Nog veiliger sparen door bankgarantie

Nog veiliger sparen door bankgarantie Het tumult bij de banken de laatste jaren is een hele goede reden om de bankgarantie, veilig sparen en het depositogarantiestelsel nog eens onder de loep te nemen. Wat gebeurt er bijvoorbeeld met uw spaargeld, lening of hypotheek wanneer een bank failliet gaat? Raakt u dan alles kwijt? Gelukkig is er in veel gevallen een achtervang. Bekijk waarop u recht hebt in 2022.

Spaarbank en depositogarantiestelsel 2022

Het depositogarantiestelsel regelt onze garanties op het geld bij de banken. Het maakt veilig sparen bij de bank in zekere mate mogelijk.

Welke spaarbank valt onder het depositogarantiestelsel?

Alle banken die in Nederland zijn gevestigd en een vergunning hebben van De Nederlandse Bank, DNB, vallen onder het Nederlandse depositogarantiestelsel. Let wel: banken in de Europese Unie, Noorwegen, IJsland of Liechtenstein en die in Nederland vanuit een bijkantoor werken, vallen direct onder het depositogarantiestelsel in hun land van herkomst. Maar als hun depositogarantiestelsel een beperktere dekking kent dan het Nederlandse depositogarantiestelsel, dan kunnen deze bijkantoren aanvullend deel nemen aan het Nederlandse depositogarantiestelsel. Wanneer ze niet gevestigd zijn in de Europese Unie, Noorwegen, IJsland of Liechtenstein en die in Nederland vanuit een bijkantoor werken, gelden afwijkende regels die u van geval tot geval moet bekijken.

Welke bankproducten vallen onder het depositogarantiestelsel?

Onder het garantiestelsel valt al het geld en vermogen op lopende rekeningen, spaarrekeningen of bijzondere spaarrekeningen, zoals termijndeposito's. Niet de aandelen of obligaties aan toonder vallen er onder en in beginsel ook niet de achtergestelde deposito's.

Voor wie geldt de bankgarantie, ook voor een zakelijke rekening?

De garanties gelden voor particulieren en kleine ondernemingen die een verkorte balans mogen voeren. Bekijk of ook uw zakelijke rekening veilig is bij een faillissement van de bank.

Welk bedrag is gegarandeerd door het depositogarantiestelsel?

Het depositogarantiestelsel garandeert een bedrag van maximaal 100.000 per persoon per instelling. Bij een en/of rekening van twee personen geldt maximaal 100.000 per persoon, dus 200.000 in totaal. Let wel, ook twee keer een en/of rekening bij dezelfde instelling wordt gezien als één tegoed, waarvoor de totale maximale garantie nog steeds 200.000 is en dus niet 400.000. Overigens gelden in de EU op spaartegoeden ook wel hogere garanties.

Hypotheekschuld verrekenen

Ja er wordt verrekend. Zodra er een noodregeling of faillietverklaring is, worden eventuele schulden en hypotheken van een depositohouder verminderd met de bij de bank uitstaande deposito's, waaronder spaargeld en rekening courant tegoeden. Wat resteert als positief depositosaldo, kan vervolgens worden geclaimd bij het garantiestelsel tot het maximum van de dekking van 100.000. Het depositogarantiestelsel in Nederland en in andere EU-landen, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein zal in beginsel binnen drie maanden na ontvangst van de aanvraag uitkeren.

De aanvullende deelname aan het Nederlandse depositogarantiestelsel

Banken in de Europese Unie, Noorwegen, IJsland of Liechtenstein, die in Nederland werken vanuit een bijkantoor, moeten op basis van de geldende Europese regels minimaal een bedrag van 20.000 per persoon per instelling garanderen. Als de dekking van het eigen depositogarantiestelsel lager is dan de dekking van het Nederlandse depositogarantiestelsel (100.000 euro), dan kan het bijkantoor aanvullend deelnemen aan het Nederlandse depositogarantiestelsel. Dit kan dus betekenen dat u te maken krijgt met twee garantiestelsels en uitkeringen.

