Lening voor studenten, voordelen en nadelen
Een lening voor studenten kan een goede optie zijn voor de student die geld nodig heeft. Voor een reguliere lening bij de bank moet je een inkomen hebben. Een speciale lening voor studenten, de student heeft een streepje voor op mensen die niet kredietwaardig genoeg zijn en zodoende geen lening bij de bank kunnen krijgen. De student kan wél een lening krijgen, omdat de bank de student graag als toekomstige klant wil. Wat zijn de voordelen en de nadelen van een studentenlening (studentenkrediet)?
Lening voor studenten?
Een studentenlening wordt door banken verschaft met als doel de studenten die lenen te binden aan de bank in de toekomst. Een student zal naar verwacht een redelijk inkomen krijgen wanneer hij klaar is met de studie. En dat ziet de bank wel zitten. En de bank denkt verder: de student zal in de toekomst, na afsluiten van zijn studentenlening, mogelijkerwijs niet alleen weer een lening afsluiten, maar ook een hoge hypotheek voor een dure woning. De bank wil de studenten binden middels een studentenlening omdat de bank verwacht in de toekomst aan de student te kunnen verdienen. Dus bieden banken studentenkredieten en studentenleningen.
Voorwaarden studentenlening
Om voor een studentenlening in aanmerking te komen moet je wonen in Nederland, een basisbeurs krijgen, geen schuld(en) hebben en ouder zijn dan 18 jaar. Voldoe je niet aan de voorwaarden zodat je niet in aanmerking voor de studentenlening komt, betekent dit nog niet einde oefening. Je kunt bij je ouder(s) informeren of zij bereid zijn medecontractant te worden zodat je toch de lening krijgt.
Kenmerken van studentenlening
- Krediet meestal tot 6000 euro
- Uitgestelde rentebetaling
- Geen aflossingsverplichting tijdens studie
- Na studietijd om te zetten in doorlopend krediet
- Redelijk rentetarief
Meer financiele ruimte
Door de lening voor studenten is het dus onnodig voor studenten om krap bij kas te zitten. Meer dan de helft van de studenten blijkt dan ook daadwerkelijk een studentenlening te hebben. Studenten hebben een basisbeurs die onderdeel van de studiefinanciering is, waardoor studenten een minimumloon hebben. De beurs, die eigenlijk een lening is, wordt kwijtgescholden indien de student de studie binnen een aantal jaren afrondt. De student kan ook een aanvullende lening afsluiten ter aanvulling van de basisbeurs. In dat geval krijgt de student een aanvullende beurs. Het is ook mogelijk om bij de IB groep een lening af te sluiten (rente: tegen krap 3%). De studentenlening, ook wel studentenkrediet genoemd, moet de student pas terugbetalen na studie.
Aflossen lening voor studenten geen probleem?
De lening geeft de student de mogelijkheid om over voldoende geld te beschikken. En aangezien studenten na studie een goede baan vinden zal het aflossen van de lening geen problemen oplveren. Lenen als student, kan met een lagere rente bij de meeste aanbieders van studentenleningen. Op Internet kun je de verschillende studentenkredieten met elkaar vergelijken, zoals de lening van de IBgroep met studentenleningen van de banken. Bij lenenstudent.nl kun je als student een masterlening krijgen. Deze masterlening geeft een grote kredietruimte en een relatief lage rente.
Voordelen en nadelen van de studentenlening
Voordelen
- Tijdens studie aflossingsvrij
- Lagere rente
- Voordeliger rood staan dan op gewone rekening
- Zonder financiele zorgen studie afronden
Nadelen
- Je hebt al in vroeg stadium van je leven schuldenlast, en moet deze na studie aflossen
- De aflossing moet meestal voor een bepaalde periode gedaan zijn
- Rente is laag, toch kan studentenlening verlies opleveren. Vergelijk de studentenleningen goed met elkaar