Het rendement van een beleggingsverzekering verhogen

Beleggingsverzekeringen zijn in de media bekend geworden onder de noemer ‘woekerpolis.’ De kosten van deze verzekeringen zijn hoog en adviseurs en consumenten hebben onvoldoende stilgestaan bij de risico’s. Organisaties als Verliespolis en consumentenprogramma’s zoals Radar hebben het probleem op de kaart gezet en sindsdien zijn er veel mensen geweest die er voor gekozen hebben om de verzekering stop te zetten. Het rendement valt tegen waardoor het niet aantrekkelijk is om de verzekering voort te zetten. Toch hoeft afkopen niet altijd nodig te zijn, mits de interesse in beleggen nog bestaat. Er zijn verschillende manieren om de potentiële opbrengsten van een beleggingsverzekering te verhogen en het risico te verlagen.

Kosten

Veel beleggingsverzekeringen zijn afgesloten in een tijd dat het erg goed ging op de beurs. Destijds was vaak de verwachting dat dit ook zo zou blijven. Er was daardoor weinig aandacht voor de kosten. De redenatie was dat de kosten die in rekening werden gebracht gecompenseerd werden door de hoge opbrengsten. Achteraf blijkt dit niet zo te zijn waardoor de kosten niet opwegen tegen het rendement.
Inmiddels is de markt veranderd en zijn er nieuwe verzekeringsproducten beschikbaar die mogelijk een stuk goedkoper zijn dat wat destijds afgesloten werd. Het kan daarom interessant zijn om een overstap te onderzoeken.
Bij een verzekering kunnen verschillende soorten kosten in rekening worden gebracht. Bijvoorbeeld: doorlopende kosten, kosten verzekeringmaatschappij, aan- en verkoopkosten etc. Daarnaast is het zo dat de meeste kosten van een verzekering vaak de eerste jaren in rekening worden gebracht. Dit zijn vaak de zogenaamde ‘eerste kosten.’ Het gaat hierbij om kosten die gemaakt zijn voor het adviesgesprek en die door middel van de premiebetaling worden afbetaald. De precieze termijn staat op het polisblad of in de voorwaarden. Het zou dus goed zo kunnen zijn dat na de initiële kosten de verzekering helemaal niet zo duur meer is.
Doordat de kosten van een verzekering tijdens de gehele looptijd niet constant hoeven te zijn en er tegelijk nieuwe, mogelijk goedkopere producten beschikbaar zijn, zullen deze twee factoren tegen elkaar afgewogen moeten worden. Door de adviseur kan een prognose of voorspelling gemaakt worden van de het verwachtte eindkapitaal van een verzekering bij gelijke inleg. Op die manier kunnen de kosten met elkaar vergeleken worden.

Premies

Veel beleggingsverzekeringen zijn gecombineerd met een overlijdensrisicodekking. Hier moet een premie voor betaald worden. De premies die hiervoor bij nieuwe overlijdensrisicoverzekeringen in rekening worden gebracht zijn de laatste jaren flink lager geworden. Het kan daardoor goedkoper zijn om de overlijdensrisicodekking uit de beleggingsverzekering te halen en deze los af te sluiten. Op deze manier kan er bespaard worden op de premie die opgaat aan de overlijdensrisicodekking en kan er een groter deel van de stortingen in de polis gebruikt worden om te beleggen. Op die manier kan uiteindelijk het potentieel rendement verhoogt worden.

