Autoverzekering voor ouderen

Veel verzekeraars blijken een hogere premie te vragen aan de ouderen, indien de regelmatige bestuurder een man of vrouw van 65 jaar of ouder is. Jarenlang woedde er een prijzenslag tussen de verzekeraars als het gaat om de autoverzekering. Deze verzekering is namelijk bij uitstek een prijsproduct waar consumenten vaak voor overstappen. Het is de truc van de verzekeraars om consumenten met de autoverzekering als klant te krijgen om vervolgens te gaan “cross sellen” op andere verzekeringen. De autoverzekering is ook de polis bij uitstek waar tussen verzekeraars grote premieverschillen ontstaan. Het kan zeer de moeite waard zijn om een autoverzekering die al jarenlang bij dezelfde verzekeraar loopt, te vergelijken met concurrenten. Echter voor 65 plussers geldt dit vaak niet meer.

Prijzenslag

De tijden van de dalende premies ligt achter de rug. Verzekeraars verhogen de autopremie in een poging om het verzekeren van auto’s niet verliesgevend te laten zijn. Zij weten dat consumenten overstappen als zij de premie gaan verhogen. Zij moeten dus op een andere manier trachten om meer premies binnen te krijgen zonder dat het klanten kost. De beste methode is om de hogere premies te gaan rekenen voor doelgroepen die naar hun mening meer schade veroorzaken en minder interessant voor hun portefeuille zijn. driekwart van de verzekeraars, blijkt uit een onderzoek van Independer, rekent voor de autoverzekering een hogere premie voor senioren.

Ouderen en verzekeren

Verzekeraars rekenen massaal een hogere premie voor ouderen, die op hogere leeftijd willen overstappen naar een andere verzekeraar. De ouderen die trouw blijven aan de huidige verzekeraar zullen dit niet merken, maar overstappen is soms zelfs niet mogelijk. Slechts bij een kwart van de verzekeraars kunnen ouderen een nieuwe autoverzekering sluiten zonder een hogere premie voor de kiezen te krijgen. Tweederde van de verzekeraars weigeren zelfs autoverzekerden boven een bepaalde leeftijd. De leeftijdsgrens die zij stellen verschilt weer per verzekeraar. Slechts elf van de zesenveertig onderzochte verzekeraars accepteren senioren zonder een premie-opslag. Het betreft hier de autoverzekering van:
  • ANWB
  • Bruns ten Brink
  • RVS
  • ASR
  • De Nationale Autoverzekering
  • Kruidvat
  • Delta Lloyd
  • Onna-onna
  • Unigarant
  • OHRA
  • Polis Direct

Ouderen en verzekeren

Het is toegestaan om voor bepaalde groepen verzekerden een afwijkende premie te vragen. De verzekeraars zijn namelijk vrij om zelf de premie te gaan bepalen. Ouderen zijn een minder interessante groep voor verzekeraars. De meeste verzekeraars richten zich liever op de jongeren. Bij deze verzekerden kunnen ze namelijk meer producten verkopen en dus zijn ze aantrekkelijker om in de boeken te hebben. Voor andere vormen van schadeverzekeringen wordt er nauwelijks premiediscriminatie toegepast.
© 2009 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Minder premie of meer premie voor de autoverzekering betalenMinder premie of meer premie voor de autoverzekering betalenDe premie van verzekeringen is afhankelijk van het risico dat de verzekeraar loopt om schade-uitkeringen te moeten verri…
Auto verzekeren op naam van partner of kindAuto verzekeren op naam van partner of kindDe premie voor de autoverzekering wordt voor een deel bepaald door de tenaamstelling. Een jonge bestuurder tot 24 jaar z…
In Nederland mag je je auto zonder rijbewijs verzekerenJe zou denken dat als je een auto koopt en je rijbewijs hebt behaald, zelf een autoverzekering gaat afsluiten. Dat klink…
Autoverzekering: wie betalen minder premie?Autoverzekering: wie betalen minder premie?Automobilisten buiten de Randstad betalen aanzienlijk minder voor hun autoverzekering dan verzekerden in de grote steden…

Financiele tips bij overlijdenNa het overlijden moeten de nabestaanden goed handelen om latere financiële problemen voor te zijn. De financiële afhand…
Juul (897 artikelen)
Laatste update: 04-07-2009
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.