Krediet zonder rente, bestaat dat?
Nauwelijks een consument doorziet vandaag de dag nog de verschillende mogelijkheden van financiering. Ondanks het grote aanbod op internet, lukt het veel geldzoekenden niet om de optimale financiering voor een bepaalde besteding te ontdekken.
Een lening zonder rente, bestaat dat?
Het renteniveau is al jaren erg laag. Sommige financieringsconstructies worden zelfs tegen 0% rente aangeboden. Met name luxe goederen worden daardoor plotseling heel betaalbaar zoals meubelen, auto's, cosmetische chirurgie, enz. Vaak raken door reguliere banken verlangde zekerheden daardoor wel eens op de achtergrond. Maar bedenk wel: wat te mooi is om waar te zijn, bestaat niet.
Op welke rentecondities moet men zoal letten?
Vooral in het kader van een financiering is het belangrijk om de rentedetails van een contract goed te bestuderen:
- Is het rente-aanbod beperkt geldig of gelden de condities voor de gehele looptijd?
- En als de rente slechts bepaalde tijd geldt, welke rente is dan van toepassing ná het verstrijken van de rentevaste periode?
- Is rente gerelateerd aan bepaalde rente-indicatoren: Euribor, Libor of wellicht een andere indicator? Zo niet, dan is er sprake van een variabele rente die de bank ten alle tijde zeer "bankvriendelijk" kan vaststellen!
- Is de rente wél gerelateerd aan rente-indicatoren, hoe lang is dan de rentevaste periode? Bedenk: hoe korter die periode, hoe sneller uw leningrente wordt aangepast aan de marktrente!
- Wordt de rente afgerond? Banken ronden de rente graag af in bijvoorbeeld achtsten of kwarten. Wat in diverse consumentensectoren als verboden of niet wenselijk wordt ervaren, is in het kredietbedrijf nog steeds mogelijk!
- Betaalt u boeterente bij voortijdige terugbetaling van het krediet?
Hoe kan men een te dure financiering vermijden?
Wanneer men op basis van misleidende rente-aanbiedingen met een malafide kredietbemiddelaar in zee gaat, kan de financiering snel tot een fiasco uitgroeien. Want buitensporig hoge rentes en niet-transparante bijkomende kosten zijn daarbij aan de orde van de dag. Doorgaans worden dergelijke contracten vanuit een noodsituatie gesloten, een situatie die zich op dat moment uiteraard alleen nog maar verslechtert.
Wie financieel geen uitweg meer ziet, en overweegt om zaken te doen met een onbekende kredietverstrekker, zou twee adviezen ter harte moeten nemen:
- Aangeraden wordt om vooraf via een consumentenorganisatie zorgvuldig naar de reputatie van de aanbieder te informeren;
- Indien de nood erg hoog is, bijvoorbeeld bij een negatieve BKR-registratie, kan men ook contact opnemen met een bureau voor schuldhulpverlening.
Vraag advies aan een onafhankelijk financieel adviseur
Financiering moet bij voorkeur worden betaald uit eigen beschikbare middelen. Als er sprake is van financiering via derden, wordt daarmee een lening bedoeld. Zo´n lening kan vele vormen aannemen. Tal van kredietvormen, leaseconstructies en dergelijke staan de consument tegenwoordig ter beschikking, maar alleen professionals kunnen écht verder helpen.
Vaak zijn het onafhankelijke
financieel adviseurs die daarbij cruciale tips kunnen geven. Weliswaar vragen die daarvoor ook een vergoeding, maar meestal betaalt zich die dubbel en dwars terug. Een onafhankelijk adviseur heeft immers niets te duchten van een prijs-prestatie-vergelijking.
Hoe hoger de lening, hoe belangrijker het rente-aspect
De toekenning van kredieten door serieuze aanbieders wordt als gevolg van malafide praktijken erg bemoeilijkt. Steeds meer kredietaanbieders presenteren hun producten steeds weer in andere vormen. Geen wonder dat de consument door de bomen het bos niet meer ziet.
Maar de volgende vuistregel mag men niet uit het oog verliezen: hoe hoger het geleende bedrag, hoe zorgvuldiger men zich vooraf dient te informeren! Per slot van rekening kan men met een kleine besparing op de rente de totale kosten van een lening vaak aanzienlijk reduceren.