Lening garagebox of garage

Lening garagebox of garage U wilt een garage of garagebox kopen of bouwen en misschien verhuren. Een extra lening voor een garagebox kan op meerdere manieren worden geregeld. Soms kunt u de aankoop van de garage of garagebox ook binnen de hypotheek financieren en dat is natuurlijk interessant want dat geeft allerlei fiscale voordelen. Essentieel voor de fiscale aftrek is waar de garage staat. Hoort het bij uw eigen woning dan is er ook de aftrekbaarheid van de rente op de lening als hypotheekrente. In 2021 en 2022 moet er wel regelmatig op de lening worden afgelost.

Garagebox of garage kopen

Een parkeerplek vlak bij de voordeur is zeker in de stad moeilijk te vinden. Vaak moet flink worden betaald voor een parkeervergunning en dan ligt het voor de hand om een garage of garagebox te kopen of bouwen. Maar met welke lening gaat u dat financieren.

Lening garagebox

Op zoek naar een lening voor garagebox of garage maakt het verschil of de garage zich naast de eigen woning bevindt of een paar straten verderop. Als de garage aan het huis vastzit, zich op de grond van de eigen woning bevindt of aanhorig is, is de garage onderdeel van het huis. Sterker nog de waarde van uw huis stijgt doordat er een garage beschikbaar is. Daarom zijn banken bereid om de aankoop van de garage mee te nemen in een hypotheek. Zeker als u bij de aankoop van de woning ook meteen de garage koopt. Soms wordt de garage aan u verhuurd en kunt u hem pas later verwerven. Ook dan kan een lening voor de garage worden aangemerkt als een lening voor de eigen woning, waardoor de rente van de lening als hypotheekrente aftrekbaar is.

Garagebox of garage verderop

Er zijn ook losse garageboxen te koop zonder directe relatie met de eigen woning. In dat geval kunt u de garage ook financieren met een lening, maar is de rente niet fiscaal aftrekbaar. Denk aan een persoonlijke lening met maandelijks aflossen.

Garage zelf laten bouwen

Voor het bouwen van een garage of garagebox op het perceel van uw huis is een vergunning van de gemeente nodig. Als u die hebt, kan de bouw met lening of hypotheek worden gefinancierd als een verbouwing van de eigen woning. De rente van de hypotheek of persoonlijke lening is dan fiscaal aftrekbaar.

Belastingdienst en garagebox, hoe zit het fiscaal?

Kunt u de rente op een lening voor de garage of garagebox aftrekken bij uw belastingaangifte inkomstenbelasting? Wat zijn de regels hierbij? Welnu, een woning valt in box 1 van de inkomstenbelasting of in box 3 van de inkomstenbelasting. Over box 1 betaalt u geen vermogensbelasting net zoals u ook voor uw eigen woning geen vermogensbelasting betaalt, over box 3 betaalt u die wel. Als uw garage aan het huis vast zit, valt die in box 1 en anders in box 3. De waarde van de garage wordt in box 3 is de WOZ-waarde voor overige onroerende zaken.

Slot

Een garage kost geld. Of u hem huurt of koopt. Maar een permanente parkeervergunning is ook niet goedkoop. Bovendien vermeerdert een aangrenzende garage de waarde van een huis. Reden genoeg om te bekijken of het kopen van een garage ook voor u een voordelige keuze is.
© 2011 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aftrekbare kosten hypotheek 2020 en 2021Aftrekbare kosten hypotheek 2020 en 2021Gebruik alle fiscaal aftrekbare kosten van een hypotheek eigen woning in 2021 en 2022 bij uw belastingaangifte inkomsten…
Lening eigen woning doorgeven aan de Belastingdienst?Lening eigen woning doorgeven aan de Belastingdienst?Wilt u hypotheekrenteaftrek voor uw eigen woning, dan moet u uw lening wel doorgeven aan de Belastingdienst. Niet alle l…
Lening, schulden en belasting betalenLening, schulden en belasting betalenEen lening, een hypotheek of andere schulden kunnen ook een grote fiscale aftrekpost zijn bij uw aangifte inkomstenbelas…
Registratie Belastingdienst van onderhandse akte of leningRegistratie Belastingdienst van onderhandse akte of leningRegelmatig wordt een lening of akte onderhands aangegaan. Tot voor kort kon u alle akten, een onderhandse lening of akte…

