Hulp bij schulden: Hoe kan ik mijn schuld nog aflossen?
Heb je door omstandigheden teveel geleend? Sta je rood op je betaalrekening? Heb je het krediet op je creditcards vol getrokken? Heb je spullen voor je huis of een auto op afbetaling gekocht? Wat moet je doen, wanneer je schulden zo hoog zijn opgelopen dat je niet meer weet hoe je eruit moet komen? Hoe kun je jouw schulden aflossen met ondersteuning van schuldhulpverlening? En hoe kun jouw schuld oplossen door het verhogen van je hypotheek of het oversluiten van jouw bestaande leningen?
Bestaande leningen aflossen door het afsluiten van een nieuwe lening
Het klinkt vreemd maar het afsluiten van een nieuwe lening kan je helpen om je bestaande leningen sneller af te lossen. Op dit moment is de rente laag en kun je een nieuwe lening afsluiten tegen een veel lagere leenrente. Wanneer je jouw bestaande leningen oversluit naar één nieuwe lening heeft dat een aantal hele duidelijke voordelen:
- De leenrente is lager en je betaalt dus maandelijks minder aan rente en kunt relatief meer aflossen
- Je krijgt een betere rente voor één groot leenbedrag dan voor meerdere kleine leenbedragen
- Je kunt slechte leningen, waar je betalingsachterstand hebt of een te hoge rente betaalt, afstoten
- Je kunt kiezen voor een nieuwe kredietverstrekker, wanneer je dat wilt
Let er bij het oversluiten naar een nieuwe aanbieder wél op of je boeterente moet betalen om de leningen elders onder te brengen of niet. Weeg goed af of wat je bespaart aan rente opweegt tegen de bijkomende kosten. Let er ook op of je door een BKR registratie wel een meer gunstige rente krijgt aangeboden via de offerte. De lage rentetarieven, waarmee er wordt geadverteerd, krijg je niet altijd in de praktijk wanneer je schulden hebt. Speel open kaart met de nieuwe aanbieder en kijk of één hogere lening jou kan helpen om je situatie te verbeteren voor de toekomst.
Een bestaande schuld aflossen door het verhogen van je hypotheek
Een andere mogelijkheid is om de overwaarde in je hypotheek te gebruiken voor het creëren van extra kredietruimte. Ook de hypotheekrente is op dit moment heel laag en je kunt dus beter je bestaande hypotheek verhogen dan blijven vastzitten aan een te dure lening. De extra kredietruimte, die bij een verhoging ontstaat kan met name handig zijn voor het aflossen van een debetsaldo op je rekening en uitstaand krediet op je creditcards. Vaak betaal je hier torenhoge rente voor, terwijl dat veel en veel lager kan zijn door slim gebruik te maken van je hypotheek.
Let er ook hier op dat er kosten verbonden zijn aan het verhogen van je hypotheek. Vaak moet je naar de notaris en moet er een taxatierapport worden opgesteld om overwaarde in je woning ook echt in de praktijk aan te tonen. Weeg ook hier goed de voordelen af tegen de nadelen om zeker te zijn dat je er op vooruit gaat.
Hulp bij schulden: Schuldhulpverlening of schuldsanering?
Wanneer je echt in de problemen zit en schuiven met schuld niet meer helpt, kun je gebruik maken van zogenaamde schuldhulpverlening. Om geholpen te worden op basis van de WNSP (Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen) wordt er met jou als particulier eerst een zogenaamd
minnelijk traject doorlopen. Wanneer je een schuldhulpverlener hebt gevonden via je bank of Internet gaat die voor jou proberen bij eventuele schuldeisers een oplossing te zoeken voor jouw schulden. Meestal wordt er ook hier een slimme constructie bedacht, waarbij je gedurende een paar jaar je schulden gaat aflossen richting de bank en/of andere schuldeisers.