Starten met sparen en je geld op een spaarrekening zetten

Starten met sparen en je geld op een spaarrekening zetten Starten met sparen lukt het best wanneer je een goede motivatie hebt om je geld op te potten. Om het sparen vol te houden heb je concrete spaardoelen nodig, zoals bij doelsparen. Als je geld opzij wilt zetten, kun je dit het beste doen op een spaarrekening. Dan ontvang je namelijk rente; op internet kun je de spaarrentes van de verschillende banken vergelijken. Wanneer je kapitaal groeit, kun je gaan overwegen om te gaan investeren in bijvoorbeeld aandelen, obligaties of onroerend goed.

Starten met sparen

Geld opzij zetten kan om verschillende redenen handig zijn. Je kunt geld sparen voor later; voor onverwachte uitgaven; om op termijn iets te kopen waar je anders geen geld voor zou hebben; of om investeringen te doen. Wanneer je start met sparen neem je daarmee een besluit om op dit moment minder geld uit te geven, om daar later profijt van te hebben. Je zoekt naar een andere balans tussen je korte termijn en lange termijn doelen. Overigens hoeft niet alleen het bereiken van het lange termijn doel van het sparen voldoening te geven; ook het sparen zelf kan heel bevredigend zijn. Wanneer je je saldo op je spaarrekening bekijkt, en deze blijkt weer gegroeid te zijn, dan kan dat echt een kick geven.

Concrete doelen om voor te sparen

De meeste motivatie om te starten met sparen krijg je wanneer je concrete doelen voor jezelf formuleert. Wanneer dit een goed doordacht doel is, waar je helemaal achter staat is de kans ook groter dat je het sparen volhoudt totdat je dit doel bereikt hebt.

Een duidelijk spaardoel is belangrijk

De formulering van het doel bestaat enerzijds uit hetgeen je met het geld wilt doen: voor wie het geld bedoelt is, wat je ermee wilt, wat precies de investering is die je ermee wilt doen. Hierdoor wordt niet alleen duidelijk wat je met het geld wilt doen, maar ook wat je niet met het geld wilt doen. Veel mensen starten namelijk met sparen, maar na enkele maanden besluiten ze van dat spaargeld toch maar weer iets te kopen. Uiteraard is dit iets wat ze graag willen hebben, maar de vraag is wel wat ze met het geld hadden kunnen doen wanneer ze het sparen langer hadden volgehouden. Het is dus verstandig om van tevoren na te denken over waar het geld wel of niet voor bedoeld is.

Bepaal hoeveel geld je wilt sparen

Anderzijds kan er ook geformuleerd worden hoeveel geld je per maand of per jaar opzij wilt zetten. Daarmee wordt inzichtelijk hoe lang het ongeveer zal duren voordat je je doel bereikt hebt. Ook geef je jezelf een streefbedrag: je maakt duidelijk wat je van jezelf verlangt.

Banken kunnen helpen met doelsparen

Banken kunnen je helpen met het sparen met een doel. Zo zijn er tegenwoordig banken die speciale tools aanbieden voor doelsparen. Doelsparen is sparen met een heel concreet doel.

Een spaarrekening openen

Een spaarrekening openen is heel eenvoudig. Met een bezoekje aan de bank is het geregeld. Wanneer je al ingeschreven staat bij een bank is zelfs dat vaak niet nodig: je kunt online een nieuwe spaarrekening openen.

Vergelijken van de rente op een spaarrekening

Bij het kiezen van het juiste product zijn er verschillende zaken waar je op moet letten. Eén van de belangrijkste daarvan is de spaarrente. Op een spaarrekening krijg je rente. De spaarrente bij de verschillende banken kan nogal verschillen; vaak wel tot een half procent op jaarbasis. Wanneer je net begint met sparen en je niet meer dan 1000 op je spaarrekening hebt staan, maakt een half procent extra rente misschien niet zoveel uit, maar wanneer je het sparen volhoudt en je op een gegeven moment 10.000 op je rekening hebt staan, is een half procent rente toch 50 per jaar. Naarmate je meer geld spaart, wordt dit dus steeds belangrijker. Oriënteer je daarom nu al op de banken met de hoogste rentes: alle kleine beetjes helpen.

Kijk ook naar de voorwaarden die bij een spaarrekening horen

Niet alleen de hoogte van de rente is iets waar je op moet letten; ook andere voorwaarden zijn belangrijk bij het kiezen van een spaarrekening. Zo is er een belangrijk verschil tussen een spaarrekening waarbij het geld altijd beschikbaar is en een depositorekening, waarbij het geld voor een bepaalde periode vaststaat. Bij een depositorekening krijg je vaak wat meer rente, vooral wanneer je het geld voor een langere periode vastzet. Je hebt dan wel een tijd lang niet de beschikking over je eigen geld, maar dat kan ook een voordeel zijn. Je kunt dan niet in de verleiding komen om het geld toch op te nemen en aan iets anders uit te geven dan je eigenlijk van plan was. Of en hoe lang je je geld vastzet is afhankelijk van het doel dat je hebt met je geld.

Geld investeren in aandelen, obligaties en onroerend goed

Wanneer je jaren achter elkaar blijft sparen, kan je kapitaal behoorlijk groeien. Je kunt je geld dan verder laten groeien door het geld dat je tot dan toe gespaard hebt, te investeren. Dat kan bijvoorbeeld in aandelen, obligaties en onroerend goed. Elk heeft zijn eigen voordelen en nadelen. Over het algemeen geldt: hoe groter het rendement, hoe meer risico je loopt. Bij obligaties is het rendement iets hoger dan bij een gewone spaarrekening, maar het risico dat je je geld (of een deel daarvan) verliest, is ook erg klein.

Hoewel het op dit moment nog niet bepaald voor de hand ligt om te gaan investeren, is het wel de moeite om je al enigszins te verdiepen in de verschillende mogelijkheden. Dit stimuleert mogelijk om te blijven sparen. Maar het geeft je ook grip op de mogelijkheden die je op termijn hebt met je geld. Overigens is het ook mogelijk om met een kleiner bedrag (denk aan 2.000) aandelen of obligaties te kopen. Daarvoor hoef je echt geen miljonair te zijn, maar als je geluk hebt kun je het wel worden.

Lees verder

© 2011 - 2024 Brempie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Doelsparen RabobankDoelsparen RabobankDoelsparen van de Rabobank of sparen op de Oranjerekening van de ING bank is het in uw eigen tempo sparen voor een spaar…
Voordeel Oranje spaarrekening ING bank: sparen voor een doelVoordeel Oranje spaarrekening ING bank: sparen voor een doelVoordeel op de nieuwe spaarrekening in 2020 van de Oranje spaarrekening van de ING bank? Wat is uw voordeel dan precies?…
Sparen en lenen tegelijkertijdSparen en lenen tegelijkertijdU wilt sparen voor het doen van een grote uitgave, uw spaardoel. En juist dan gaat de wasmachine kapot of zijn er andere…
Geldzaken: sparen voor dummiesGeldzaken: sparen voor dummiesSparen kan op verschillende manieren: sparen via een bankrekening, deposito, of gewoon thuis in een sok. In dit artikel…

Sparen in NederlandSparen in NederlandSparen was in Nederland van oudsher voorbehouden aan de traditionele spaarbanken. Maar de invoering van de AOW en andere…
Autorijden kan goedkoper - tips om te besparen op je autoAutorijden kan goedkoper - tips om te besparen op je autoHet leven wordt steeds duurder en het wordt alsmaar moeilijker om het hoofd boven water te houden. Om die reden gaan men…
Brempie (229 artikelen)
Laatste update: 13-07-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.