Risico

Bij beleggingsverzekeringen kan er onderscheid gemaakt worden tussen zogenaamde Unit Linked en Universal Life verzekeringen. Bij de eerstgenoemde wordt er een los vaststaand bedrag betaald voor de overlijdensrisicodekking. Bij het tweede type ligt dit ingewikkelder. Bij een Universal Life verzekering worden de premies voor de overlijdensrisicodekking onttrokken aan de waarde van de beleggingen. Deze onttrekking vindt ook plaats als er geen geld wordt gestort in de verzekering. Dit is het beruchte inteereffect.
Daarnaast is het zo dat de premie voor de overlijdensrisicodekking niet constant is. Deze wordt namelijk op maat berekend. Een belangrijke factor hierbij is de leeftijd van de verzekerde persoon; naarmate iemand ouder wordt neemt de kans op overlijden toe en stijgt de premie. Ook wordt er gekeken naar het kapitaal waarover de verzekeringsmaatschappij het feitelijke risico loopt. Dit is het verschil tussen het verzekerd kapitaal bij overlijden en de waarde die met de beleggingen is opgebouwd. Als dit verschil groter wordt doordat het slecht gaat met de beleggingen, wordt er meer premie aan de beleggingen onttrokken en wordt het verschil nog groter. De waardeontwikkeling van de beleggingsverzekering zal daardoor nog lager worden. Andersom is natuurlijk hetzelfde; als het beter dan verwacht gaat met de beleggingen wordt het verschil kleiner, zal de premie extra snel dalen en wordt het verschil nog kleiner. Dit is het zogenaamde hefboomeffect en maakt een beleggingsverzekering nog risicovoller dan deze al is.
Een oplossing hiervoor zou kunnen zijn dat het verzekerd kapitaal uit de Universal Life verzekering te halen en los af te sluiten. Hierdoor profiteert u niet alleen van mogelijk lagere kosten voor het verzekerd kapitaal zoals in de vorige alinea beschreven maar neemt het ook een deel van het risico weg.
Een andere belangrijke, medebepalende factor voor het risico is het fonds waarin belegd wordt. Grofweg zal hierbij altijd een afweging gemaakt moeten worden tussen potentieel rendement en zekerheid. Hoe meer zekerheid, hoe lager het potentiële rendement. Veel bezitters van beleggingsverzekeringen zijn overgestapt naar een vorm van sparen; de zekerheid dat het geld niet weg zal raken is erg groot maar het rendement is dan ook erg laag. Dit staat in schril contrast tot het risico van een beleggingsverzekering. Bij beleggen in aandelen kunnen de opbrengsten hoog zijn maar het kan ook erg tegenvallen. Een middenweg is het beleggen in obligaties of liquiditeiten.
Om een juiste afweging te maken is het verstandig om een risicoprofiel op te stellen samen met de financieel adviseur. Na aanleiding van het advies zou dan bijvoorbeeld gekozen kunnen worden om te switchen naar een minder risicovol fonds.

Tot slot

Door op kosten en premies te besparen kan een groter deel van de inleg gebruikt worden om te beleggen. Op die manier kan het potentieel rendement verhoogt worden. Daarnaast kan er door het loskoppelen van de overlijdensrisicoverzekering en het switchen van fondsen het risico teruggebracht worden.
Hou er rekening mee dat de als een beleggingsverzekering gekoppeld is aan een hypotheek de geldverstrekker bijna altijd toestemming zal moeten geven voor wijzigingen of het beëindigen de beleggingsverzekering. Daarnaast is dit artikel slechts bedoeld ter informatie en niet voor advies. Een beleggingsverzekering is een complex product waardoor het verstandig en vaak zelfs noodzakelijk is om eerst een financieel adviseur te raadplegen en daarna pas een beslissing te nemen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Folky, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Woekerpolis afkopenAls u de woekerpolis afkoopt, beëindigt u de verzekering en verzoekt de verzekeraar om de afkoopwaarde op uw lopende rek…
Woekerpolis & oplossingen woekerpolisAls u een woekerpolis hebt, is het van belang om tijdig actie te ondernemen. Er zijn verschillende oplossingen voor uw w…
Woekerpolis test: Heb ik een woekerpolis of niet?Wat is een woekerpolis? Is mijn koopsompolis, beleggingsverzekering of lijfrentepolis een woekerpolis of toch niet? En h…
Woekerpolis en woekerpensioenWoekerpolis en woekerpensioenBijna iedereen heeft wel een woekerpensioen in huis. Een woekerpolis, levensverzekering met hypotheek en woekerpensioen…

Hoogte eigen risico zorgverzekering 2020 en 2021Hoogte eigen risico zorgverzekering 2020 en 2021De hoogte van het verplicht eigen risico voor een zorgverzekering is in 2020, 2021 en 2022 gelijk aan 385 euro, terwijl…
Wanneer mini casco autoverzekering?Wanneer mini casco autoverzekering?Een mini casco autoverzekering afsluiten in 2022, waarom eigenlijk? Verzeker uw auto goedkoop en vergelijk de premies kr…
Folky (6 artikelen)
Gepubliceerd: 06-04-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Verzekering
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.