9 tips voor het lenen van geld

9 tips voor het lenen van geld Het lenen van geld doe je verantwoord. Deze 9 tips helpen je om de beste lening te krijgen. Een lening is niet altijd een slechte keuze en vaak een stuk voordeliger dan rood staan bij de bank of het gebruik van een creditcard. Het is betrekkelijk eenvoudig om op een juiste manier geld te lenen zonder daarbij later problemen te krijgen. Leen alleen geld als het echt moet, vergelijk de rentetarieven en lees de offerte en de voorwaarden goed door!

1) Leen alleen geld als het echt niet anders kan

Als je absoluut geld nodig hebt, en het kan uit, dan kun je een lening afsluiten. Over het geleende bedrag betaal je rente. Afhankelijk van je eigen inkomsten kun je alleen de rente betalen met een kleine aflossing per maand of meer dan dat om sneller de lening af te lossen. Je kunt ook lenen om het geld te investeren en daarmee nieuw geld te genereren, dat je vervolgens weer gebruikt om de lening af te lossen.

2) Lenen via een tussenpersoon

Een tussenpersoon, een aanbieder van bijvoorbeeld leningen, zit tussen jou en een bank in. Je sluit dan een lening af via de tussenpersoon die daarvoor provisie krijgt. Het is goedkoper om rechtstreeks bij een bank, waar het geld vandaan komt, een lening proberen af te sluiten. Een tussenpersoon wil ook geld verdienen aan het afsluiten van jouw lening. Dit zie je terug in de bijkomende kosten.

3) Rentetarieven vergelijken

Je kunt snel op internet de meest actuele rentetarieven van verschillende aanbieders van leningen met elkaar vergelijken. Let daarbij goed op dat je de rentetarieven van aanbiedingen niet verward met de gewone rentetarieven om nare verrassingen in de toekomst te voorkomen. Kijk ook naar de voorwaarden en de looptijd van verschillende aanbieders.

4) Zekerheid in de aflossing van een lening

Kies altijd voor een vaste rente die voor een langere periode vast staat. Een variabele rente brengt het risico op fluctuaties in aflossing met zich mee. Soms daalt de rente maar meestal niet. Daardoor weet je niet precies waar je iedere maand aan toe bent. Een vaste rente biedt daarom de zekerheid in je uitgaven iedere maand. Je kunt er beter rekening mee houden bij het plannen van het huishoudboekje.

5) Geld lenen bij familie of kennissen

Je kunt ervoor kiezen om bij een familielid of een kennis geld te gaan lenen. Als je dit niet op een zakelijke manier aanpakt kun je in de problemen komen als later blijkt dat je niet tijdig de aflossingen kunt terugbetalen. Zorg er daarom voor dat, wanneer je hiervoor kiest, dit op de juiste manier aanpakt.

6) Over het rentetarief valt te onderhandelen

Je kunt altijd proberen om een korting te krijgen op het rentetarief voor een lening. Vragen kan altijd. Een geldschieter is sneller geneigd korting te geven als er in een bepaalde periode minder leningen worden afgesloten. Het is dus mogelijk om bij een bank te onderhandelen over het rentetarief op een lening.

7) Een lening oversluiten

De rentestand fluctueert in de loop van de tijd. Dit kan betekenen dat wanneer je in het verleden een lening hebt afgesloten met een bepaald rentetarief, dit goedkoper kan door de lening over te sluiten. Als de actuele rentestand lager is dan de rente op de lening kan dit een voordeel opleveren. Goed rekenwerk is hierbij belangrijk om er zeker van te zijn dat het ook echt goedkoper is. Hou daarbij rekening met een eventuele boete die je moet betalen bij oversluiten.

8) Lees de offerte en de voorwaarden aandachtig door

Je gaat voor een langere tijd een financiële verplichting aan. Het is belangrijk dat je al het papierwerk goed doorleest en dat je alles snapt! Als je twijfelt vraag het dan na bij de bank. Het uitgangspunt moet zijn dat je alle voorwaarden snapt.

9) Geld lenen met een BKR registratie

Als je een BKR registratie hebt kun je niet meer op een normale wijze geld lenen. Wil je toch een lening aangaan dan kan dit bij geldschieters die geen controle uitvoeren bij het BKR. Wat je ook kunt doen is zorgen voor meer inkomen iedere maand. Dit is ook een manier om extra financiële ruimte te creëren.
© 2010 - 2024 Jozzie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschillende manieren van lenen vergelijkenVerschillende manieren van lenen vergelijkenVerschillende manieren van lenen vergelijken is een verstandige eerste stap wanneer je een lening af wilt sluiten. Er be…
Lening bij gemeentelijke kredietbank (sociale lening)Geld lenen om schulden af te lossen, klinkt dat niet tegenstrijdig? In sommige gevallen is het echter noodzakelijk om ee…
Geld lenen: lenen zonder BKR toetsing - Let op!Geld lenen: lenen zonder BKR toetsing - Let op!Met een BKR registratie kun je wel geld lenen. Geld lenen zonder BKR toetsing kan ook. Het gaat alleen op een andere man…
Lening oversluiten voor een goedkopere leningLening oversluiten voor een goedkopere leningSluit nu uw veel te dure lening over en profiteer van de laagste maandlasten. Deze zin hoor je regelmatig voorbij komen…

Geld lenen: student en lenenAls student heb je vaak te maken met te weinig geld. Je kunt een bijbaantje nemen om je inkomsten aan te vullen. Als dat…
Jozzie (244 artikelen)
Laatste update: 08-12-2010
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.