Slot hebt u een bankgarantie of spaargarantie in 2022

Kortom, de spaarder is nu goed gedekt en kan op zoek naar een spaarbank met een hogere rente die netjes onder het Nederlandse depositogarantiestelsel valt. Misschien hoeft u nu minder te spreiden, maar u kunt nu wel een mooie bank en mooie rente uitkiezen. Een hoge spaarrente zonder voorwaarden vindt u momenteel bij LeasePlan Bank en NIBC Direct.
© 2008 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Spaargarantie depositogarantiestelsel omlaag (spaargeld)?Spaargarantie depositogarantiestelsel omlaag (spaargeld)?Depositogarantiestelsel, wat gaat er gebeuren met de spaargarantie in 2020? Het depositogarantiestelsel regelt de spaarg…
Depositogarantiestelsel in 2021/'22Depositogarantiestelsel in 2021/'22Ook met het depositogarantiestelsel is sparen niet zonder risico. Let voor uw spaargeld bij een Nederlandse of buitenlan…
Banksparen veilig bij faillissement?Banksparen veilig bij faillissement?Is ook het banksparen bij een bank een veilige manier van sparen bij een faillissement van de bank? Als u niet de juiste…
Hoe beschermt u uw spaargeld bij faillissement bank?Hoe beschermt u uw spaargeld bij faillissement bank?Is uw spaargeld veilig bij een bank? Neen. Bij een faillissement van de bank zijn uw spaargeld en beleggingen slechts vo…

De garantie op spaartegoeden in Europa maakt sparen veiligDe garantie op spaartegoeden in Europa maakt sparen veiligPas op 7 oktober 2008 besloot de EU om tot één depositogarantiestelsel te komen, één spaargarantie voor heel Europa te k…
Veilig sparen bij een buitenlandse bankVeilig sparen bij een buitenlandse bankVeilig sparen kan ook goed bij een buitenlandse bank. U kunt een spaarrekening openen in het buitenland, denk bijvoorbee…
Reacties

T. de Groot, 17-01-2013
Mijn vraag is: de ASN bank valt die onder de Nederlands bankgarantie? Reactie infoteur, 23-10-2020
Beste T. De Groot,
De ASN bank valt onder het depositogarantiestelsel van De Nederlandsche bank. Enig aandeelhouder is de Volksbank (2020 en 2021).
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Tiggelman K., 10-03-2012
Kan een staatsbank als abn/amro/fortis door het niet terugkrijgen van de Griekse lening echt in de financiële problemen komen en bij (alsnog) een noodzakelijk opheffen, het beloofde
garantiebedrag op spaarrekeningen ( maximaal 100.000.- per rekeninghouder en/of
200.000-- uit betalen?
Is er een minimale spaartermijn waarop het spaarbedrag op een rekening moet staan?
Zo ja, dan kan dat gevolgen hebben bij een overstappen naar een andere bank.
dd. 10 maart 2012 Reactie infoteur, 23-10-2020
Beste Tiggelman K.,
1. ABN AMRO heeft een voorziening getroffen voor het geval de Griekse staat leningen aan bedrijven met staatsgarantie ten dele schrapt. Het is nog maar helemaal de vraag of Griekse staat daartoe bevoegd is. Het is immers een garantie van de staat en niet een lening aan de staat.
2. Het depositogarantiestelsel wordt uitgevoerd door de Nederlandsche bank en niet door een individuele bank.
3. Bij toepassing van het depositogarantiestelsel speelt geen rol hoe lang uw geld al op een bankrekening staat.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Fred Ekkel, 09-10-2011
Bos heeft dus het depositogarantiestelsel verlengd tot eind 2010. Die termijn is inmiddels achter rug. Hoe zit het nu dan met mijn zekerheid? Reactie infoteur, 23-10-2020
Beste Fred Ekkel,
Het Europese systeem is er nog niet. Tot die tijd geldt de garantie tot maximaal 100.000 euro per persoon:

https://financieel.infonu.nl/sparen/64969-depositogarantiestelsel-in-2020.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Senica, 20-03-2009
Zeer goed idee, juich ik toe. Reactie infoteur, 23-10-2020
Ik ook!

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 04-03-2022
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.