Hoe beschermt u uw spaargeld bij faillissement bank?

Hoe beschermt u uw spaargeld bij faillissement bank? Is uw spaargeld veilig bij een bank? Neen. Bij een faillissement van de bank zijn uw spaargeld en beleggingen slechts voor een deel veilig en gegarandeerd door de Nederlandse Bank. Daarom de vraag: hoe beschermt u uw geld bij een faillissement van een bank in 2023? Hoe kunt u veilig sparen bij een bank, is het een systeembank? U wilt geen geld verliezen en zeker geen zuur verdiend spaargeld kwijt raken. Spaar dus op een veilige manier tegen de hoogste spaarrente bij banken of verzekeraars.

Hoe beschermt u in 2023 en 2024 uw spaargeld dan wel bij faillissement bank?

In ons land zijn er meerdere garantieregelingen die een deel van uw spaargeld garanderen. De bankgarantie op sparen is zo geregeld dat per persoon een bedrag aan spaargeld van 100.000 euro bij één bank is gegarandeerd. Samen met uw partner is dat 200.000 euro. Deze garantie geld ook per kind en voor kleine zakelijke rekeningen. De verstandigste beslissing voor uw spaargeld is om niet al uw geld bij dezelfde bank te plaatsen. Bovendien is het niet verstandig om een achtergesteld spaardeposito te nemen. Die deposito's geven weliswaar een veel hogere spaarrente, maar keren bij een faillissement meestal niet uit. Iets soortgelijks geldt voor achtergestelde leningen. Die geven een hogere rente, maar als het bedrijf omvalt, staat u als schuldeiser achter in de rij.

Spaargeld gaat van hypotheek af bij een faillissement van de bank

Wie bij dezelfde bank een lening of hypotheek heeft uitstaan, terwijl daar ook spaargeld aanwezig is, moet beseffen dat bij een faillissement van de bank eerst schulden en spaargeld worden gesaldeerd. Als er dan nog een positief spaartegoed over is, wordt die voor zover onder de 100.000 euro uitgekeerd. Kortom eerst worden schulden en vermogen met elkaar verrekend. Zo kunt u spaargeld kwijt raken terwijl tegelijkertijd uw hypotheek lager wordt. U verliest per saldo dan geen geld, maar hebt niet meet de beschikking over uw spaargeld.

Spaargeld bij een verzekeringsmaatschappij die failliet gaat

Spaargeld op een verzekeringspolis valt niet onder de spaargarantie van de Nederlandse Bank, een spaartegoed op rekening van een bank die onderdeel is van een verzekeringsmaatschappij wel.

Veilig sparen in 2023

Om uzelf beter te beschermen bij een faillissement kunt u een aantal maatregelen overwegen, om te nemen. Ik noem er drie. U kunt ze ook nog combineren voor extra veiligheid:
  1. Parkeer nooit meer geld bij één bank dan dat door De Nederlandse Bank wordt gegarandeerd. Dit heeft als nadeel dat u wellicht bij nogal wat banken langs moet, wat tijd kost en mogelijk extra administratieve lasten geeft. Een ander nadeel is dat de rentevergoeding bij lagere bedragen wat minder kan zijn, maar daarvoor moet u de voorwaarden eens goed erop naslaan. Het belangrijkste voordeel is, dat uw geld bij deze constructie wel is gegarandeerd.
  2. Maak gebruik van een en/of rekening. Dan is de garantie namelijk twee maal zo groot, immers de garantiestelling geldt per rekeninghouder en per persoon.
  3. Open een rekening op naam van elk van uw kinderen. Ook die hebben elk recht op hun garantiebedrag.

Bail in of bail out?

Juni 2013 besloot de EU om bij de faillissement van een bank over te gaan van bail out naar bail in. Bij bail out wordt de bank uitgekocht op kosten van de belastingbetaler. Bij een bail in systeem wordt eerst gekeken naar de bezittingen van de bank, de obligatiehouders en aandeelhouders. Die waarde wordt eerst verkocht en wat er dan overblijft gaat naar de schuldeisers onder wie ook de mensen die meer dan 100.000 euro sparen bij een bank. Nog steeds is dan 100.000 euro gegarandeerd, zolang niet alle banken en de overheid omvalt, maar wordt het veel moeilijker om een bedrag boven de 100.000 euro te redden.