Lenen van particulierenLenen van particulierenDe droom van een nieuwe auto of een zonvakantie strandt vaak op het geld. Wie zijn wensen toch in vervulling wil laten g…
Rente op leningenRente op leningenWie geld nodig heeft moet meestal op zoek naar een passende lening. Banken echter verstrekken een lening niet gratis maa…
Reacties

Krijgsman, 26-08-2018
Beste redactie,

Ik denk er over na om een garagebox tussen de 15 en 20.000 euro te kopen. Puur als opslagruimte voor mij zelf en de kids. Gewoon prettig om extra opslag te hebben, huren is al snel 80-100 euro dus daar heb ik geen zin in. Geef ik liever uit aan koop, eigendom.
Mijn eigen huis heeft een overwaarde in de hypotheek zitten van circa 70.000 euro. (ING)
Wat is handig, een apparte lening, of toch de hoge kosten van de ING nemen of gewoon maar geheel van de Box afzien.
Ik begrijp dat de rente dus niet aftrekbaar zal zijn en dat de box als vermogen zal worden gezien.

Met vriendelijke groet,
Frank Reactie infoteur, 03-01-2020
Beste Krijgsman,
Een garagebox elders (niet bij de woning) valt qua waarde inderdaad in box 3 maar dat geldt ook voor de financiering. Ik kan niet in uw portemonnee kijken, maar een ophoging van de hypotheek kan betekenen dat de bank om een taxatie van de woning vraagt, wat ook weer geld kost. Anderzijds is de hypotheekrente relatief laag t.o.v. een andere lening. Vergeet niet dat u voor de box ook maandelijks een aflossingsbedrag zult moeten betalen.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Pascal, 25-05-2017
Is de rente voor het verhogen van een bestaande hypotheek ten behoeve van de aankoop van een 2e parkeerplek in de gezamenlijke parkeergarage ook aftrekbaar voor de belasting? Reactie infoteur, 03-01-2020
Beste Pascal,
Als de tweede parkeerplek bij uw woning annuïtair wordt gefinancierd (met aflossing dus), dan is de rente fiscaal aftrekbaar.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Robert, 29-10-2016
Beste…
Nu wil ik een garagebox kopen voor ongeveer 45.000, helaas heb ik daarvan slechts een gedeelte dus wil lenen voor de rest, voor mijn bedrijf, taxi, daar de toekomst elektrisch is en ik daarin mee wil. Ik heb een garage zonder elektra (waarde rond de 25.000), die wil ik na aankoop nieuwe garage in orde maken en verkopen waarna de opbrengst dus compleet naar de aflossing moet. Mijn bank, ing zegt, niet mogelijk.
Bij andere geldverstrekkers zitten er vaak zoveel addertjes onder het gras (zoals niet mogelijk vervroegd aflossen) waardoor ik de garage met rente en dergelijk 2x zou moeten betalen en zo rijk ben ik inderdaad niet. Dat een hypotheek voor een garagebox niet zijnde aan woonhuis niet aftrekbaar is is prima maar dat een hypotheek überhaupt onmogelijk lijkt is toch wel wat dubieus.
En… hoe is het mogelijk dat zelfs met onderpand er niet normaal een lening verkrijgbaar lijkt te zijn voor wie niet zelf al heel rijk is? Ik snap dat van beschermen en dergelijk, maar afsluitprovisies van 1800 met daarbij een heel hoge rente en niet eens vervroegd kosteloos kunnen aflossen zijn natuurlijk echt van de gekke.
Met groet,
Robert Reactie infoteur, 03-01-2020
Beste Robert,
Voor een hypotheek kijken banken niet alleen naar het onderpand maar ook naar het inkomen. Bovendien wordt de garage (straks) zakelijk gebruikt en dan doen banken al helemaal moeilijk. Voldoende offertes aanvragen en dan een keuze maken, lijkt toch de beste oplossing.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Nenad, 13-02-2016
Beste redactie,
Ik woon in een huurflat en ik wil graag een garage buiten onze flat kopen. De prijs van de garage is ongeveer € 25.000 en het is in goede staat. Ik ben in vaste dienst bij een zorginstelling. Mijn vraag is: kan ik een hypotheek afsluiten om de garage te kopen? En onder welke voorwaarden? Alvast bedankt voor uw antwoord!
Met vriendelijke groet,
Nenad Reactie infoteur, 09-05-2020
Beste Nenad,
Dat kan als het inkomen hoog genoeg is. Overleg daarvoor wel met uw bank.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 11-04-2022
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.