Banken en belasting willen uw vakantiegeld 2021 en 2022

Banken en belasting willen uw vakantiegeld 2021 en 2022 In de maand mei krijgt u in 2022 en 2023 uw vakantiegeld, vakantie uitkering en vakantietoeslag extra uitbetaald. Hoeveel en hoeveel netto na belasting, is het weer minder netto? Het vakantiegeld is 8% over uw bruto jaarinkomen, uiterlijk uit te betalen op 30 juni, netto is het veel minder nu de algemene heffingskorting inkomensafhankelijk is. Bekijk de betalingsdata voor uw vakantiegeld 2022 en 2023, ook bij uw AOW krijgt u vakantie-uitkering. Niet alleen de belasting en Belastingdienst, ook de banken weten raad met uw vakantiegeld en toelage. U betaalt veel belasting over het vakantiegeld via het bijzonder tarief. De vraag is ook wat u met uw vakantiegeld gaat doen. Het gaat immers altijd om een aardig bedrag aan extra geld. In totaal is er 25 miljard aan vakantie uitkering in de maand mei beschikbaar en dat is natuurlijk de moeite waard. Voor spaarders is er tenminste weer keuze.

Inhoud


Vakantiegeld en de Belastingdienst

De algemene heffingskorting is inkomensafhankelijk wat betekent dat als u meer dan grofweg 20.000 euro verdient, uw algemene heffingskorting omlaag gaat. Dat kan als u extra inkomen ontvangt (vakantiegeld is extra inkomen) in 2021 en 2022 een naheffing van de Belastingdienst betekenen. Ook voor uw netto vakantiegeld kunnen de gevolgen fors zijn door de hoge marginale belastingdruk. U houdt minder over. In bedragen gaat het in de meeste gevallen om 40 euro tot 270 euro netto minder en dat is dan 4% tot 9% minder netto vakantiegeld. Deze nivellering vindt dus niet plaats via de belastingtarieven, maar via uw extra inkomen. Daarbij is het vakantiegeld voor de Belastingdienst gewoon een extra inkomstenbron.

Vakantie en hoeveel vakantiegeld 2022, netto lager vakantiegeld?

Sommige werkgevers vinden de vakantie uitkering van 8% over het jaarinkomen dat u in de maand mei, eigenlijk niet meer van deze tijd. De consument denkt daar natuurlijk anders over, want bruto betekent het vakantiegeld toch een extra maandinkomen. Ook als u in de ziektewet zit heb u recht op vakantiegeld. Velen wachten op dit extra geld. De meesten doen er vier dingen mee:
 • Lekker op vakantie gaan.
 • Een deel gebruiken om schulden af te lossen.
 • Sparen tegen een hoge rente.
 • Kopen er wat leuks van.

Rekenvoorbeeld vakantiegeld 2022 en belasting

Stel uw jaarinkomen bedraagt 19.000 euro bruto dan is dat inclusief vakantiegeld gelijk aan 20.500 euro bruto. Netto is het in ieder geval in de eerste belastingschijf in 2021 niet minder dan in 2020 door de vernieuwde inkomstenbelasting 2022, belastingtarieven en schijven. In 2023 zou de uitbetaling iets kunnen meevallen, omdat de belasting in de eerste belastingschijf iets omlaag gaat.

Betalingsdata vakantiegeld 2023, vakantietoeslag 2023

In 2023 zijn de reguliere betalingsdata als u een uitkering hebt (AOW, WAO, WW, bijstand, Wajong):
 • AOW: 23 mei 2023;
 • WAO: 23 mei 2023;
 • WW: 16 mei 2023;
 • IOAW: 16 mei 2023;
 • IOW: 16 mei 2023;
 • Bijstand: afhankelijk van de gemeente waarin u woont is dit mei of juni;
 • Wajong: 23 mei 2023.

Toch lenen ondanks extra vakantiegeld

Opvallend genoeg leidt extra vakantiegeld bij nogal wat mensen ook tot extra lenen. Het vakantiegeld is vaak niet genoeg om de extra aankopen te betalen, waardoor het verschil erbij geleend wordt.

