Lenen van particulieren

Lenen van particulieren De droom van een nieuwe auto of een zonvakantie strandt vaak op het geld. Wie zijn wensen toch in vervulling wil laten gaan of in een belangrijk project wil investeren, zou in ieder geval eens een lening van een particulier moeten overwegen.

Een lening bij de bank

Consumenten kunnen met een lening bij hun huisbank of bij een gespecialiseerde financiële instelling doorgaans snel en gemakkelijk aan geld komen. Maar de verstrekking van een lening is altijd onderhevig aan bepaalde voorwaarden:
  • zo hebben personen die al over een negatieve BKR-notering beschikken weinig kans op het krijgen van een dergelijke lening;
  • hetzelfde geldt voor mensen die werkloos zijn ten tijde van de leningaanvraag.
Die opstelling van de bank is over het algemeen ook wel begrijpelijk, want de bank moet erop kunnen rekenen dat het geleende geld wordt terugbetaald.

Geld lenen van particulieren

Voor mensen die niet via een normale bank aan een lening kunnen komen of dit überhaupt niet willen, is er echter in de vorm van een onderhandse lening een andere manier om snel en gemakkelijk geld te krijgen. In het algemeen bedoelen we met onderhandse leningen alle leningen die afkomstig zijn van een prive-persoon en niet van een commerciële bank.

Kredietplatform Smava

Bij onze oosterburen heeft zich enkele jaren geleden een groot geldschietersnetwerk ontwikkeld onder de naam Smava. Daar treffen zich voornamelijk particuliere geldschieters en mensen die geld nodig hebben om rechtstreeks en tegen faire condities een kredietovereenkomst met elkaar aan te gaan.

Vooral freelancers en zelfstandigen kunnen profiteren van dergelijke onderhandse leningen. Voor de geldgevers is vooral het rendement erg interessant. Met name als het gaat om kleinzakelijke investeringen kan dat een hoger rendement opleveren.

En ook in Oostenrijk werd door een vereniging onder de naam nick2nick een soortgelijk platform met de naam Bankless Life gelanceerd, maar helaas moest dit project door een gebrek aan de vereiste bankconsessies na enkele weken worden gestaakt.

Een goede kredietwaardigheid blijft vereist

Hoewel deze platforms alleen onderhandse leningen aanbieden, zijn er ook hier bepaalde voorwaarden waaraan de deelnemende partijen moeten voldoen. Zo is het voor de kredietnemers essentieel dat ze bijvoorbeeld geen negatieve Schufa-aantekening (vergelijkbaar met BKR-notering) in Duitsland hebben en over maandelijks inkomen beschikken. Sommige kredietplatforms maken echter ook uitzonderingen en laten ook mensen met een lagere kredietwaardigheid toe. Een dergelijke aanbieder is bijvoorbeeld het kredietplatform Auxmoney.

Leningvoorwaarden opnemen in raamovereenkomst

Bovendien moeten particuliere kontraktpartners verschillende wettelijke bepalingen in acht nemen die van land tot land kunnen verschillen. Bij onze oosterburen gelden bij een particuliere leenovereenkomst bijvoorbeeld typische contractuele verplichtingen uit hoofde van artikel 488 van het Bürgerlichen Gesetzbuches (BGB), de tegenhanger van ons Burgerlijk Wetboek.

In het algemeen is het ook tussen particulieren aan te bevelen om de belangrijkste leningvoorwaarden in een raamovereenkomst op te nemen. Dit geldt vooral voor mensen die in een vriendschappelijke verhouding tot elkaar staan of een familieverwantschap met elkaar hebben. Dit bespaart vooral in geval van een geschil veel tijd en ergernis.

Hoed u voor woekerrentes

Af te raden zijn particuliere geldschieters die in de volksmond als woekeraars te boek staan en die hun geld alleen tegen woekerrentes uitlenen en dit ook met onfrisse praktijken weer terugvorderen.
© 2011 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Snel krediet krijgenSnel krediet krijgenMet snel-krediet worden leningen bedoeld die in tegenstelling tot reguliere leningen snel, doorgaans binnen 24 uur, word…
Krediet tussen particulieren nieuwe trend in lenen?Krediet tussen particulieren nieuwe trend in lenen?Banken worden steeds strenger bij hun kredietverstrekking. Pogingen om elk denkbaar risico te vermijden, leiden tot onge…
P2P-krediet, een nieuwe trendP2P-krediet, een nieuwe trendDe nieuwe trend: leningen van particulieren aan particulieren. Wie geld nodig had, wendde zich tot dusver tot zijn bank.…
Krediet van particulieren steeds populairderKrediet van particulieren steeds populairderEen alternatief voor een lening bij de bank is het krediet van particulieren aan particulieren. Veel mensen die door de…

Hypotheek vervroegd aflossen zonder boete en boetevrijHypotheek vervroegd aflossen zonder boete en boetevrijVrijwillig uw hypotheek versneld en vervroegd boetevrij aflossen? Zonder boete en zonder de verplichting van de bank of…
Lening garagebox of garageLening garagebox of garageU wilt een garage of garagebox kopen of bouwen en misschien verhuren. Een extra lening voor een garagebox kan op meerder…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 08-06-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.