Geld lenen: student en lenen

Als student heb je vaak te maken met te weinig geld. Je kunt een bijbaantje nemen om je inkomsten aan te vullen. Als dat niet genoeg blijkt zijn er verschillende mogelijkheden om aan meer geld tijdens je studie te komen. Je kunt bijvoorbeeld onder speciale voorwaarden een lening afsluiten of een krediet opnemen. Ook kun je op een studentenrekening meer rood staan dan op een normale bankrekening. Als je afgestudeerd bent ga je een inkomen verdienen waarmee je met gemak alles kunt terugbetalen.

Mogelijkheden om geld te lenen als student

Om als student aan extra geld te komen zijn er meerdere mogelijkheden. Je kunt terecht bij verschillende kredietaanbieders om een speciale studentenlening af te sluiten. Ook is het mogelijk om extra rood te staan op de bank als student, tegen speciale voorwaarden. De reden waarom dit vrij gemakkelijk kan is het toekomstperspectief van de meeste studenten. Na je studie kun je gemakkelijk aan de slag op de arbeidsmarkt en verdien je op latere leeftijd een inkomen dat ver boven modaal ligt. Het terugbetalen van een lening vormt dan geen probleem. De volgende mogelijkheden worden hierna uitgelegd:
  • de studentenlening
  • de studentenlening met BKR registratie
  • het studentenkrediet
  • een lening bij DUO
  • rood staan op de studentenrekening

De studentenlening

Als student kun je bij praktisch alle banken een lening aangaan onder speciale voorwaarden. Zo'n lening wordt dan een studentenlening genoemd. De redenen waarom banken vrij gemakkelijk een lening onder speciale voorwaarden verstrekken aan studenten hangt samen met de te verwachten positieve financiële situatie van de meeste afgestudeerde studenten. Klantenbinding met studenten is de tweede belangrijke reden waarom banken leningen aan deze doelgroep verstrekken onder gunstige voorwaarden. Als je eenmaal bij een bank zit stap je niet heel snel over naar andere banken. Deze twee redenen zijn dan ook waarom studenten een lager rentepercentage op een lening kunnen krijgen.

De studentenlening met BKR registratie

In principe kun je als student ook een lening onder speciale voorwaarden krijgen als je een BKR registratie hebt. Het rentetarief zal iets hoger liggen dan bij een studentenlening zonder BKR registratie. Dit komt doordat de kredietverstrekker een risico opslag inbouwt in het rentetarief waardoor deze iets hoger ligt. Deze extra kosten kun je compenseren door een iets lagere leningen af te sluiten waardoor de totale kosten even hoog zijn als bij een gewone studentenlening.

Het studentenkrediet

Een studentenkrediet is een doorlopend krediet met speciale voorwaarden. Het grote voordeel van dit krediet is dat je vrij snel over enkele duizenden euri kunt beschikken. Het nadeel is de hogere rente, die ligt ergens tussen de 8% en 10%. Het grote voordeel is dus de snelheid waarmee je over het geld kunt beschikken. Je hoeft het krediet pas na je studie af te lossen. Tijdens de studie wordt de rente over het opgenomen bedrag gewoon bijgeschreven op het krediet. Na je studie wordt het studentenkrediet omgezet in een normaal krediet. Een consequentie daarvan is dat je dan iedere maand een bepaald bedrag moet gaan aflossen. Als je een dergelijk krediet wilt gaan afsluiten vergelijk dan goed alle aanbieders om een zo laag mogelijke rente af te sluiten.

Een lening bij DUO

Je kunt naast je studiefinanciering ook een lening afsluiten bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (het voormalige IBG). Als student krijg je een zeer gunstig rentetarief op deze lening, die vaak tussen de 2% en 3% ligt. Tijdens je studie wordt de rente bijgeschreven op het krediet. Het afbetalen van de lening gaat in twee jaar na je afstuderen. Het grote voordeel van een lening bij DUO is het lage rentetarief. Het nadeel is dat je maximaal een bepaald bedrag mag (bij)lenen. Als dit maximum niet genoeg is kun je naar een andere kredietverstrekker gaan voor het afsluiten van bijvoorbeeld een studentenlening.

Rood staan op de studentenrekening

Je kunt op een normale bankrekening rood staan, echter rood staan op een speciale studentenrekening is voordeliger. Het rentetarief voor rood staan op de studentenrekening ligt ongeveer 5% lager dan bij een gewone bankrekening. Ook ligt de limiet voor het rood staan hoger dan bij een gewone bankrekening. Op een studentenrekening kun je tot circa € 5.000 rood staan. Op een normale rekening is dit vaak niet meer dan € 1000.

De voor- en nadelen van lenen als student

Voordelen

  • je kunt tegen een voordeliger rentetarief een lening krijgen
  • bij een lening van DUO wordt er niets geregistreerd bij het BKR
  • met een studentenkrediet kun je snel veel geld opnemen

Nadelen

  • als je veel geld nodig hebt kun je niet terecht bij DUO
  • een studentenkrediet/studentenlening wordt geregistreerd bij het BKR
  • als je na het afstuderen niet binnen een jaar een baan vindt kun je in financiële problemen raken
© 2010 - 2024 Jozzie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Studentenkrediet en studentenlening DUO aanvragenStudentenkrediet en studentenlening DUO aanvragenStudenten hebben ook in 2022 geld nodig, want studeren is duur. De woonlasten lopen ook nog eens hoog op. Om toch als st…
Studentenrekening bij bank? Studievoorschot 2021Studentenrekening bij bank? Studievoorschot 2021In 2021 is er de aanvullende beurs als studiefinanciering en natuurlijk het studievoorschot (een lening). Studenten hebb…
Geld lenen bij de RabobankGeld lenen bij de RabobankWanneer je direct geld nodig hebt, is geld lenen bij de Rabobank een aantrekkelijke optie. De Rabobank heeft namelijk di…
Geld lenen: de ING bank leningGeld lenen: de ING bank leningGeld lenen kan op diverse manieren bij de ING bank. Zo kun je bijvoorbeeld een persoonlijke lening afsluiten, met een va…

Een WOZ-krediet berekenen en afsluitenEen WOZ krediet berekenen en afsluiten. Een WOZ krediet is een soort doorlopende kredietvorm. Op basis van de WOZ-waarde…
9 tips voor het lenen van geld9 tips voor het lenen van geldHet lenen van geld doe je verantwoord. Deze 9 tips helpen je om de beste lening te krijgen. Een lening is niet altijd ee…
Jozzie (244 artikelen)
Laatste update: 07-09-2010
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.