Premie zorgverzekering niet betaald

Premie zorgverzekering niet betaald In Nederland is iedereen verplicht verzekerd voor ziektekosten. Iedereen die in Nederland woont of werkt is verplicht een basisverzekering af te sluiten. Daarnaast kan er gekozen worden voor een aanvullende verzekering. Niet iedereen kan de premie voor de zorgverzekering betalen of wil dit betalen. Wat gebeurt er wanneer de premie niet betaald wordt? De vraag voor velen is of je dan nog verzekerd bent en of je een boete opgelegd kan krijgen.

Zorgverzekering verplicht

De zorgverzekering is een verplichte verzekering voor inwoners van Nederland, maar ook voor mensen die er werken. Kinderen onder de 18 jaar zijn ook verplicht verzekerd. De ouders moeten dit doen binnen 4 maanden na de geboorte. Over de zorgverzekering van hun kinderen betalen de ouders niks. Vanaf 18 jaar moet er wel premie betaald worden. Deze premie is voor bijna elke zorgverzekering nagenoeg hetzelfde. Kleine verschillen zit hem vaak in de dekking van de zorgverzekering en in kortingen die zorgverzekeraars kunnen aanbieden aan grote groepen mensen. Zo is er de collectieve zorgverzekering via de werkgever en de jongerenzorgverzekering voor jongeren tussen de 18 en 25 jaar.

Voor een aantal mensen is de zorgverzekering niet verplicht:
  • Voor militairen in actieve dienst: militairen zijn verzekerd via de Ziektekostenverzekering Krijgsmacht.
  • Voor mensen met gemoedsbezwaren tegen een zorgverzekering vanwege geloof of levensovertuiging: ze kunnen een ontheffing aanvragen waarbij ze niet verplicht verzekerd hoeven zijn. Wel moet er dan een bijdragevervangende belasting worden betaald die ingehouden wordt op het loon of uitkering/ pensioen. Deze is net zo hoog als de inkomensafhankelijk bijdrage die verzekerden betalen (Zvw).
Wanneer u hierbuiten valt en geen illegaal of gedetineerde bent, is de zorgverzekering verplicht. Bij het niet afsluiten van een zorgverzekering kan een boete verwacht worden. Deze bedraagt in 2013: 356 euro. Na 2 boetes wordt de onverzekerde verplicht verzekerd. De premie wordt ingehouden van het loon of de uitkering.

Premie niet betaald: het College voor Zorgverzekeringen

De premie over de basisverzekering en de eventuele aanvullende verzekering moet iedere maand betaald worden. Wanneer deze premie niet betaald wordt dan zal de zorgverzekeraar een herinnering sturen. U heeft dan de gelegenheid om alsnog te betalen. Wanneer de premie gedurende zes maanden niet betaald is, dan zal de zorgverzekeraar u aangeven bij het College voor Zorgverzekeringen. Deze hebben het recht de premie in te houden op het loon of uitkering/ pensioen. De premie wordt dan niet meer aan de zorgverzekeraar betaald maar aan het College voor Zorgverzekeringen. De premie bedraagt nu 130 procent van het normale bedrag. Wel blijft u gewoon verzekerd bij de zorgverzekeraar. Wanneer u een aanvullende verzekering heeft dan is de kans groot dat de zorgverzekeraar deze beëindigd.

Door het betalen van de premie aan het College voor Zorgverzekeringen wordt de maandelijkse premie wel betaald, maar de schuld die is ontstaan van de niet betaalde maanden blijft gewoon staan. Deze schuld zal moeten worden afgelost. Hiervoor kunt u contact opnemen met de zorgverzekeraar. Pas wanneer deze schuld is afgelost zal de betaling van premie via het College voor Zorgverzekeringen ook stoppen. Ze zullen dan geen afschrijvingen van uw loon of uitkering meer verrichten.

Nog wel verzekerd bij wanbetaling

Het niet betalen van de premie houdt niet in dat u niet meer verzekerd bent. De zorgverzekering is immers verplicht. Zou deze beëindigd worden door wanbetaling, dan zouden veel mensen hun premie niet meer betalen om zo van de verplichte verzekering af te komen. Bovendien is het ook belangrijk om verzekerd te zijn: ziektekosten kunnen erg hoog oplopen en bij niet-verzekerd zijn moet dit zelf betaald worden. Alleen mensen die vrijgesteld zijn van zorgverzekering en hier ook een verklaring voor hebben hoeven geen verzekering af te sluiten en premie te betalen. Zodra deze mensen zich ergens verzekeren vervalt de vrijstelling. Tijdens de periode van wanbetaling is het niet mogelijk om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar.

Geen inkomen, hoe wordt de premie dan ingehouden?

Wanneer iemand geen inkomen heeft of het inkomen is te laag om premie op in te houden bij wanbetaling, zal er maandelijks een acceptgiro verstuurd worden vanuit het Centraal Justitieel Incassobureau. De premie moet dan zelf betaald worden. Wanneer dit niet gebeurt dan volgt er een geldboete. Wanneer weer niet wordt betaald dan wordt er een gerechtsdeurwaarder ingeschakeld. Deze bekijkt of het mogelijk is het bedrag te verhalen op inkomen, goederen of vermogen. Toch kunnen deurwaarders ook niet altijd alles innen. Door de financiële crisis raken steeds meer mensen in de problemen. vaak zijn andere deurwaarders al voor geweest en valt er niks meer te halen. In 2013 moest de helft van alle dossiers bij deurwaarders gesloten worden omdat er niets meer te halen viel bij de mensen.
© 2013 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Opzegging zorgverzekering: hoe zeg je je zorgverzekering op?Opzegging zorgverzekering: hoe zeg je je zorgverzekering op?In 2012 stijgen de premies van de zorgverzekering en de aanvullende verzekering weer behoorlijk. Ook gaat het eigen risi…
Zorgverzekering Hema 2021Zorgverzekering Hema 2021Ook de Hema heeft voor 2021 een goedkope zorgverzekering in de aanbieding. Niet zomaar een basisverzekering, maar een ve…
Als je je zorgverzekering niet meer betaalt: boeteAls je je zorgverzekering niet meer betaalt: boeteAls je je zorgverzekering niet meer betaalt krijg je een boete. En die kan fors oplopen. Voor de zorgverzekering moeten…
Geen zorgverzekeringEen zorgverzekering is in Nederland verplicht. Het gaat dan om de basisverzekering. Toch zijn er nog mensen die geen zor…

Vrijstelling krijgen kapitaalverzekering eigen woningVrijstelling krijgen kapitaalverzekering eigen woningIn sommige gevallen kunt u voor een kapitaalverzekering voor de eigen woning een vrijstelling krijgen van belasting. Wat…
Wat is de beste zorgverzekering als je zwanger bent?Wat is de beste zorgverzekering als je zwanger bent?Wellicht heb je plannen om zwanger te worden, of ben je op het moment zwanger. In dat geval kan het handig zijn om eens…
Bronnen en referenties
  • http://www.szvk.nl/
  • http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/zorgverzekering/basisverzekering
  • Kassa.vara.nl/actueel/consumentennieuws/artikel/nieuws/deurwaarders-kunnen-helft-van-de-schulden-niet-innen/
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 19-08-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.