Autorijden kan goedkoper - tips om te besparen op je auto

Autorijden kan goedkoper - tips om te besparen op je auto Het leven wordt steeds duurder en het wordt alsmaar moeilijker om het hoofd boven water te houden. Om die reden gaan mensen steeds op zoek naar tips om te kunnen besparen op de dagelijkse uitgaven. Een auto is er een van en is meteen een van de duurste uitgaven van het gezin. Het goedkoopste is natuurlijk om helemaal geen auto te hebben maar helaas is dat voor veel mensen niet mogelijk. We hebben voor veel verplaatsingen de auto nodig waar het openbaar vervoer niet komt of het is te ver om met de fiets te gaan. Gelukkig valt er heel wat te besparen en zijn er goede tips om het goedkoper te maken.

Koop een auto die bij je past

Ga eens na hoeveel kilometers je maakt per jaar en welke auto je hebt. Aan een benzine auto heb je niet veel als je jaarlijks meer dan 20.000 kilometers aflegt. Kies in dat geval het beste voor een auto op diesel. Deze gaan langer mee en zijn in verbruik veel goedkoper. Let wel op dat je voor een dieselauto meer wegenbelasting moet op betalen! Maak dus een goede afweging om te bepalen wat uiteindelijk het goedkoopste is.

Wie nog voordeliger uit wil zijn kan op zoek gaan naar een auto die op LPG rijdt, deze auto's zijn veel duurder in aanschaf maar wel goedkoper in gebruik. Vanwege het kleinere aanbod aan auto's met LPG kan het interessant zijn om een gasinstallatie te laten installeren in je huidige benzineauto, bij een dieselauto is dit helaas niet mogelijk. Het inbouwen van een LPG installatie kan je het beste laten doen bij een RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) goedgekeurd bedrijf. Dit is niet verplicht, maar gasinstallaties ingebouwd door andere bedrijven moeten dan wel alsnog verplicht gekeurd worden bij een RWD keuringsstation.

Niet alleen het soort brandstof is van belang maar ook de cilinderinhoud. De cilinderinhoud bepaalt het gewicht en de sterkte van de motor. Vaak kan je deze aflezen op de kofferbak van de auto, er staat dan weleens 1.4. of 1.8 of zelfs 2.2. Dit is de cilinderinhoud/zwaarte van je motor. Als je deze niet kan terugvinden op je auto, vind je hem zeker terug op het kentekenbewijs.
Jij bepaalt zelf welke zwaarte bij je past. Voor een starter is het handig om met een 1.3 of 1.4 te beginnen, een meer ervaren persoon kan al naar de 2.0 gaan kijken. Hoe zwaarder de auto, des te meer belastingen je hier ook op moet betalen. Als je veel kilometers aflegt is het af te raden om een lichte auto te kopen, de motor is niet gemaakt om de snelwegen te trotseren. Kies daarom bewust de auto die bij je past en ga niet alleen af op het uiterlijk, maar ook op de technische aspecten.

Goedkoop is duurkoop?

Je ziet een goedkope beginnersauto op internet? Dat lijkt op het eerste gezicht altijd erg mooi meegenomen maar vergis je niet! Er komt veel meer bij kijken dan alleen de aankoopprijs. Je kan uit een advertentie al zeer veel informatie halen vooraleer je de auto in het echt gaat bekijken. Enkele tips:

Voor welk merk kies je?

Wat er meteen opvalt is het merk van de auto. Een Toyota of Honda zal al gauw in een hogere prijscategorie vallen dan een Citroën of Ford. Wat daarom niet meteen wilt zeggen dat deze laatste de slechtste zijn. Verdiep je daarom vooraf eens in de verschillende merken en ga op zoek naar één die je aanspreekt. Koop niet meteen de duurste auto als je zelf nog maar pas je rijbewijs hebt, de kans op een kras is groter en dat zou natuurlijk erg jammer zijn.

Aantal kilometers

Auto's die al heel wat kilometers op de tellers hebben staan, hebben dus al een hele carrière achter de rug. Maak je zelf veel kilometers? Kies dan liever voor een auto die nog heel wat jaren mee kan, dan een die het misschien nog tot eind volgend jaar uithoudt. Het is ook bekend dat een diesel meestal veel meer kilometers kan maken dan een auto op benzine. Diesels kunnen zelfs tot 300.000 gaan terwijl benzineauto's soms de 200.000 niet eens halen.

