Autoverzekering geweigerd: afgewezen voor verzekering

Autoverzekering geweigerd: afgewezen voor verzekering Als u geweigerd wordt voor een bepaalde verzekering, kan dat erg vervelend zijn. Zo moet u moet wettelijk gezien een autoverzekering afsluiten, maar een verzekeraar kan u weigeren omdat die niet niet verplicht is om u te accepteren. Er is geen acceptatieplicht. Onverzekerd achter het stuur is ook geen optie (veel te gevaarlijk, grote boete). Uw aanvraag voor een verzekering kan door de verzekeraar dus worden geweigerd en afgewezen, een afwijzing bijvoorbeeld als er eerder sprake geweest is van fraude of poging tot verzekeringsfraude. Hoe zit dat en hoe lost u dit probleem op, want zonder autoverzekering de weg op mag natuurlijk ook niet.

Aanvraag autoverzekering afgewezen

Stel u hebt een auto gekocht en wilt een autoverzekering afsluiten. Stel u wilt overstappen naar een andere verzekeraar en dan gebeurt waarop u niet gerekend had: u wordt door de verzekeraar afgewezen. De autoverzekering gaat niet door. Een weigering van de verzekeraar komt vaker voor dan u denkt. De voornaamste reden hiervoor is dat verzekeringsmaatschappij het risico van de verzekering in uw geval te groot vindt. Hoe zit dat?

Risico verzekering is te groot: verzekering wordt geweigerd

Bij de toekenning van een verzekering en bij de vaststelling van de verzekeringspremie komt het vooral neer op het verwachte risico dat de verzekeringsmaatschappij loopt. Om dit verwachte risico te kunnen bepalen kijkt de verzekeringsmaatschappij naar:
  • Het te verzekeren object, uw auto. In welke staat is deze, wordt dit type auto vaak gestolen, is er een startonderbreker aangebracht, heeft deze auto al veel schade gehad en zo verder.
  • De persoon die de verzekering aanvraagt. De ene verzekeringsnemer is nog jong en onervaren, de andere verzekeringsnemer heeft al veel rijervaring en rijdt al lange tijd schadevrij. Wellicht is van u bekend dat u al veel aanrijdingen hebt gehad, dat u een slechte betaler bent of dat er schadeclaims zijn geweest die niet goed konden worden onderbouwd en daarom werden afgewezen. Het woord fraude kan ook vallen en een reden voor afwijzing zijn.

Zo heeft de verzekeraar vele indicatoren waarop gelet wordt. Is het risico groot dan kan de verzekering worden toegewezen, maar tegen een hogere verzekeringspremie, is het risico te groot, dan is een afwijzing ook mogelijk. Voor de basisverzekering zorg kan niemand worden afgewezen, maar voor elke andere verzekering wel. Ook voor een autoverzekering.

Veel voorkomende reden voor een afwijzing van een autoverzekering

Er zijn een aantal redenen waardoor een autoverzekering kan worden geweigerd. Veel voorkomende oorzaken zijn nog:
  • U hebt een ontzegging van de rijbevoegdheid
  • U hebt een strafblad.
  • Uw vorige autoverzekeraar heeft om moverende redenen uw autoverzekering beëindigd (fraude, oplichting).

Dat strafblad hoeft niets met autorijden te maken te hebben, u kunt ook een strafblad hebben voor illegaal vuurwerk en daardoor geen autoverzekering afsluiten. Wat nu?

Verzekering afgewezen door verzekeraar, wat kunt u nog doen?

U bent niet aan één autoverzekeraar gebonden, het staat u dus vrij om bij meerdere verzekeraars een offerte aan te vragen of te proberen om uw autoverzekering digitaal af te sluiten. Wellicht kan een verbetering van de auto helpen om het risico voor de verzekeraar te verminderen (wel een startonderbreker laten aanbrengen), maar als de weigering van de verzekering vooral te maken heeft met de persoonlijke omstandigheden dan wordt het een stuk moeilijker om op een reguliere manier een verzekering voor uw auto te regelen. Toch mag u niet onverzekerd met de auto de weg op en daarom is een verzekeraar die bijna altijd een autoverzekering afsluit. Deze verzekeringmaatschappij is door de verzekeraars gezamenlijk opgericht en heet de Vereende, voorheen Rialto. De verzekeringspremie ligt bij deze maatschappij wel hoger dan bij een individuele verzekeraar, maar op die manier kunt u alsnog verzekerd autorijden.

Offertes voor een autoverzekering aanvragen

Bij meerdere verzekeraars offerte aanvragen loont. De concurrentie is op deze markt groot en daarom hebben verzekeraars regelmatig acties lopen die het voordelig afsluiten van een autoverzekering mogelijk maken.

Conclusie

Met andere woorden: kijk eerst goed rond of u elders goedkoop een verzekering kunt afsluiten en lukt dit niet dan kunt u altijd nog bij de gemeenschappelijke verzekeringsmaatschappij terecht.

Lees verder

© 2017 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
FBTO Autoverzekering: premie, polis, afsluiten en opzeggenFBTO Autoverzekering: premie, polis, afsluiten en opzeggenDe verzekeraar FBTO biedt een autoverzekering aan. Lees onderstaand alles over FBTO en de verschillende FBTO autoverzeke…
Autoverzekering  te laag kilometrage op de polis! Wat nu?Autoverzekering te laag kilometrage op de polis! Wat nu?De premie voor de autoverzekering is vaak mede afhankelijk van het aantal kilometers dat je per jaar rijdt met de auto.…
Overstappen autoverzekering loontOverstappen autoverzekering loontSinds verzekeringen transparanter worden, contracten makkelijker opzegbaar zijn en polissen makkelijker zelf af te sluit…
Autoverzekering voor ouderenVeel verzekeraars blijken een hogere premie te vragen aan de ouderen, indien de regelmatige bestuurder een man of vrouw…

Zorgpremie 2020 en de zorgverzekering in 2020Zorgpremie 2020 en de zorgverzekering in 2020De zorgpremie 2020 gaat gemiddeld genomen met 37 euro omhoog. Gemiddeld, misschien zit u al bij een zorgverzekeraar die…
Besparen op teveel, te dure of onnodige verzekeringenBesparen op teveel, te dure of onnodige verzekeringenNederlanders houden ervan om alles goed te verzekeren omdat zekerheid een goed gevoel geeft. Verzekeraars spelen daar sl…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 09-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.