willen verlagen maar door afspraken met de overheid Nederlandse klanten wel een lager bedrag laten betalen. Deze regelingen zorgden er tot 2019 voor dat de prijzen van relatief veel geneesmiddelen onder de vergoedingslimiet lagen.

Lees verder

© 2018 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zorgverzekering voor je hondHet is niet nieuw in Nederland, een zorgverzekering voor je hond. Toch is het aantal hondenbezitters in Nederland dat ee…
Medicijnen 2020: eigen bijdrage tot  250Medicijnen 2020: eigen bijdrage tot 250De eigen bijdrage medicijnen en geneesmiddelen is maximaal 250 euro in 2020, een meevaller. De basisverzekering 2020 maa…
De regels voor vergoeding van geneesmiddelenVoor veel mensen is het onduidelijk welke geneesmiddelen hun zorgverzekeraar vergoedt en welke niet. Er zijn dan ook een…
Zorgverzekering Hema 2021Zorgverzekering Hema 2021Ook de Hema heeft voor 2021 een goedkope zorgverzekering in de aanbieding. Niet zomaar een basisverzekering, maar een ve…

Prepaid juridische hulp of rechtsbijstandsverzekering?Prepaid juridische hulp of rechtsbijstandsverzekering?De prepaid juridische hulp kan een goed alternatief zijn voor de rechtsbijstandverzekering. Bij een rechtsbijstandverzek…
Zorgverzekering 2019: zorgpremie vergelijkenZorgverzekering 2019: zorgpremie vergelijkenDe zorgpremie 2019 stijgt, zo laat het kabinet ons weten, maar het kabinet gaat daar niet over. De zorgverzekeraar waar…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Myriams-Fotos, Pixabay
  • https://weblog.independer.nl/in-het-nieuws/eigen-bijdrage-medicijnen-vanaf-2019-niet-meer-dan-250-euro/
  • https://www.zorgwijzer.nl/faq/verschil-eigen-risico-eigen-bijdrage
  • https://www.zorgwijzer.nl/zorgverzekering-2019/meer-patienten-gaan-eigen-bijdrage-medicijnen-betalen
  • https://www.zn.nl/338067458/Nieuwsbericht?newsitemid=3110633472
  • https://assets.zn.nl/p/32768//files/ZN%20-%20Maximering%20GVS-bijbetalingen%2017052018.pdf
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 28-01-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.