Vergroot je kans op een lening

Vergroot je kans op een lening Voor zo goed als al onze grote dromen hebben we geld nodig, geld dat velen van ons niet persoonlijk bezitten. De bank biedt een uitkomst. Helaas is de bank in tijden als deze snel geneigd om geen lening te verstrekken. Een aantal tips vergroten de kans op een lening en daarmee op doorgang van jouw dromen! Bijna niemand kan uit eigen zak genoeg geld op tafel leggen om een eigen huis te kopen of om een onderneming op te zetten. We zijn bijna allemaal afhankelijk van een lening. Helaas geeft de bank niet zomaar een lening aan eenieder die dat wenst.

De bank is verantwoordelijk voor het geld dat spaarders aan hem toevertrouwen. De bank zal daarom alleen in jouw plannen, of het nu gaat om de aankoop van een huis of om het opzetten van een eigen bedrijf, enkel willen ondersteunen als jij hem voldoende zekerheden kunt bieden. Vanwege de grote verantwoordelijkheid die bankiers dragen, neigen de medewerkers naar een conservatieve houding. Bij twijfel kiezen banken ervoor om een lening niet te verstrekken.

De bank heeft dus eigenlijk jouw toekomst in handen. Al je mooie plannen en dromen kunnen alleen doorgaan als de bank ervoor kiest om de lening te verstrekken. Gelukkig zijn er een aantal tips die jouw kans op het krijgen van een lening vergroten. Je moet de bankier zoveel mogelijk redenen geven om jouw de lening te verstrekken. Daartoe moet je hem ervan overtuigen dat jouw plan een succesformule is, bovendien moet je hem ervan kunnen overtuigen dat de risico’s minimaal zijn.

Om de bank te kunnen overtuigen moet je de volgende zaken zeker kunnen ophelderen (deze zaken zijn overigens vooral van belang als je een lening wil voor het opzetten van een onderneming):

Allereerst informeer je de bankbediende over het bedrag dat je nodig hebt. Meteen daarop leg je uit waarvoor je dit bedrag wenst te lenen, wanneer je het bedrag nodig hebt en hoe je van plan bent om het geleende bedrag terug te betalen. Je volstaat hierbij niet met een leuk verhaaltje. De bankbediende zal realistische berekeningen en balansen willen zien. Indien dit niet je sterkste punt is kan de bank u helpen om deze zaken goed voor te bereiden. Het opstellen van een eigen financieel plan vergroot echter wel uw geloofwaardigheid.

Er zijn zeven zaken die uw kans op een lening vergroten:

Karakter

Het succes van een kleine onderneming is vaak gebonden aan het karakter van de eigenaar. De eigenaar moet een doorzetter zijn en hij moet weten waar hij mee bezig is. Als de eigenaar slecht voorbereid overkomt of absoluut geen ervaring in de sector blijkt te hebben, wordt het risico voor de bank bij het verstrekken van een lening meteen een stuk groter.

De bank zal in zijn overwegingen eerder behaalde resultaten meenemen. De bank zal nagaan welke persoonlijke successen de aanvrager van de lening reeds heeft behaald. Ook zal de bank naar de resultaten van de onderneming waarvoor de aanvrager eerder heeft gewerkt, natrekken.

Geloofwaardigheid

De bank moet zien dat je weet waar je mee bezig bent en dat je plannen geloofwaardig zijn. Om de bank hiervan te overtuigen moet je je plannen baseren op feiten en harde cijfers. Dromen is een goed begin, maar het is moeilijk om een bankbediende enthousiast te krijgen als je je dromen niet feitelijk kunt onderbouwen.

Een goed ondernemingsplan

Als het ondernemingsplan duidelijk aantoont dat de waarde van de onderneming door de lening meer toeneemt dan het bedrag van de lening zelf, dan is de kans groot dat de bank hier wel oren naar heeft.

De waarde van een onderneming stijgt overigens als het bedrijf beter presteert. Goede prestaties betekenen voor een bank dat de onderneming in staat is het geleende bedrag binnen de afgesproken tijd terug te betalen.

Ter verduidelijking: Als je een bedrag van 50.000,- wil lenen, en je kunt aantonen dat de waarde van je bedrijf met bijvoorbeeld 65.000,- zal toenemen, dan is de bank, wat dit betreft, bereid om een lening te verstrekken. Indien de waarde van de onderneming slechts met 40.000,- toeneemt bij een lening van 50.000,- zal de bank echter terughoudend zijn. Je zult dan erg goed moeten scoren op de andere punten, of een goede verklaring moeten afleggen om toch kans te maken op de lening.

Capaciteit

Als iemand een lening aanvraagt wordt door de bank nagegaan wat de draagkracht van de onderneming is. De bank wil zichzelf ervan overtuigen dat de waarde van de onderneming en het bedrag van de aangevraagde lening ongeveer gelijk zijn. Als dit het geval is, kan de bank bij faillissement van de onderneming op deze manier toch haar geld terugkrijgen. De kans op weigering van de lening wordt groter als de lening veel groter is dan de werkelijke waarde van de onderneming. Het is daarom verstandig om van tevoren uit te zoeken hoeveel een soortgelijke onderneming als die van jou, vandaag (dus de huidige waarde) op de markt waard is.

Onderpand

Als degene die geld wil lenen een onderpand kan bieden, zal dit voor de bank een hoop zekerheid bieden. Ook als je er niet in slaagt de onderneming tot een succes te maken, is de bank er tot op zekere hoogte van verzekerd dat het geleende bedrag toch terug komt.

Noodplan

De bank ziet graag dat een toekomstige ondernemer vooruit kijkt, ook dit biedt een zekere mate van zekerheid. In het noodplan wordt het worst case scenario besproken en er worden oplossingen en regelingen besproken die er in dat geval voor moeten zorgen dat de onderneming toch met het hoofd boven water blijft.

Externe omstandigheden

Dit is een punt waarop je helaas weinig invloed uit kunt oefenen. De economische omstandigheden in de regio en/of op nationaal niveau beïnvloeden vaak de beslissing van banken. In tijden van economische groei zijn banken veel gemakkelijker in het verstrekken van leningen dan in tijden van economische neergang.
© 2011 - 2024 M_ichje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lening en hypotheek samenLening en hypotheek samenHet samenvoegen van lening en hypotheek kan een aantrekkelijke optie zijn. Zo kunt u met een vast maandbedrag uw leencap…
Informatie om te 'leren lenen'Informatie om te 'leren lenen'Vandaag de dag wordt de tv overspoeld met reclames over leningen. Deze reclames kunnen een beeld scheppen over leningen,…
Geld lenen in MarokkoGeld lenen in MarokkoSteeds meer Marokkaanse Nederlanders sluiten een lening af in Marokko. Dat komt omdat veel van hen een eigen bedrijf beg…
Geld lenen in FrankrijkGeld lenen in FrankrijkHet is voor Nederlanders die een huis willen kopen in Frankrijk mogelijk om daar een lening af te sluiten. Geld lenen in…

Lenen met uitkeringLenen met uitkeringBij het lenen met een uitkering, bijstand of andere uitkering, is het geld vaak heel hard nodig, omdat u geld tekort kom…
Studentenlening en collegegeldkrediet DUOStudentenlening en collegegeldkrediet DUOStuderen is duur en vaak is de basisbeurs en eventueel aanvullende beurs niet voldoende om de studiekosten te betalen. V…
Bronnen en referenties
  • http://www.entrepreneur.com/article/217382
M_ichje (113 artikelen)
Gepubliceerd: 27-07-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.