Slot bescherm uw spaargeld bij faillissement bank in 2023

Er zijn vele banken waar u kunt sparen en beleggen, ook kleine banken die onder de garantieregeling vallen zoals de grote systeembanken. Hierdoor kunt u veilig sparen onder het depositogarantiestelsel 2023. Hieronder vallen ook de vele verzekeraars met een bank binnen hun gelederen. Denk aan verzekeraars als Centraal Beheer, Nationale Nederlanden of Aegon.

Lees verder

© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Banksparen veilig bij faillissement?Banksparen veilig bij faillissement?Is ook het banksparen bij een bank een veilige manier van sparen bij een faillissement van de bank? Als u niet de juiste…
Veilige banken Nederland voor sparenVeilige banken Nederland voor sparenWaar kunt u in 2020 en 2021 in Nederland veilig sparen? Wat zijn dan de veilige banken bij faillissement of bankrun op s…
Spaarbank & hoe veilig is sparen bij de bankSpaarbank & hoe veilig is sparen bij de bankU zult ook in 2020 willen kiezen voor het hoogste rendement op uw geld. Maar hoe veilig en betrouwbaar kunt u sparen bij…
Bank failliet: gevolgen voor spaargeld en lening in 2021Bank failliet: gevolgen voor spaargeld en lening in 2021Zodra een bank in 2023 of 2024 failliet gaat, zijn er niet alleen gevolgen voor uw spaargeld. De gevolgen van een failli…

De Big Mac Index als indicatorDe Big Mac Index als indicatorDe meest smakelijke index die we kennen is de Big Mac index. Met deze BIG Mac index kun je vele leuke dingen doen. Wat j…
De beste spaarrekening kiezenDe beste spaarrekening kiezenWelke spaarrekening is voor u de beste spaarrekening? Er zijn vele manieren van sparen bij een bank en dus ook vele vers…
Reacties

Nuray, 16-07-2010
Als je geld op naam van je kids doet, moet dat dan alsnog bij verschillende banken zijn? Bijv. Ik bank A, kid 1 bank B en kid 2 bank Zoek hoge rente maar wel direct beschikbaar geld. Zijn er suggesties? Reactie infoteur, 02-01-2020
Beste Nuray,
1. Neen, de garantie geldt per persoon en per instelling.
2. U moet wel onder de 100.000 euro per persoon blijven om allemaal volledig van de garantie gebruik te kunnen maken.
3. Hebt u bijvoorbeeld twee kinderen en een partner en 500.000 euro spaargeld, dan redt u dat niet met vier personen, en kan de resterende 100.000 beter elders worden geplaatst.
4. Een overzicht met de hoogste spaarrente in 2020 vindt u in het artikel:

https://financieel.infonu.nl/sparen/43934-top-5-banken-met-de-hoogste-spaarrente-in-nederland.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Houben, 18-01-2010
Waar kan ik nog gegarandeerd terecht met zekerheid met mijn spaargeld?zonder problemen? daar ik al maanden ben aan het wachten op mijn spaargeld terwijl ik alle gegevens heb gestuurd naar de DNB bank daar mijn geld ook stond bij de dsb bank.ook ik val onder het dgs stelsel, maar uitkeren hou maar.het is schandalig hoe men omgaat met het vertrouwen van DE SPAARDER. Reactie infoteur, 02-01-2020
Beste Houben,
1. Het beste is het om bij dezelfde bank niet meer dan 100.000 per persoon te sparen en geen achtergestelde spaarvormen te nemen.
2. Wanneer u bij de Nederlandsche Bank uw aanvraag digitaal hebt gedaan met Digid, gaat de uitbetaling snel. In andere gevallen duurt dat langer. Duurt het te lang naar uw mening, dan zou ik toch zeker contact opnemen met de Nederlandsche Bank.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Frans, 23-09-2007
Hoe kun je je geld safe beleggen en investeren, met zekerheid van behoud van je vermogen? Reactie infoteur, 02-01-2020
Wat betreft het sparen geeft het artikel een aantal bruikbare tips. Maar e.e.a. is ook afhankelijk van uw risicoprofiel. Enkele beleggingssuggesties vindt u in de special van mijn hand over beleggen:

https://zeemeeuw.infoteur.nl/specials/belegger.html

Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 12-06-2023
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.