De leeftijd van de auto

Een oude auto kan erg handig zijn als je nog niet zeker bent over je rijkunsten. Bovendien kan deze net onder de wegenbelasting uit komen als hij oud genoeg is. Echter, kunnen deze in verhouding veel meer liters verbruiken dan een nieuwer model. Bij een oudere auto heb je meer kans dat de onderhoudskosten snel oplopen en hij zelfs niet meer door de APK goedgekeurd wordt.

Wat is de reden van verkoop?

Vraag altijd naar de reden van verkoop. Ook kunnen er schadeauto's aangeboden worden. Dat zijn auto's die niet meer gebruikt mogen worden op de openbare weg maar nog wel goede onderdelen hebben die je zelf kan gebruiken voor je eigen auto. Ga steeds bij bezichtiging, altijd na of de auto geen schade heeft. Als je het niet vertrouwt ga je best naar een andere auto op zoek.

Op de weg

Het is erg gemakkelijk om de auto te nemen voor een boodschap. Probeer deze gewoonte af te leren en de fiets te nemen. Een handig hulpmiddel hiervoor kan dit geheugensteuntje zijn:

< 2km: te voet
> 5km - 15km: met de fiets
> 15km: met de auto of het openbaar vervoer

Je zal al snel zien dat je verbruik daalt en bovendien is het nog gezond ook. Het is niet alleen goed voor de conditie maar het is ook goed voor het milieu. Moet je toch de auto nemen en je merkt dat je tank bijna leeg is? Stippel dan je route uit en kijk eens op internet wat het goedkoopste tankstation is op je route. Zo hoef je niet om te rijden en kan je toch erg voordelig tanken. Met een tankpas kan je bovendien ook nog eens punten sparen die je weer kan inruilen voor extra voordelen.

Verbruik

Het is erg handig om te weten hoeveel liter je auto per 100 kilometer verbruikt. Merk je dat je, ondanks de verwoede pogingen om zuinig te rijden, toch te veel verbruikt in verhouding tot wat er beweert wordt? Controleer dan eens extra je auto, er zijn een aantal dingen die mee je verbruik bepalen:

  • Zorg voor een maximale bandenspanning
  • Controleer de olie, bij een te laag oliepeil zal hij meer verbruiken
  • Het is soms nodig om de olie eens te verversen, dat kan je laten doen bij de garage
  • De kwaliteit van de benzine/diesel kan ervoor zorgen dat de tank sneller leeg is
  • Het soort auto speelt ook een grote rol: een stadsauto hoort niet thuis op de snelweg en omgekeerd
  • Sommige auto's gaan meer verbruiken boven een bepaalde snelheid
  • De airco is een grote verbruiker maar ook de ramen steeds openzetten zorgt voor meer verbruik
  • De winter is eveneens een grote boosdoener als je de verwarming gebruikt

Tot slot

De auto is altijd een dure kost en zal dit ook blijven, ongeacht de tips die je ook toepast. Overweeg dan ook steeds erg goed of je een auto echt nodig hebt en waar je hem eventueel voor wilt gebruiken. Sommige werkgevers geven aan hun personeel leaseauto's, dat is een extra voordeel waar je gebruik van kan maken. Daarom is het ook goed om hierover te informeren bij de werkgever, het kan er zelfs voor zorgen dat je je eigen auto niet meer nodig hebt en deze dus kan verkopen.

Lees verder

© 2011 - 2024 Armaris, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Top 10 bespaartips voor de autoTop 10 bespaartips voor de autoDe maandelijkse lasten voor de auto kunnen flink oplopen. Op een eenvoudige manier kunt u honderden euro’s per jaar besp…
Besparen op benzine, diesel of LPGBesparen op benzine, diesel of LPGDoor de stijgende kosten van brandstof wordt het autorijden steeds duurder. Op deze uitgaven kunt u besparen. In dit art…
Het Nieuwe Rijden: Hoe rijd ik goedkoper en milieubewust?Wat is Het Nieuwe Rijden nou precies? Goedkoper of anders autorijden? Zuiniger of meer milieubewust rijden? Of allemaal…
Bezuinigen op de uitgaven aan benzineBezuinigen op de uitgaven aan benzineDe prijs van een liter benzine blijft hoog. De prijzen dalen soms wel iets door dalende olieprijzen, maar door een later…

Starten met sparen en je geld op een spaarrekening zettenStarten met sparen en je geld op een spaarrekening zettenStarten met sparen lukt het best wanneer je een goede motivatie hebt om je geld op te potten. Om het sparen vol te houde…
De beste spaarvorm kiezen voor uw spaargeldDoor kritisch te kijken naar de diverse spaarvormen, kunt u een hogere rendement krijgen op uw spaargeld. U kunt niet al…
Armaris (83 artikelen)
Laatste update: 24-04-2017
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.