Depositogarantiestelsel in 2021/'22

Depositogarantiestelsel in 2021/'22 Ook met het depositogarantiestelsel is sparen niet zonder risico. Let voor uw spaargeld bij een Nederlandse of buitenlandse bank in Nederland op het depositogarantiestelsel 2021 en 2022, de garantieregeling voor uw spaargeld. Bekijk als u woning verkoopt ook of uw geld bij een notaris die onder deze garantieregeling valt. Deze bankgarantie beschermt u ten dele. Goed nieuws voor wie veilig wil sparen in ons land tegen de hoogste spaarrente en niet altijd bij de oude bank wil blijven. Het is een collectieve garantie op uw spaargeld in Europa, een hele verbetering als een bank failliet gaat. In het Nederlandse depositogarantiefonds zit begin 2020 ongeveer 1,5 miljard euro als buffer. Dit moet de komende jaren oplopen naar 5 miljard euro.

Het depositogarantiestelsel


Het depositogarantiestelsel 2008 tot heden in Nederland

Sinds 7 oktober 2008 garandeert het depositogarantiestelsel van banken in Nederland 100.000 euro per particuliere rekeninghouder bij het faillissement van een bank. Sinds Icesave en de DSB bank weten we allemaal dat u het beste kunt sparen bij een bank die volledig valt onder dit Nederlandse depositogarantiestelsel. De DSB Bank viel hieronder, maar Icesave maar ten dele. Een bank met het hoofdkantoor in Nederland valt onder de Nederlandse bankgarantie, terwijl Icesave hier slechts een bijkantoor had. Banken met een hoofdkantoor elders vallen voornamelijk onder de bankgarantie uit eigen land en die garantie is vaak een stuk lager dan de Nederlandse. Bovendien dachten spaarders veilig te sparen, terwijl de garantie op spaargeld achteraf bleek tegen te vallen, omdat in het land van herkomst een ander gegarandeerd bedrag geldt. De EU was dan ook terecht van mening dat er een uniforme regeling moest komen voor alle banken en spaarders in Europa.

Het depositogarantiestelsel 2021 en 2022 in Europa

Volgens de Europese richtlijn inzake de depositogarantiestelsels COM(2010)368 bent u bij alle banken uit landen die bij de EU zijn aangesloten, verzekerd van het depositogarantiestelsel. Dat betekent dat u bij al deze banken als particulier per persoon en per instelling een garantie op sparen hebt van 100.000 euro.

Depositogarantiestelsel 2021 en 2022

Volgens een Europese richtlijn zijn alle lidstaten dus verplicht tot een garantie van maximaal € 100.000. Dit is een landelijke verantwoordelijkheid niet een Europese, niet alle landen zijn met de besluitvorming even ver. Onze ministers van Financiën hebben gelukkig besloten dat de garantie in Nederland voor spaartegoeden € 100.000 blijft. Gelukkig want het is regelmatig onrustig in Europa.

Veilig sparen tegen hoge rente in 2021 en 2022

De uitkomst is belangrijk voor wie veilig wil sparen. Samen met uw partner hebt u nog een garantie van 200.000 euro per instelling. Als u meer geld op de bank hebt, doet u er dus goed aan om uw geld te spreiden. Belangrijk aandachtspunt is nog dat de bankgarantie geldt per bankvergunning. Dat wil zeggen dat als een bank meerdere merken heeft de saldi bij elkaar worden geteld. Spaart u 100.000 euro bij ASN en 100.000 euro bij SNS dan bedraagt bijvoorbeeld de garantie per persoon bij deze banken in totaliteit 100.000 euro en niet 200.000 euro. Dit, omdat ASN en SNS onderdeel zijn van de Volksbank. Maar zo zijn er nog meer voorbeelden te geven:
  • Avéro Achmea, Centraal Beheer;
  • OHRA Bank, Delta Lloyd Bank, Nationale Nederlanden;
  • Kasbank, Loyalis, PGGM;
  • Brand new Day, Allianz;
  • Volksbank, ASN, Reaal, SNS, Regiobank.

Zakelijk sparen en depositogarantiestelsel zakelijk 2021 en 2022

Alle ondernemingen met een zakelijke rekening vallen onder het depositogarantiestelsel bij een faillissement van de bank, niet alleen de kleine ondernemingen. Een kleine onderneming voldoet aan de volgende eisen:
  • Bedrag aan activa lager dan 4,4 miljoen euro;
  • Netto-omzet minder dan 8,8 miljoen euro;
  • Aantal werknemers gemiddeld minder dan 50 personen.

Dit is inclusief stichtingen, stamrecht bv, spaar-bv en derdengelden op derdengeldenrekening notaris. Meer informatie over veilig zakelijk sparen vindt u in is zakelijke rekening ook veilig bij faillissement bank?

