Studentenlening en collegegeldkrediet DUO
Studeren is duur en vaak is de basisbeurs en eventueel aanvullende beurs niet voldoende om de studiekosten te betalen. Veel studenten sluiten dan ook een studentenlening af bij DUO. De studentenlening heeft een lage rente. Daarnaast kan het collegegeldkrediet worden afgesloten, om het collegegeld te bekostigen. Wat zijn de voordelen en nadelen van lenen bij DUO? Wat is de rente die DUO hanteert voor de studentenlening en het collegegeldkrediet? Hoeveel kun je lenen bij DUO?
Studentenlening DUO
De overheid gaat er vanuit dat drie partijen meebetalen aan de kosten van studeren: de overheid, de ouders en de student. Als ouders niet kunnen bijspringen, wordt er een aanvullende beurs verstrekt. Naast de basisbeurs en eventueel aanvullende beurs kunnen studenten een lening aanvragen.
Hoeveel lenen bij DUO
Hoeveel je kunt lenen bij DUO, is afhankelijk van je woonsituatie en schooltype. Als student bepaal je zelf hoeveel je wilt lenen. Je kunt ook op ieder moment de studentenlening stop zetten. Voor het collegegeldkrediet daarentegen geldt een vast bedrag, dat precies voldoende is om het collegegeld voor het betreffende collegejaar te betalen.
Lening bij DUO aanvragen
Een lening bij DUO kan men aanvragen door in te loggen op de website van DUO met de DigiD-code. In het overzicht van “mijn DUO” kun je een wijziging doorgeven, namelijk dat je wilt lenen. Dit geldt zowel voor het collegegeldkrediet als voor een “gewone” studentenlening.
Collegegeldkrediet DUO
Naast de “gewone” lening kun je ook een krediet afsluiten om het collegegeld te betalen: het zogenaamde collegegeldkrediet. Voor het collegegeldkrediet gelden dezelfde voorwaarden als voor een gewone studentenlening, wat betreft rente en aflossing. Het maximaal te lenen bedrag is nooit hoger dan het wettelijke collegegeld. Als je instellingsgeld in plaats van collegegeld moet betalen (wat doorgaans hoger ligt), dan kun je meer lenen. Er kan maximaal vijf jaren achtereen worden geleend.
Lenen bij DUO: rente
Lenen bij DUO is aantrekkelijk, vanwege de lage rente die over de lening moet worden betaald. Het rentepercentage voor 2010 bedraagt 2,39%. Voor 2011 is de rente vastgesteld op 1,5%.
Aflossen lening DUO
De studieschuld die is ontstaan, hoeft pas na 15 jaar te worden afgelost. Het minimaal af te lossen bedrag bedraagt € 45,41 per maand. Als je problemen hebt met het terugbetalen, dan bestaat er de mogelijkheid om een periode minder of zelfs niet af te lossen.
Tijdelijk lenen bij DUO
Lenen bij DUO betekent meestal een vast bedrag per maand, maar het is ook mogelijk om tijdelijk een bedrag te lenen. Als je de lening wilt stopzetten, moet je het bedrag weer op 0 zetten door in te loggen met je DigiD-code. Op de website van OCW DUO (voormalige IB-groep) staat een link naar het inlogscherm.
De leenfase: lenen na de prestatiebeurs
Ook na de prestatiebeurs hebben studenten de mogelijkheid om een studentenlening bij DUO af te sluiten. Dit wordt “leenfase” genoemd. In de leenfase kun je maximaal een bedrag van circa € 850 lenen. Het maximaal te lenen bedrag wordt jaarlijks geïndexeerd.
Overzicht studieschuld DUO
Door in te loggen op de website van DUO kun je snel en eenvoudig een overzicht krijgen van je studieschuld inclusief de rente. Ook zijn er rekentools op de website van DUO om te berekenen hoeveel studieschuld je hebt opgebouwd aan het einde van de looptijd van de studentenlening.