Schuldhulpverlening & schulden; minnelijk traject

Schuldhulpverlening & schulden; minnelijk traject Miljoenen Nederlanders worden geconfronteerd met schulden. Een hypotheek, ofwel een hypothecaire lening, is een algemeen geaccepteerde schuld. Daarnaast kunnen schulden uiteenlopende oorzaken hebben. Van een achterstand in de huurbetaling tot een schuld vanwege onverwachte ziektekosten of een schuld door kopen met uitgestelde betaling. Hoe werk je die schulden weg? Wat kan je doen om schuldenproblematiek zelf op te lossen? Waar begin je met de oplossing van de financiële problemen?

Schulden

Steeds meer Nederlanders worden geconfronteerd met schulden. Een hypotheek is een schuld. Een lening is een schuld. Kopen op afbetaling is een schuld. Online produkten aanschaffen met acceptgiro, waarna de betalingstermijn verloopt, is een schuld. Een achterstand in de huurbetaling is een schuld. Een achterstand in de betaling van gas, water en licht, is een schuld. Een achterstand in de betaling van de premie zorgverzekering, is een schuld. Bestellen bij een postorderbedrijf, waarna de betalingstermijn verloopt, is een schuld. Een doorlopend krediet, is een schuld. Een persoonlijke lening, is een schuld. Een autolening is een schuld. En zo zijn er nog veel meer schulden, waar Nederlanders mee geconfronteerd kunnen worden.

Minnelijk Traject

Nederland kent meerdere vormen van hulp om problematische schulden te voorkomen of op te lossen. Particulieren moeten echter eerst proberen zelf een oplossing te vinden voor de schulden. Dit betekent dat gezamenlijk met schuldeisers afspraken moeten worden gemaakt om tot een minnelijke betalingsregeling te komen.

Contact opnemen met de schuldeisers

Overzicht

Het oplossen van de schuldenproblematiek begint met het verkrijgen van een duidelijk overzicht van de schulden. Inzicht krijgen in de werkelijke situatie is van groot belang om een structurele oplossing te realiseren. Alle schuldeisers moeten daarom worden aangeschreven met het verzoek om opgave van de huidige stand van zaken, de hoogte van de totale vordering en eventueel aanvullende informatie. In dezelfde brief vragen we om uitstel van betaling, in afwachting van een voorstel ter betaling en vragen we de vordering niet verder te verzwaren met kosten en rente.

Zodra alle schuldeisers een brief terug hebben gestuurd met de benodigde informatie, maken we een overzicht. Nu weten we precies hoe hoog te totale schuld is.

Aflossingscapaciteit

Bereken nu de aflossingscapaciteit. Hierbij wordt bijstandsniveau als basis genomen. Alles wat maandelijks meer aan inkomsten wordt verdiend dan de huidige bijstandsnorm, is de aflossingscapaciteit. Dit bedrag is wat maandelijks kan worden betaald ter aflossing van de schulden.

De schuldeiser met de hoogste vordering heeft recht op het grootste deel van het bedrag dat betaald kan worden ter aflossing. De schuldeiser met de kleinste vordering heeft recht op het kleinste deel van het bedrag dat betaald kan worden ter aflossing van de schulden. Op die manier verdeel je het bedrag ter aflossing over alle schuldeisers.

Voorstel ter betaling

Vervolgens stuur je naar iedere schuldeiser een brief met een voorstel ter betaling. Het berekende bedrag, dat maandelijks kan worden betaald aan de schuldeiser, wordt als voorstel ter aflossing aangeboden. In de brief stellen we tevens voor, dat indien na 3 jaar (36 maanden) nog een bedrag openstaat als restschuld, dit bedrag door de schuldeiser zal worden kwijtgescholden. Op deze manier komt vast te staan, dat na maximaal 3 jaar, een schone lei is gerealiseerd.

Schuldhulpverlening

Als je zelf niet meer in staat bent de schulden te betalen of een regeling te treffen, kan een gemeentelijke kredietbank je helpen met een schuldsanering.

Zie ook: Saneringskrediet: schuldhulpverlening

Kom je er dus met de schuldeisers niet uit, dan kun je een beroep doen op de schuldhulpverlening van de gemeente of gemeentelijke kredietbank.

Het zelf regelen van de schulden geniet echter de voorkeur.
© 2010 - 2024 Alex, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is schuldhulpverlening?Wat is schuldhulpverlening?Consumenten die schulden hebben die ze niet meer zelf kunnen oplossen, hebben recht op schuldhulpverlening. De schuldhul…
SchuldhulpsaneringSchulden hebben steeds meer mensen. Voor de een nog te overzien, voor de ander een dagelijks probleem. Voor sommigen vor…
Niet betalen van schuldenNiet betalen van schuldenAls we onze schulden niet betalen kan dat uiteindelijk resulteren in schuldhulp via het minnelijk traject of via de Wet…
Saneringskrediet: schuldhulpverleningSaneringskrediet: schuldhulpverleningDoor diverse oorzaken kunnen financiële problemen ontstaan. Indien men niet zelf in staat is de schulden te betalen, kan…
In een huurhuis energiebesparende maatregelen nemenIn een huurhuis energiebesparende maatregelen nemenEnergiebesparende maatregelen. Zonnecollectoren, aardwarmte en dubbele glazen. Voor wie een eigen huis bezit zijn die za…
Alex (41 artikelen)
Gepubliceerd: 10-03-2010
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.