Wat kost het afschaffen van spaarloon voor de werknemer?
Per 1 januari 2012 is het niet meer mogelijk om te storten op een spaarloonrekening. De regeling is opgeofferd om de overdrachtsbelasting te kunnen verlagen naar twee procent. De afschaffing van het spaarloon gaat de werknemers tot honderden euros per jaar kosten.
De spaarloonregeling is een manier om een deel van uw brutoloon om te zetten naar nettoloon. Dit bespaart u tot 52 procent aan belastingheffing. Door de afschaffing gaat de mogelijkheid om fiscaal aantrekkelijk te sparen verloren. Naar verwachting komt de vitaliteitsregeling hiervoor in de plaats per 1 januari 2013, maar daar moeten nog beslissingen over worden genomen.
Hoe werkt de spaarloonregeling?
Jaarlijks kunt u 613 van uw brutoloon, storten op een geblokkeerde spaarloonrekening. Dit geld wordt voor een periode van vier jaar geblokkeerd. Na vier jaar krijgt u het bedrag weet netto uitgekeerd. Voor bepaalde uitgaven kunt u tussentijds spaarloongeld opnemen, onder andere voor het kopen van een huis. Tussentijds worden er zo nu en dan spaarloonbedragen vrijgegeven om de economie een impuls te geven. Dit is onder andere gebeurt in 2010. Het voordeel van de regeling is dat u een deel van het loon netto uitgekeerd krijgt.
Maandelijks laten werknemers een deel van het loon storten op de spaarloonregeling. Dit geld wordt door de werkgever rechtstreeks gestort op de geblokkeerde rekening. Maandelijks gaat het om een bedrag van maximaal 51,08. In één keer een bedrag storten is ook een mogelijkheid. Het bedrag kan echter maximaal 613 bedragen.
Wordt de spaarloonregeling afgeschaft?
Vanaf 2012 is het niet meer mogelijk om geld te storten op een spaarloonrekening. De regeling blijft wel bestaand voor de bedragen die al eerder gestort zijn. Deze bedragen blijven wel geblokkeerd tot het bedrag vier jaar geblokkeerd heeft gestaan, of tot het moment dat de overheid het geld vrij gaat geven.
Wat kost het einde van de spaarloonregeling voor werknemers?
Voor de berekening gaan wij uit van de hoogste belastingschijf (=52 procent) en een spaarperiode van één jaar voor het maximale bedrag. Hierbij houden wij uitsluitend rekening met de inkomstenbelasting. Indien u meedoet met een bedrag van 613, loopt u aan belastingbesparing mis: 613 x 52 procent = 318,76 per jaar. Daarnaast kunt u ook niet meer profiteren van de hogere spaarrente op spaarloonrekeningen.
De korting op de overdrachtsbelasting is tijdelijk en het spaarloon wordt voor altijd afgeschaft.
De spaarloonregeling is opgeofferd om de huizenmarkt een impuls te geven. In de periode van 2008 tot en met 2011 zijn de huizenprijzen flink gezakt. Het kabinet heeft een verdere daling tegen willen gaan door de overdrachtsbelasting tijdelijk te verlagen naar twee procent.
Dit is niet in het voordeel van mensen die geen eigen huis bezitten en er ook geen willen kopen. Toch komt de rekening voor de redding van de huizenprijzen ook bij deze groep te liggen. Vooral de huurder zijn ontdaan. Zij hebben nooit kunnen profiteren van de waardestijgingen van onroerend goed. Vervolgens gaan de huizenprijzen zakken en moeten zij betalen om deze kunstmatig nog steeds te hoge prijzen, in stand te houden.
© 2011 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spaarloonregeling vervalt18 Jaar na de invoering ging op 1 januari 2012 een streep door de spaarloonregeling. Vanaf die datum kon men niet meer i…