Lening aflossen door vakantiegeld

Maar velen gebruiken een deel van het vakantiegeld om hun leningen of rood staan bij de bank af te lossen. Verstandig.

Belastingdienst, belasting en de loonheffing over het vakantiegeld: het bijzonder tarief

Het vakantiegeld wordt belast tegen het zogenaamde bijzondere tarief dat waarschijnlijk een stuk hoger is dan wat u normaliter aan inkomstenbelasting betaalt. Het normale tarief bij de loonheffing ligt tussen de 0% en 49,5%. Afhankelijk van de hoogte van u inkomen lopen de tarieven op. De vakantie-uitkering wordt regelmatig afgerekend tegen een bijzonder tarief van 49,5%. Het verrekeningspercentage zorgt ervoor dat u netto minder overhoudt dan gedacht.

Banken en vakantiegeld

Maar er zijn ook andere kapers op de kust. Ook dit jaar wordt ongeveer 25 miljard euro aan vakantiegeld op de rekeningen gestort. Geld dat natuurlijk ook de interesse van banken wekt. Banken komen daarom in de vakantieperiode regelmatig met acties om het sparen verder te stimuleren en de consument gaat daar graag op in. Vaak is de vakantie al betaald en is het vakantiegeld zodanig dat er ook wat voor de spaarrekening overblijft.

Vakantiegeldacties 2023 van banken

Elk jaar is het weer afwachten met welke acties banken komen. Vaak is het een actie waarbij u extra rente krijgt als u extra geld op een spaarrekening stort. ABN AMRO voegt hier soms een loterij aan toe. Bij een lage rente zullen de acties meer gericht zijn op extra beleggen of het aflossen van schulden. De verwachting is dat dat in 2023 anders zal zijn door een stijgende rente. Sparen is een beetje uit door de lage rente en beleggen is in. Beleggen levert de banken ook een mooie commissie op.

Top 5 spaardoelen

Er is wel eens door ABN AMRO onderzocht waaraan u uw vakantiegeld zoal uitgeeft en dat levert een top 5 van spaardoelen op:
 • Een mooie vakantie (al dan niet in Nederland).
 • Een nieuwe auto.
 • Onverwachte kosten.
 • De aanschaf van een droomhuis.
 • De studie van de kinderen.

Dit lijstje zal ook in 2023 valide zijn.

Slot

Toch zullen er ook in 2023 weer acties volgen, want 25 miljard extra is toch wel heel veel geld, waar velen raad mee zullen weten. Blijft de rente laag, dan kunt u acties verwachten als u gaat beleggen.

Lees verder

© 2009 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tesla-taks op elektrische auto's 2020 en 2021: de bijtellingTesla-taks op elektrische auto's 2020 en 2021: de bijtellingWie zakelijk een elektrische auto rijdt, kan in 2020, 2021 en 2022 te maken krijgen met een extra bijtelling door de zog…
Betaaldata zorgtoeslag 2020 en 2021Betaaldata zorgtoeslag 2020 en 2021Wat zijn de betaaldata en voorwaarden voor de zorgtoeslag 2020, 2021 en 2022, hoe werkt de zorgtoeslag? De zorgtoeslag 2…
Ouderenkorting 2021 omhoogOuderenkorting 2021 omhoogWie in 2023 recht heeft op AOW, heeft in beginsel ook recht op de ouderenkorting 2024. Deze heffingskorting is wel inkom…
Belastingdienst en kosten levensonderhoud kind in 2021Belastingdienst en kosten levensonderhoud kind in 2021Het is in 2021 en 2022 niet altijd eenvoudig om goed in de kosten van levensonderhoud van een kind te voorzien. Kinderen…

Belgen willen sparen in NederlandBelgen willen sparen in NederlandDe spaarrente in België is in het eerste kwartaal van 2009 sterker gedaald in vergelijking met Nederland. Voor Belgen li…
Hoogste rente sparen bij Nederlandse bankenHoogste rente sparen bij Nederlandse bankenWie de hoogste spaarrente in 2020 wil ontvangen, krijgt bij de middelgrote Nederlandse banken of verzekeraars, bijna een…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 03-05-2023
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.