Iedereen moet sparen

Veel mensen hebben niet de mogelijkheid om te sparen. Het maandelijkse inkomen dat zij ontvangen is laag en zij hebben geen geld over om van te sparen. Toch is het noodzakelijk om altijd een reserve achter de hand te hebben. Het inkomen op bijstandsniveau is gebaseerd op het bedrag dat minimaal nodig is om van rond te komen. De mensen die dit ontvangen hebben geen geld voor extraatjes, en moeten maandelijks proberen om de touwtjes aan elkaar te knopen. Dit zal vaak niet meevallen door steeds stijgende kosten en achterblijvende stijgingen van het minimumloon (hier zijn de bijstandsuitkeringen op gebaseerd).

Het Nibud adviseert ook deze gezinnen om een kapitaal achter de hand te houden. Deze zogenaamde buffers moeten er voor zorgen dat de gezinnen ook in de toekomst nog rond kunnen komen van de hoogte van de bijstandsuitkering.

Sparen mogelijk maken door te besparen

Gezinnen die nu moeite hebben om maandelijks rond te komen, moeten nu al maatregelen treffen om toch spaargeld achter de hand te hebben. Mensen die dit namelijk niet hebben, komen uiteindelijk in de problemen. Er zal namelijk een keer een moment komen dat er een grote uitgave moet worden verricht waar geen geld voor is. Het geld moet dan opgebracht worden door het te lenen. Door te gaan lenen ontstaan er nog grotere problemen. Na het afsluiten van de lening moet er namelijk maandelijks geld vrij worden gemaakt om de rente en aflossing te betalen. De rente voor dergelijke leningen zijn vaak hoog (tussen de 8% en de 12% ongeveer).

Hoeveel geld moet ik achter de hand houden?

De hoogte van de buffer die u moet aanhouden is afhankelijk van meerdere factoren. Een gezin met vier kinderen moet een grotere buffer aanhouden dan een gezin met slechts één kind. De buffer zal ook hoger zijn bij hogere vaste lasten. Op de website het Nibud treft u een bufferberekenaar aan. Door een aantal vragen te beantwoorden over uw persoonlijke situatie krijgt u een advies in uw scherm. Na het berekenen zal er een minimale buffer aangegeven worden en een adviesbuffer.

Uitgaande van een modaal gezin met twee kinderen met een koophuis en zonder schulden, zal de minimale buffer uitkomen op ongeveer 5.500,= het adviesbuffer zal op 12.500 komen te liggen.

Sparen of lenen

Het belang van sparen is eenvoudig duidelijk te maken door te laten zien wat de gevolgen zijn van het sluiten van een lening. Stel een gezin heeft onverwacht per direct een bedrag nodig van 5.000,=. Ze beschikken niet over spaargeld en gaan het bedrag lenen door een lening af te sluiten. Ze kiezen voor een doorlopend krediet. Bij hun huisbank sluiten ze de lening af met een rentepercentage van 8 procent. Vanaf de ingangsdatum moeten ze maandelijks 100,= betalen aan rente en aflossing. Het zal een paar jaar gaan duren om deze lening weer terug te betalen aan de bank.

Er bestaat echter een redelijke kans dat er gedurende de jaren van de aflossing opnieuw een situatie komt dat het gezin geld nodig heeft. De oplossing is in dat geval om weer een bedrag op te nemen uit het doorlopend krediet. Er zal een negatieve spiraal ontstaan, die moeilijk weer te doorbreken is.
© 2010 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Van schulden af komenVan schulden af komenHet is eenvoudig om een lening af te sluiten, maar lastiger om er weer vanaf te komen. Bij het afsluiten van een lening…
Sparen onmogelijk door hoog bestedingspatroonSparen onmogelijk door hoog bestedingspatroonIedereen zou in Nederland rond moeten kunnen komen van het maandelijks beschikbare geld. Het inkomen zit namelijk minima…
Sparen? Ik leef nu, niet laterSparen? Ik leef nu, niet laterSparen is een middel en niet een doel. U moet sparen om geld achter de hand te hebben. U moet voorkomen dat u alleen maa…
Schulden oplossen met budgetbeheerBudgetbeheer is eigenlijk het (gedeeltelijk) uit handen geven van de financien aan een budgetbeheerder. Er worden duidel…

Airmiles: sparen, inwisselen en spaartipsAirmiles: sparen, inwisselen en spaartipsAirmiles is wellicht het bekendste en populairste spaarsysteem van Nederland. Miljoenen mensen hebben dat blauwe kaartje…
Sparen - renteplus rekening Centraal Beheer AchmeaSparen - renteplus rekening Centraal Beheer AchmeaCentraal Beheer Achmea heeft de direct opneembare renteplus rekening en de rentevast rekening. Met de handige direct opn…
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 18-09-2010
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.