Geldzaken: sparen voor dummies

Geldzaken: sparen voor dummies Sparen kan op verschillende manieren: sparen via een bankrekening, deposito, of gewoon thuis in een sok. In dit artikel zal ik over al deze zaken iets gaan vertellen en hierover nuttige tips geven. Hoe kan je het beste sparen? Wat houden de spaarvormen in? Welke vorm heeft het minste risico? Hierover alles in dit artikel.

Sparen in een sok

Thuis ergens je geld wegstoppen en opslaan tot je het een keer nodig hebt is niet slim. Je zit thuis te kijken met misschien wel een groot bedrag. Je loopt een risico, stel dat er in je huis ingebroken wordt of dat je huis op een of andere manier in vlammen opgaat. Onverstandig dus want je geld is weg. Daarbij ontvang je geen rente en zal het geld niet meer worden tenzij je meer geld in je la stopt.

Spaarrekening

Een betere manier om te sparen is via de spaarrekening. Deze manier van sparen wordt gebruikt door de meeste Nederlanders, de meest bekendste manier van sparen en heeft de minste risico’s. Sparen via een spaarrekening is enorm flexibel omdat je zelf bepaalt hoeveel en wanneer je er geld op of afhaalt. Dit kan ook weer meteen een nadeel zijn omdat je er gemakkelijk aan kunt. Dit kan nog wel eens een nadeel zijn voor mensen met een gat in hun hand. Lees altijd de voorwaarden door, dit voorkomt ongemakken en je weet waar je aan toe bent.

Hoe werkt het?

Je opent een spaarrekening bij een bank, je stort geld hierop, de bank geeft rente op het geld dat je op de rekening hebt. Dit krijg je aan het begin van het nieuwe jaar uitbetaald. Het is niet verplicht om een bank te kiezen waar je ook een betaalrekening hebt. Je bent vrij om een bank te kiezen en een spaarrekening te openen. Niet alle banken geven dezelfde spaarrentes en het kan dan lucratief zijn om goed uit te zoeken hoe groot het rentepercentage is voor verschillende banken.

Deposito sparen

Een manier van sparen voor een bepaalde tijd. Het heeft een groot voordeel voor de mensen die niet goed kunnen sparen: je kunt moeilijk aan je geld. Pas na de afgesproken tijd komt het geld vrij en kun je ervan leven. Omdat je het geld wegzet geven banken hierover vaak een hogere rente dan wanneer je een spaarrekening hebt. Iets om rekening mee te houden is dat je jezelf niet moet verkijken op de hoge rentes die banken aanbieden. Vaak is dit pas bij een hoog startbedrag. Informeer dus altijd goed bij je bank en lees altijd de voorwaarden door!

Hoe werkt het?

Wanneer je spaart via deposito zet je een som geld voor een tijd weg, dit kan variëren van een paar maanden tot een aantal jaren. Wanneer je het geld weg hebt gezet is het niet slim om hier geld vanaf te halen. Je krijgt meestal een boete, (bekijk de voorwaarden) een minimale inleg kan ook variëren per bank. Dit kan een paar honderd euro zijn maar ook enkele duizenden. Wanneer je een minimale inleg hoger is krijg je vaak ook een hogere rente hierover. Het is ook mogelijk om tussentijds geld bij te storten, maar ook dit ligt weer aan de voorwaarden van je bank.

Spaartips

  • Stel een spaardoel vast; wanneer je een doel hebt om te sparen ben je eerder gemotiveerd om geld aan de kant te leggen.
  • Hoe weinig of veel het ook is; zet het geld dat je over hebt aan het einde van de maand altijd op je spaarrekening. Laat het niet op je betaalrekening staan, je zult sneller geneigd zijn om het op te maken.
  • Je kunt ook sparen door bijvoorbeeld koopzegels in winkels te nemen of het geld dat je krijgt van lege flessen aan de kant te zetten.
  • Al het wisselgeld dat je krijgt kun je ook aan de kant leggen, als je dit altijd doet kan dit toch wel aantellen tot een mooi bedrag.
  • Wanneer je je spaargeld op een rekening zet, vergelijk de rentes die banken geven, een hogere rente betekend meer opbrengst.
© 2011 - 2024 Petteflet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wanneer deposito sparen?Wanneer deposito sparen?Hoe kunt u ook in 2022 succesvol deposito sparen met een spaardeposito bij een bank, zeker nu de inflatie zo hoog is? De…
Wat is bonus sparen: voordelen en nadelen?Wat is bonus sparen: voordelen en nadelen?Vele banken bieden bonus sparen aan. Wat is bonus sparen? Hoe werkt deze manier van sparen? Wat zijn de voordelen en nad…
Hoge spaarrente renterekening Delta LloydHoge spaarrente renterekening Delta LloydDelta Lloyd omvat vele bedrijven en biedt vele financiële producten aan. Hier kunt u sparen tegen een hoge spaarrente, v…
Vijf spaartips succesvol sparenVijf spaartips succesvol sparenU wilt tips om succesvol te sparen. Zie daarom vijf spaartips voor een optimaal rendement op spaargeld. Wie spaargeld he…

Uitvaartsparen of uitvaartverzekering afsluitenUitvaartsparen of uitvaartverzekering afsluitenVoor een goede en betaalbare uitvaart kunt u in 2020 fiscaal slim sparen. Dat kan via uitvaartsparen, een uitvaartverzek…
Petteflet (51 artikelen)
Gepubliceerd: 15-06-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.