Krediet tussen particulieren nieuwe trend in lenen?

Krediet tussen particulieren nieuwe trend in lenen? Banken worden steeds strenger bij hun kredietverstrekking. Pogingen om elk denkbaar risico te vermijden, leiden tot ongewenste situaties in de geld- en kapitaalmarkten. Zijn leningen tussen particulieren een bruikbaar alternatief voor de traditionele banklening?

Leningen van particulieren aan particulieren

Budgetcoaches krijgen veel vragen over leningen van particulieren aan particulieren. Inderdaad zoeken steeds meer mensen, zowel particulieren als ondernemers, naar nieuwe manieren om geld te lenen. Maar waarom is juist particuliere geldverstrekking een goed alternatief voor de conventionele banklening?

Waarom lenen vermogende particulieren liever aan privépersonen?

Het is een feit dat er veel liquiditeiten in de markt zijn. In de huidige onzekere situatie op de aandelenmarkten hebben veel partijen winst genomen en vermogen veilig gesteld. Dit geld is thans op zoek naar een attractieve belegging. En banken hebben in de afgelopen tijd veel goodwill verspeeld. In zekere zin hebben vermogende particulieren eenzelfde probleem als mensen die op zoek zijn naar geld: moet ik mijn geld wel toevertrouwen aan een bank? Hoe zat dat ook weer met Fortis? Of met triple-A ratings voor schrootbedrijven? Of met die foutieve informatie van mijn bankadviseur?

Krediet tussen particulieren is de trend

Op het Internet ontstonden de afgelopen tijd talloze kredietplatforms die bemiddelen in geldleningen tussen particulieren , ook wel P2P-kredieten genoemd. Van Zopa, in 2005 opgericht in het Verenigd Koninkrijk, bestaan er inmiddels tientallen plagiaten. Zopa zelf opereert momenteel in Groot-Brittannië, Italië, de VS en Japan.

Hoe werkt een peer-to-peer-krediet bij Zopa?

Dankzij peer-to-peer-krediet (P2P) kan men tegenwoordig via internet geld lenen van particulieren. Je plaatst projectgegevens inclusief financieringsplan online, die worden door Zopa geëvalueerd en beoordeeld en je wacht op aanbiedingen. Aangesloten particlieren die geld willen uitlenen storten dat in de pot totdat het project volledig gefinancierd is. Ieder leent een klein gedeelte, en die delen worden samengevoegd tot de totaal gewenste leensom. Niet alleen ontvangen de geldgevers een aantrekkelijke rente, ze beperken ook het risico door slechts zo veel uit te lenen als ze zich kunnen veroorloven. En dat wordt dan ook nog volgens een bepaalde verdeelsleutel gelijkmatig verdeeld om het risico nóg verder te beperken.

De voordelen onderhandse leningen tussen particulieren

Als geldschieter kan men zichzelf snel en anoniem presenteren. In plaats van de bank beslist een grote groep van meerdere kleine particuliere beleggers over de vraag of de lening al dan niet tot stand komt. Steeds meer beleggers lenen hun geld liever aan andere particulieren dan het op slecht rentende spaarrekeningen te zetten of het in weinig transparante beleggingsproducten te stoppen.

Hoe wordt het risico voor de particuliere geldgever beperkt?

Het risico voor de particuliere geldschieter blijft beperkt omdat deze zijn geld tussen verschillende projecten kan verdelen. In Duitsland bijvoorbeeld worden alle aspirantleners door de internetplatforms van Smava of Auxmoney gecheckt en onderverdeeld in risicoklassen. Hoe hoger het risico dat de lening niet wordt terugbetaald, hoe hoger ook de rente die de lener aan zijn geldschieters moet betalen. Net als bij alle andere vormen van belegging, is de opbrengst voor de investeerder dus afhankelijk van het risico dat hij wil lopen.

P2P-platforms letten er echter op dat het tot zo weinig mogelijk kredietverliezen komt. Daarnaast is er voor de geldschieters een risicopool, waarbij mogelijke verliezen tussen alle beleggers worden opgedeeld zodat die voor individuele partijen niet desastreus kunnen uitpakken.
© 2010 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Krediet van particulieren steeds populairderKrediet van particulieren steeds populairderEen alternatief voor een lening bij de bank is het krediet van particulieren aan particulieren. Veel mensen die door de…
Krediet van particulier aan particulierKrediet van particulier aan particulierMeestal doe je een beroep op een bank als je iets met een lening wil financieren. Nóg zijn banken de grootste geldschiet…
Wat is woz krediet?Het WOZ krediet is een lening die het beste te vergelijken is met een doorlopend krediet. Een belangrijke voorwaarde voo…

Nederlandse staatsobligaties kopen en verkopenNederlandse staatsobligaties kopen en verkopenNederlandse staatsobligaties zijn erg gewild. Er is veel vraag naar Nederland. Nederland schrijft de staatsobligaties ui…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 08-06-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.