Lening met vaste rente

Lening met vaste rente Er zijn twee soorten leningen: leningen met een variabele rente en met een vaste rente. In dit artikel wordt de lening met de vaste rente besproken. Wat zijn de voor- en nadelen? Welke leenvormen met vaste rente bestaan er?

Lening met vaste rente

Als u zekerheid wilt, kunt u een lening afsluiten met een vaste rente. Het rentepercentage is doorgaans lager dan bij een doorlopend krediet. Een doorlopend krediet heeft namelijk een variabele rente, die op elk gewenst moment kan worden bijgesteld door de kredietverstrekker.

Nadeel lening met vaste rente

Het nadeel van een lening met vaste rente is dat de lening minder flexibiliteit biedt. U dient zich namelijk te houden aan een aflossingsschema. Dat kan ook een voordeel zijn: u weet precies wanneer u de lening heeft afgelost.

Looptijd lening vaste rente

U kunt vaak een looptijd kiezen, variërend van enkele maanden tot enkele jaren.

Leenvormen met vaste rente

Persoonlijke lening

Een bekende leenvorm tegen een vaste rente is de persoonlijke lening. U betaalt de rente en lost maandelijks een gedeelte van de lening af. U weet wanneer de lening volledig afgelost zal zijn. De persoonlijke lening is geschikt voor een bedrag tussen de €1.500 en €75.000. Het tussentijds opnemen van bedragen is niet mogelijk.

Kenmerken persoonlijke lening

  • Vast leenbedrag
  • Vaste maandelijkse rente en aflossing
  • Looptijd staat vast en is vooraf bepaald
  • Soms wordt er boete in rekening gebracht bij extra aflossen
  • Soms is er een overlijdensrisicoverzekering bij de lening inbegrepen

Hoogte rente persoonlijke lening

De rente van een persoonlijke lening is van verschillende factoren afhankelijk. Vaak maakt de kredietverstrekker een persoonlijk risicoprofiel aan van de lener. Hierbij wordt onder andere gekeken naar het inkomen en naar uitstaande kredieten. Hoe lager het risico, des te scherper de tarieven. Daarnaast geldt bij een onderpand een lagere rente dan wanneer de lening “blanco” wordt afgesloten. Een onderpand biedt namelijk zekerheid. Verder is het rentetarief lager naarmate het leenbedrag hoger is.

Autofinanciering

Een bijzondere vorm van een persoonlijke lening is de autofinanciering. Het leenbedrag wordt gebruikt voor de aanschaf van een auto. Daarnaast is er ook de “Groene Autolening” van de ING, die kopers van energiezuinige en milieuvriendelijke auto’s stimuleert om tegen een aantrekkelijke rente een lening met vaste rente af te sluiten.

Conclusie: lening met vaste rente of niet?

Als u van zekerheid houdt, past een lening met vaste rente wellicht bij u. De aflostermijnen, rente en bedragen staan vast. Het nadeel is wel dat u niet meer kunt aflossen dan afgesproken is en dat u niet profiteert van een lagere marktrente.
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lening met variabele rente goedkoperLening met variabele rente goedkoperEen lening met een variabele rente, hypotheekrente of leenrente, is vaak goedkoper. Een lening met een lage variabele re…
Snel een lening afsluitenSnel een lening afsluitenSnel een lening afsluiten betekent op zoek gaan naar informatie. U wilt snel geld lenen dus overweegt u een snelle lenin…
Autoleningen vergelijken: Autofinanciering en autokredietDe autolening wordt door verschillende banken en kredietverstrekkers aangeboden. De ene lening is echter niet de andere:…
Leningen vergelijken: Vergelijken van rente en voorwaardenWanneer je wilt gaan lenen, begin je natuurlijk met het vergelijken van leningen op rente. Bij een lagere leenrente beta…

AXA: Verschillende kredieten voor renoveren/verbouwen (BE)AXA: Verschillende kredieten voor renoveren/verbouwen (BE)Aan renoveren of verbouwen hangt vaak een serieus prijskaartje. Hiervoor kan je een lening afsluiten, een renovatielenin…
Verzekering bij geld lenenVerzekering bij geld lenenBij verzekerd geld lenen willen banken dat u ook een aanvullende verzekering afsluit. Dit is een kredietverzekering. Ban…
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Laatste update: 02-02-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.