Zorgverzekering voor je hond
Het is niet nieuw in Nederland, een zorgverzekering voor je hond. Toch is het aantal hondenbezitters in Nederland dat een huisdierenverzekering heeft afgesloten nog bijzonder laag ten opzichte van bijvoorbeeld Scandinavische landen. In Zweden heeft bijna 80% van de huisdierenbezitters een huisdierenverzekering en in Engeland is dit zo’n 20%. In Nederland zijn slechts 6 tot 7 procent van de honden verzekerd. Een hondenverzekering is dan ook nog niet zo bekend als veel andere verzekeringen. Wat heb je eigenlijk aan een hondenverzekering? Wat is er verzekerd en vooral ook, wat verzekerd een hondenverzekering vaak niet?
Wat is een hondenverzekering?
Een hondenverzekering is een zorgverzekering voor je hond. Het dekt dus de financiële risico’s af die je loopt als jouw hond medische zorg nodig heeft. In principe gaat het, net als bij de meeste verzekeringen, wel om onverwachte medische zorg. Zorg die je kunt verwachten, bijvoorbeeld omdat je hond al een medische aandoening heeft wordt niet vergoed door een hondenverzekering. Hier zijn wel uitzonderingen op, die hieronder beschreven worden.
Kan ik op elk moment een hondenverzekering afsluiten?
Nee. Alle verzekeraars die een hondenverzekering aanbieden stellen grenzen aan de leeftijd van uw hond. Is uw hond te oud? Dan is het niet of slechts tegen beperkte voorwaarden (en hoge premie!) mogelijk om een hondenverzekering af te sluiten.
Wat vergoedt een hondenverzekering?
Zoals gezegd vergoedt een hondenverzekering de financiële gevolgen van de medische zorg die uw hond nodig heeft. De zorg voor een hond is niet goedkoop. En een bezoekje aan de dierenarts kan flink in de papieren lopen. Zeker op het moment dat er écht wat aan de hand is. In die gevallen is het fijn om te weten dat je ook duurdere behandelingen kan laten uitvoeren omdat je een hondenverzekering afgesloten hebt.
Een hondenverzekering vergoedt doorgaans onder andere:
- De kosten van een consult van de dierenarts
- De kosten van medisch noodzakelijk opnamen en behandelingen, waaronder operaties en narcose
- De kosten die gemaakt worden voor onderzoek om te bepalen wat er aan de hand is. Denk bijvoorbeeld aan röntgenfoto’s.
- De kosten voor geneesmiddelen. De geneesmiddelen dienen wel in Nederland geregistreerd te staan.
- De kosten voor hulpmiddelen
Daarnaast is het vaak mogelijk om je hondenverzekering uit te breiden met extra dekkingen, zoals je ook gewend bent van je eigen zorgverzekering. In het geval van een hondenverzekering kun je denken aan:
- Extra dekking voor de kosten van een crematie
- Extra dekking voor de kosten van castratie en sterilisatie
- Extra dekking voor de kosten van behandelingen aan het gebit
- Extra dekking voor de kosten van vaccinaties
- Extra dekking voor de kosten van chemotherapie en radiotherapie
- Bij de meeste hondenverzekeringen zijn de vergoedingsbedragen gemaximeerd.
Eigen risico of eigen bijdrage
Naast de gemaximeerde bedragen gelden er vaak ook nog een eigen risico of een eigen bijdrage. De hoogte van de eigen bijdrage verschilt per verzekeraar en vaak zelfs ook nog eens per dekking en varieert van 20 tot 50 procent of een vast bedrag per declaratie. Let hier op bij het afsluiten van een hondenverzekering. Een percentage is vaak wat voordeliger als het gaat om goedkope behandelingen en consulten, maar als uw hond uiteindelijk een operatie moet ondergaan of een gecompliceerde en langdurige behandeling, dan lopen uw eigen kosten door een eigen risico in procenten natuurlijk hard op. In dat geval heb je liever een vast bedrag aan eigen bijdrage. Echter, de gewone consulten en minder dure medicijnen worden voor uzelf dan weer duurder. Uiteindelijk gaat het er om welk risico u zelf kunt en wilt lopen.
Ook hier geldt dus, een lage premie is ook niet altijd alles.
Welke verzekeraars bieden een hondenverzekering?
Nog lang niet alle verzekeraars in Nederland bieden een hondenverzekering, maar er zijn er in de loop der jaren al wel een aantal bijgekomen. Wel is opvallend hoe weinig ‘grote’ en bekende verzekeraars een hondenverzekering aanbieden. Verder zijn er een aantal (kleinere) verzekeraars die alleen maar huisdierenverzekeringen aanbieden.
Hieronder een overzicht van verzekeraars die een hondenverzekering aanbieden:
- OHRA
- Proteq Dier en Zorg
- Petplan
- Kruidvat
- Hema
- Inshared
Waar moet je op letten bij het afsluiten van een hondenverzekering?
Zoals gezegd is het waarschijnlijk niet heel eenvoudig om de juiste hondenverzekering te vinden. Daarom is het goed om te weten waar je op moet letten bij het afsluiten van een hondenverzekering. Let in ieder geval op:
- De dekking en voorwaarden
- De maximale vergoeding per jaar
- De maximale vergoeding per behandeling
- De premie
- De hoogte van je eigen bijdrage of eigen risico
Wat is uitgesloten op een hondenverzekering?
Wat wel en niet is verzekerd met een hondenverzekering verschilt per verzekeraar en hangt ook nog eens af van de dekking die u kiest. Toch zijn er wel een aantal algemene uitsluitingen, zoals:
- Aandoeningen die al bekend waren op het moment dat u ene hondenverzekering afsloot
- Experimentele of alternatieve behandelingen
- Geneesmiddelen die niet in Nederland geregistreerd staan
- Kosten die te maken hebben met voortplanting, zwangerschap en geboorte
- Kosten van dieetvoeding en supplementen
- Verzorgingsmiddelen, zoals een kam of tekentang
- Preventieve zorg
- Kosten voor medische zorg aan heup en ellebogen
Deze laatste uitsluiting geldt niet voor alle hondenverzekeringen en ook niet voor alle hondenrassen. Sommige verzekeraars vergoeden wel de medische kosten voor behandelingen aan heup en ellebogen. Hierbij kan het wel zijn dat bepaalde rassen hiervan uitgesloten zijn. Bijvoorbeeld omdat dit een zeer veel voorkomende aandoening is bij een ras. Denk aan de heupdyslasie bij labradors.