Slot depositogarantiestelsel 2021 en 2022

Harmonisering van de bankgaranties van banken die in Europa actief zijn, is een goede zaak. Het beschermt de consument beter en geeft meer duidelijkheid. Maar ook nu is, in ons land tenminste, veilig sparen tegen de hoogste spaarrente eenvoudig. Wie veilig wil sparen en op zoek is naar een hoge rente, kiest voor een bank die onder het depositogarantiestelsel valt.
© 2010 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nog veiliger sparen door bankgarantieNog veiliger sparen door bankgarantieHet tumult bij de banken de laatste jaren is een hele goede reden om de bankgarantie, veilig sparen en het depositogaran…
Nieuw garantiestelsel spaargeld banken in 2020/'21?Nieuw garantiestelsel spaargeld banken in 2020/'21?Het nieuwe depositogarantiestelsel van de banken verandert mogelijk als garantiestelsel vanaf 2022. Welke banken vallen…
Sparen - super veilig sparen bij de RabobankSparen - super veilig sparen bij de RabobankWilt u ook sparen bij de Rabobank? De Rabobank was altijd de meest veilige bank in ons land om bij te sparen. Super veil…
Zakelijk sparen 2020 tegen de hoogste renteZakelijk sparen 2020 tegen de hoogste renteZakelijk sparen doet u in 2020 tegen een hoge spaarrente. Er zijn een aantal interessante zakelijke rekeningen voor onde…

Hoe bouw je pensioen op en hoe hoog is dat?Veel mensen hebben wel een pensioen, maar hebben geen idee hoeveel ze krijgen als ze daadwerkelijk kunnen stoppen met we…
Vermogensrendementsheffing 2019, 2020 en 2021Vermogensrendementsheffing 2019, 2020 en 2021U wilt de vermogensrendementsheffing 2019, 2020 of 2021 berekenen? Bij uw aangifte inkomstenbelasting betaalt u belastin…
Reacties

Paul, 06-12-2019
Beste zeemeeuw,
De vraag gaat over een spaar bv en garantie depositostelsel.Valt een Spaar BV die bij de KVK staat in geschreven als: Besloten Vennootschap met als Activiteiten: (SBI) 6420 – Financiële Holdings en met beschrijving: Beheersactiviteiten.
onder het Depositogarantiestelsel?

In de oprichtingsakte van de bv staat: Doel: Het beleggen van vermogen in de meest ruime zin van het woord.
Wordt deze bv als een beleggingsonderneming gezien? En valt dus niet onder het deposito garantiestelsel?


Is het doel goed geformuleerd om eventueel in de toekomst van de bv te kunnen lenen? Of moet hierover een apart artikel in de akte staan?
Op u site van DNB staat vermeld:
Het Depositogarantiestelsel is niet voor:
• Banken
• Kredietunies
• Beleggingsondernemingen
• Verzekeringsondernemingen en herverzekeringsondernemingen
• Beleggingsinstellingen, beheerders van beleggingsinstellingen, icbe’s (instelling voor collectieve belegging in effecten) en beheerders van icbe’s
Alvast bedankt voor het antwoord. Reactie infoteur, 03-07-2020
Beste Paul,
1. In beginsel valt ook een bv onder het depositogarantiestelsel DGS, maar uitzonderingen hierop zijn er ook. Zo worden, zoals u ook aangeeft, beleggingsondernemingen in het DGS uitgesloten en moeten beleggingsondernemingen een vergunning hebben van de AFM (verklaring van geen bezwaar van DNB).
2. Het lijkt erop dat u geen beleggingsonderneming hebt, onder beleggen van vermogen hoort overigens ook spaargeld op een spaarrekening. SBI code 6420 hoort ook niet bij een actieve belegger. Laat uw bv voor de zekerheid bij DNB checken, zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Gaat u toch (deels) beleggen, dan vallen beleggingen niet onder het DGS.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

R. M. Alberts, 13-04-2013
Dank voor uw overzicht. U vergeet de vermelding dat de Westlandbank dochter is van de ING. Dus ook hier geldt de optelling van het deposito garantie stelsel.
Hoe is de amf deposito garantie geregeld bij devRabo, als je lid bent van devCoop., dusveigenlijk mede eigenaar bent van de ( lokale ) Rabo.?.

Groet,

R.M.Alberts. Reactie infoteur, 03-07-2020
Beste R.M. Alberts,
1. De WestlandUtrecht bank had een eigen bankvergunning, maar valt nu onder de Bank Nationale Nederlanden:

https://financieel.infonu.nl/sparen/60605-sparen-sparen-bij-westland-utrecht-bank.html

2. Ook de Rabobank valt onder het depositogarantiestelsel.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Mulders, 28-09-2011
Hoe werkt het garantiestelsel als je b.v 150.000,- euro hypotheek hebt bij een bank en 230.000,- spaargeld hebt bij dezelfde bank. Reactie infoteur, 03-07-2020
Beste Mulders,
Dan doet men alsof u nog 80.000 euro aan spaargeld hebt dat volledig onder het depositogarantiestelsel valt. Uw hypotheek is dan al weggestreept tegen uw andere deel van het spaargeld. U hebt daar dus geen hypotheek meer.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

D. van Harmelen, 14-09-2011
Vraag: moet men Nederlands ingezetene zijn om voor de garantie in aanmerking te komen? Reactie infoteur, 03-07-2020
Beste D. van Harmelen,
Voor het Nederlandse garantiestelsel moet u rekeninghouder zijn bij een bank met een Nederlandse bankvergunning en niet per se ingezetene van Nederland. Zie ook het artikel:

https://financieel.infonu.nl/sparen/25613-veilig-sparen-bij-een-buitenlandse-bank.html

Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 17-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.