Spaarloon vasthouden of opnemen?

Spaarloon vasthouden of opnemen? Op 15 september 2010 konden mensen met een spaarloon dat geld opnemen. Ruim 2 miljoen mensen die op deze manier hebben deelgenomen aan de spaarloonregeling konden gebruik maken van het vroegtijdig opnemen van het bedrag dat ze bijeen hadden gegaard. Maar het laten staan heeft ook zo z’n voordelen. Wat is nu beter? Je spaarloon vast laten staan of het geld van je spaarloon toch uit laten keren?

Spaarloon komt eerder vrij om de economie te stimuleren

De overheid heeft besloten dat het spaarloon eerder wordt vrijgegeven om de economie een oppepper te geven. De gedachte is dat mensen die het geld vrij kunnen maken ook meer uit gaan geven. De voorwaarden van de spaarloonregeling zijn echter zo goed dat het interessant is om te kijken of het niet beter is het vast te laten staan.

Wat is spaarloon?

Werknemers die meedoen met de spaarloonregeling kunnen hun werkgevers per jaar maximaal 613 euro laten storten op een geblokkeerde rekening. Over dit geld wordt geen loonheffing of sociale premies betaald. Na 4 jaar mocht het bedrag belastingvrij worden opgenomen. Bovendien hoeven ze over de periode dat het bedrag niet opgenomen kan worden geen rendementsheffing van 1,2 procent betaald hoeft te worden.

Hoeveel geld gaat er om in de spaarlonen?

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft uitgerekend dat er eind 2009 in Nederland een bedrag van 4,3 miljard euro op de diverse spaarloonregelingen stond.

Spaarloon tussentijds opnemen

Overigens mocht het spaarloon ook voor 2010 tussentijds worden opgenomen met behoud van belastingvoordeel (dus al na bijvoorbeeld 3 jaar) als er een “omschreven bestedingsdoel” aan de opname is gekoppeld. Dit kon zijn:
  • De koop van een woning
  • Onbetaald verlof
  • Kinderopvang
  • Studiekosten

Spaarloon opnemen: opgebouwd tussen 2006 en 2009 en niet meer dan 2450 euro

In 2010 is die regeling even losgelaten, omdat de overheid de economie wilde stimuleren. Alle deelnemers (dus ook mensen die nog geen 4 jaar meedoen) konden in 2010 gewoon vrij het geld opnemen en dat uitgeven aan alles wat ze maar wilden. Wel gaat het daarbij om de spaarlonen die zijn opgebouwd tussen 2006 en 2009. Dit betekent ook dat per spaarder maximaal 2450 euro kan worden opgenomen. Mensen die in 2006 al geld hebben opgenomen dat toen was vrijgevallen moeten dat bedrag van die 2450 euro aftrekken.

Hoe neem je het vrijgevallen spaarloon in 2010 op?

Mensen die voortijdig hun spaarloon willen opnemen in 2010 moeten dat zelf bij hun bank doorgeven. Hun baas of hun bank moet hen daar ook van op de hoogte hebben gesteld. Sommige banken doen dit via een melding bij het elektronisch bankieren en via het bankafschrift. Via de website kunnen zij dan de spaarloonrekening deblokkeren (dit is het geval bij de Rabobank). Het geld dat in de jaren is opgespaard, wordt dan daarna op een tegenrekening gestort.

Spaarloon voortijdig opnemen is niet verplicht

Wie niet reageert op de vraag of het spaarloon eerder moet worden vrijgegeven, houdt gewoon een spaarloonrekening die geblokkeerd blijft. Het is namelijk niet verplicht om het spaarloon op te nemen.

Spaarloon laten staan: het gespaarde blijft vrijgesteld voor vermogensredendementsheffing

Het grote voordeel van het laten staan van het spaarloon is dat het bedrag vrijgesteld blijft voor de vermogensrendementsheffing. Maar dat is dan weer alleen aantrekkelijk voor mensen die meer vermogen hebben dan 20.661,-- euro (per persoon) of 41.322 euro voor fiscale partners. Voor de rente hoeven spaarloonbezitters het overigens niet te doen. De rente op spaarloonrekeningen ligt maar tussen de 1,5 en 2,5 procent en dat levert dus niet enorme bedragen op.

Spaarloon overhevelen naar een gewone spaarrekening

Mensen die niet zoveel vermogen hebben (minder dan de 20.661,-- euro of samen 41.322,-- euro en wel een normale spaarrekening met hogere rente kunnen overwegen om het spaarloon over te hevelen naar die rekening waar ze meer rente op krijgen.

Vrijstelling voor vermogensrendementsheffing is al benut

Maar mensen die hun vrijstelling voor de vermogensrendementsheffing wel al hebben benut zijn volgens de Consumentenbond vaak voordeliger uit met een spaarloonrekening. De rekeninghouder die bereid is om het geld weer langere tijd vast te zetten kan met een spaardepositie (het geld wordt dan met een vaste looptijd en een vaste rente vastgezet) het verlies van het belastingvoordeel in veel gevallen kunnen compenseren.

Moet je je spaarloon nu laten staan of niet?

Mensen die niet zo goed weten wat ze met hun opgebouwde spaarloon aan moeten, kunnen hun geld gewoon nog even laten staan en zich goed oriënteren. Aan de regeling zit namelijk geen datum verbonden. Het enige nadeel is wel dat sommige banken mensen verplichten het geld voor een bepaalde datum op te nemen. Het is dus goed om dat in de gaten te houden. Een aantal banken heeft bepaald dat mensen voor 31 december 2010 de deblokkering van hun spaarloonrekening moeten aangeven. Doen ze dat niet, dan valt het geld niet vrij.
© 2010 - 2023 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat moet ik met de aan het spaarloon gekoppelde verzekering?Wat moet ik met de aan het spaarloon gekoppelde verzekering?Aan de spaarloonregeling zijn in het verleden vaak lijfrenteverzekeringen gekoppeld. De spaarloonregeling bestaat niet m…
Wat kost het afschaffen van spaarloon voor de werknemer?Per 1 januari 2012 is het niet meer mogelijk om te storten op een spaarloonrekening. De regeling is opgeofferd om de ove…
Spaarloonregeling vervaltSpaarloonregeling vervalt18 Jaar na de invoering ging op 1 januari 2012 een streep door de spaarloonregeling. Vanaf die datum kon men niet meer i…
Levensloopregeling 2020 en levensloopverlofkortingLevensloopregeling 2020 en levensloopverlofkortingDe levensloopregeling is in 2012 vervallen voor nieuwe toetreders, maar wie in daarvoor al spaarde met de spaarloonregel…

Zegeltjes sparen: voordeliger dan sparen bij de bankZegeltjes sparen: voordeliger dan sparen bij de bankAls je graag ongemerkt wat wilt sparen lijkt het voor de hand te liggen dit via de bank, dus op een spaarrekening te doe…
Airmiles: sparen, inwisselen en spaartipsAirmiles: sparen, inwisselen en spaartipsAirmiles is wellicht het bekendste en populairste spaarsysteem van Nederland. Miljoenen mensen hebben dat blauwe kaartje…
Bronnen en referenties
  • Leeuwarder Courant
  • Consumentenbond
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 30-10-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.