Extra krediet op betaalrekening: rente rood staan 2020

Extra krediet op betaalrekening: rente rood staan 2020 U kunt een extra krediet krijgen door rood te staan, maar dit rood staan is vaak geen goedkope oplossing. De tarieven voor rood staan zijn in 2020 overigens wel verlaagd in verband met de coronacrisis. Voordelen van rood staan zijn er ook: rood staan is snel en gemakkelijk geld lenen als u net wat geld tekort komt. Met rood staan op de betaalrekening hebt u snel wat extra krediet en dus vlug wat extra geld beschikbaar. Natuurlijk zijn er ook andere manieren om geld te lenen, maar rood staan is toch wel het meest eenvoudige. Bekijk wel waar u rood staat, want de ene bank is duurder dan de andere. Sommige banken onderscheiden geoorloofd rood staan en niet geoorloofd rood staan.

Rente op rood staan


Rood staan als extra krediet

Vele Nederlanders zijn wel eens krap bij kas. Men wil een aantal dagen tot een week overbruggen tot het einde van de maand, want dan staat het salaris of ander inkomen weer op de betaalrekening. In Nederland staan we met zijn allen voor ongeveer 9,3 miljard euro rood. Niet verwonderlijk want rood staan is eenvoudig te regelen en vaak heeft u er niet eens erg in. Nu is rood staan duur in verhouding tot sommige andere manieren van lenen, maar wel snel en vaak probleemloos. Vaak wordt het rentepercentage voor rood staan uitgedrukt in een rente per jaar en dan kunt u bij sommige banken wel tot 14% debetrente komen, het maximaal toegestane tarief. Dat is waarschijnlijk schrikken, maar de andere kant van het verhaal is dat de meesten maar een paar dagen rood staan en de rente dan ook nauwelijks zullen opmerken. In dat geval blijft het een prettige bijkomstigheid dat u even een extra buffer hebt.

Wat kost rood staan in 2020?

Het goedkoopste is de Knab bank als u geoorloofd rood staat. U mag daar op een betaalrekening probleemloos rood staan als er nog geld op uw spaarrekening staat:

Coronacrisis en rood staan

Tijdens de coranacrisis verlagen een aantal banken de rente op rood staan, veel mensen hebben het zwaar genoeg door corona.

Rente rood staan oktober 2020

 • ABN AMRO: 9,9%
 • ING: 9,9%
 • ASN Bank: 9%
 • Rabobank: 9,9%
 • SNS Bank: 9%

Lenen, maar niet rood staan

Rood staan hoeft niet, want u kunt ook kiezen voor een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Deze leenvormen kunnen eenvoudig online worden geregeld. Op allerlei websites kunt u nagaan hoeveel krediet u kunt krijgen en tegen welke rente. Wat dan opvalt is dat de rente op een persoonlijke lening of doorlopend krediet relatief laag is.

Rood staan of doorlopend krediet afsluiten

Rood staan lijkt qua leenvorm, ook al zullen vele mensen dit niet echt als lenen zien, nog het meeste op een doorlopend krediet:
 • U spreekt een bepaald bedrag af dat u maximaal mag lenen;
 • De rente is variabel met de marktrente;
 • U neemt alleen geld op als u het nodig hebt.

Rood staan en een doorlopend krediet zijn dus flexibele manieren om te lenen. Voordelen van een doorlopend krediet boven rood staan zijn:
 • De rente is een stuk lager dan bij rood staan;
 • Het extra krediet dat u krijgt is een stuk groter;
 • U leent bij een ander dan uw eigen bank, zo weet de bank ook weer niet alles van u.

Welk bedrag ga ik lenen?

Welk bedrag u gaat lenen hangt af van het doel waarvoor u het geld nodig hebt en uw inkomen. In zijn algemeenheid geldt dat als het bedrag dat u leent groter is het rentepercentage juist lager is. De verstrekker van het krediet moet dezelfde administratieve handelingen verrichten om de lening rond te maken en kan deze kosten over een groter bedrag spreiden.

Betaalrekening voor extra krediet nemen

Zeker tegenwoordig kunt u niet meer zonder een goede betaalrekening. Elke bank biedt wel een pakket aan. Soms zit daar ook een creditcard bij. Die kredietkaart maakt kopen op afbetaling mogelijk. Ook dat is handig. Bijkomend voordeel is dat de goederen die u koopt met een creditcard een extra garantie krijgen. Ook hier hebt u een bepaalde kredietlimiet, waarmee u rekening moet houden. Meer weten over de goedkoopste betaalrekening in 2021, houdt dan vooral de goedkoopste banken in 2021 in de gaten.

Spaarrente op betaalrekening

U kunt een tekort hebben op uw betaalrekening, maar ook een overschot (een positief saldo). Een bank die u een rente vergoedt op de betaalrekening, als u er een positief saldo heeft, is de SNS bank. Meer rente is haalbaar op een spaarrekening voor een kind (Zilvervloot sparen, jeugd sparen)..

Slot extra krediet door rood te staan bij een bank in 2020

De betaalrekening is niet alleen noodzakelijk, maar ook super eenvoudig. Het zorgt voor de registratie van uw inkomen, maakt rood staan mogelijk en stelt u in staat om online een spaarrekening te openen. Vergelijk eens de pakketten bij verschillende banken en bekijk eens wat zij aan rente berekenen. Dan zult u zien dat de verschillen onderling best groot kunnen zijn.

Lees verder

© 2011 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kosten creditcard en prepaid creditcard (debitcard)Kosten creditcard en prepaid creditcard (debitcard)Een creditcard is handig in gebruik, maar heeft meestal hoge kosten. De Visa creditcard is de bekendste creditcard. Bove…
Doorlopend krediet goedkoper dan creditcardDoorlopend krediet goedkoper dan creditcardWaarom een creditcard in plaats van een doorlopend krediet afsluiten? Een creditcard en de prepaid creditcard hebben in…
Welke lening past bij jouWelke lening past bij jouGeld lenen wie heeft dat al niet gedaan? Als jij het nog niet hebt gedaan is de kans groot dat je het nog gaat doen. In…
Geld lenen met creditcard, flitslening en kredietGeld lenen met creditcard, flitslening en kredietGeld lenen en vooral snel geld lenen, hoe kan dat, is er een kredietlimiet? Een creditcard gebruiken of een flitskrediet…

Het microkredietMicrokrediet is eigenlijk een kleine lening. Met behulp van microkrediet kun je bijvoorbeeld een bedrijf of winkel opsta…
Snel geld lenen tegen onderpandSnel geld lenen tegen onderpandWie snel geld nodig heeft en dat niet bij de bank kan lenen, kan tijdelijk spullen van waarde belenen of verpanden. Met…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 10-01-2021
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.