Leningen voor bedrijven

Leningen voor bedrijven Het starten van een eigen onderneming vereist vaak meer geld dan u bezit. Als uw eigen vermogen niet toereikend is, zult u een bedrijfsfinanciering moeten afsluiten of een andere soort lening. Welke soorten leningen voor bedrijven zijn er, wat zijn de voordelen, nadelen en voorwaarden van bedrijfsfinancieringen, het leverancierskrediet en de achtergestelde lening voor bedrijven?

Lening voor bedrijven: Bedrijfsfinanciering

Een bedrijfslening of bedrijfsfinanciering zult u in de meeste gevallen af moeten sluiten bij de bank. ABN AMRO, de Postbank, ING en de Rabobank bieden mogelijkheden voor een bedrijfslening. Het is aan te raden om offertes aan te vragen van de verschillende banken.

Lening voor bedrijven: Leverancierskrediet

Het leverancierskrediet is de meest voorkomende vorm van bedrijfsfinancieringen. De leverancier verstrekt krediet in de vorm van een betalingstermijn, die varieert van maanden tot jaren. Het voordeel van het leverancierskrediet is dat de liquiditeit van de onderneming niet in het geding komt. De duur van het leverancierskrediet is een maand. In bepaalde branches, zoals de horeca, is het echter gebruikelijk dat er een langlopend leverancierskrediet wordt afgegeven met als tegenprestatie de verplichting bij de leverancier af te nemen.

Lening voor bedrijven: Onderhandse leningen

Onderhandse leningen worden afgesloten tussen particulieren onderling, zonder tussenkomst van een bank. Het is verstandig om afspraken op papier te zetten over rente, looptijd, aflossingen et cetera.

Lening voor bedrijven: Achtergestelde lening

Een achtergestelde lening is een krediet waarbij de schuldeiser wordt achtergesteld in het geval van faillissement van de schuldenaar. De schuldeiser neemt de laatste plaats in in de volgorde van schuldeisers bij een faillissement. Achterstelling van een lening moet contractueel worden vastgelegd.

Het nadeel van de achtergestelde lening is dat de schuldeiser het risico loopt dat hij (een deel van) zijn verstrekte krediet niet terugbetaald krijgt. Dat risico wordt doorgaans gecompenseerd met een hoger rentepercentage.

Achtergestelde lening voor bedrijven

Achtergestelde leningen worden uitsluitend verstrekt door en aan bedrijven. Verstrekkers van de achtergestelde lening zijn moederbedrijven of grote banken die een duidelijk zicht hebben op het risico. De overheid verstrekt vaak achtergestelde leningen als een vorm van subsidie.

Leningen aan startende ondernemers: durfkapitaal

Voor particulieren is het fiscaal aantrekkelijk om geld uit te lenen aan startende ondernemers. Ondernemers ondervinden er geen rechtstreeks voordeel van, behalve dat het dankzij deze regeling gemakkelijker is om geld te lenen. De geldgever krijgt namelijk een heffingskorting op de inkomstenbelasting en het geleende bedrag is de eerste acht jaar tot op zekere hoogte vrijgesteld van de vermogensrendementsheffing.

Starterskrediet UWV en GSD

Ondernemers die vanuit een uitkering een onderneming starten, kunnen in aanmerking komen voor een starterskrediet van het UWV. Het UWV kan ook garant staan bij een bank of andere financiële instelling: dat wordt “borgstelling” genoemd. Werklozen die een WWB+- of WW-uitkering ontvangen kunnen in aanmerking komen voor een starterskrediet.
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waarom crowdfunding als bedrijfsfinanciering?Waarom crowdfunding als bedrijfsfinanciering?Crowdfunding als methode voor bedrijfsfinanciering is anno 2014 populairder dan ooit. Welke andere vormen van bedrijfsfi…
Lening oversluiten voor een goedkopere leningLening oversluiten voor een goedkopere leningSluit nu uw veel te dure lening over en profiteer van de laagste maandlasten. Deze zin hoor je regelmatig voorbij komen…
Informatie om te 'leren lenen'Informatie om te 'leren lenen'Vandaag de dag wordt de tv overspoeld met reclames over leningen. Deze reclames kunnen een beeld scheppen over leningen,…
Zakelijk krediet: Mogelijkheden voor zakelijke financieringZakelijk krediet: Mogelijkheden voor zakelijke financieringWanneer je een geweldig idee hebt voor het starten of overnemen van een bedrijf, heb je meestal een zakelijk krediet nod…

Studentenlening en collegegeldkrediet DUOStudentenlening en collegegeldkrediet DUOStuderen is duur en vaak is de basisbeurs en eventueel aanvullende beurs niet voldoende om de studiekosten te betalen. V…
Wat is woz krediet?Het WOZ krediet is een lening die het beste te vergelijken is met een doorlopend krediet. Een belangrijke voorwaarde voo…
Bronnen en referenties
  • www.lexadin.nl
  • www.leenherhier.nl
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Laatste update: 13-08-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.