Lenen ondanks negatief BKR

Lenen ondanks negatief BKR Een negatief BKR hebben en dus een achterstandsmelding hebben op uw naam komt veel voor. Toch wilt u geld lenen. Wanneer krijgt u zo een negatieve BKR-code? Een bedrag van 1.000 euro lenen of een lening van 1.500 euro of meer is vaak nog mogelijk, maar het wordt wel steeds moeilijker. Dit kan zonder onderpand, maar ook het snelle flitskrediet en een flitslening van een aantal specifieke bedrijven worden gegeven ondanks een negatieve BKR. Maak zo van een nadeel een voordeel. Vraag ook zelf uw BKR-rapport op. Bekijk de BKR-codes. Welke BKR-notering hebt u? Probeer een negatieve BKR te voorkomen, weg te werken of te verwijderen. Geld lenen met een positieve BKR is nooit een probleem namelijk. Een hypotheek wordt niet geregistreerd, maar een achterstand in de betaling van een hypotheek na drie maandtermijnen wel.

Wat doet het Bureau Krediet Registratie met een lening?

Het Bureau Krediet Registratie slaat van u allerlei gegevens op, zoals wat u leent, hoeveel u leent en hoe het zit met de betalingen van de schuld en kredietwaardigheid. Het krijgt deze gegevens van aangesloten krediet instellingen en banken. Niet alle ondernemingen zijn aangesloten, waardoor lenen zonder BKR toetsing en snel geld lenen mogelijk is.

Negatief BKR, codes BKR achter uw naam

Het bureau houdt vele codes bij. Vervelender wordt het als u bent aangemeld als iemand met een negatieve BKR. Vervelend, omdat lenen dan een stuk moeilijker is en vervelend, omdat uw betaalgedrag nog lang blijft geregistreerd. U kunt wel herstelbetalingen doen, maar u blijft toch een hele tijd beschadigd. Jammer, want genoeg mensen hebben maar tijdelijk een probleem. Door het tijdelijk wegvallen van werk of een onderneming die tijdelijk minder loopt. Het is zinloos om iedereen die eens slecht heeft betaald lange tijd te merken met een negatieve codering. Maar het gebeurt wel, ook al hebt u uw leven verbeterd.

Verkeerde BKR-registratie kan ook

Helaas gebeurt het ook nog dat mensen ten onrechte een verkeerde codering hebben gekregen. Daar komen ze pas achter als ze geen extra geld meer krijgen. En dan is het aan de consument om te achterhalen wie de verkeerde informatie heeft doorgegeven. Om de fout daarna met veel moeite weer te kunnen corrigeren. Natuurlijk heeft het BKR ook een goede functie, maar het kan wel doorschieten en u behoorlijk dwars zitten. Alle huishoudens kunnen vanaf via het internet en dus online navragen hoeveel krediet zij hebben uitstaan volgens het Bureau Krediet Registratie en of daar een achterstand bij vermeld staat.

Een plausibele verklaring hebben

Bij een negatieve BKR kan door een bank om een plausibele verklaring worden gevraagd. Dat is een schriftelijke verklaring waarin u een begrijpelijke oorzaak geeft en aannemelijk maakt dat de kans op herhaling zeer klein is.

Telecommunicatie en gsm providers houden het BKR buiten de deur, rol Preventel

Het BKR houdt geen rekening met de hoogte van het bedrag: negatief is negatief. Dat vinden ook de telecombedrijven Vodafone, T-Mobile en KPN/Telfort te ver gaan. Er worden dan ook geen gegevens meer doorgegeven aan het BKR, geen BKR codering meer als gevolg van een telefoonabonnement. Ook een studieschuld wordt niet geregistreerd bij het BKR. Maar let op, Preventel heeft een deel van de registratie voor zijn rekening genomen waardoor providers toch snel kunnen achterhalen of iemand op een zwarte lijst staat.

Hoe kan ik mijn BKR-registratie opvragen?

U kunt altijd nagaan wie uw gegevens de laatste tijd hebben opgevraagd en wat uw registratie is. U kunt zelf tegen een klein bedrag uw BKR-rapport opvragen met al uw gegevens. Dan wordt duidelijk of er fouten zijn gemaakt en of u ten onrechte een negatieve registratie hebt. U kunt ook achter uw gegevens komen door het rapport via uw kredietverstrekker tot nu toe aan te vragen. Als er fouten zijn gemaakt en dat komt zeker voor, worden die alleen gewijzigd als uw kredietverstrekker daartoe opdracht geeft. Dat kan enkele weken of nog langer duren. Als u daarop niet kunt of wilt wachten zijn weer allerlei alternatieven om aan geld te komen ondanks een negatieve registratie. Denk bijvoorbeeld aan een bank van lening waar u altijd terecht kunt.

Wie kan mijn gegevens bij het BKR opvragen, de zwarte lijst?

De gegevens kunnen alleen worden opgevraagd door de bedrijven die bij het BKR zijn aangesloten. Bedrijven die de gegevens opvragen toetsen vervolgens of ze u een nieuwe krediet willen gegeven. Niet elk bedrijf hanteert daarbij dezelfde criteria en niet elk bedrijf is even vrijgevig. Bovendien zijn er ook bedrijven die niet zijn aangesloten. Vooral bij hen kan lenen ondanks BKR een stuk eenvoudiger zijn. Daar staat wel tegenover dat de rente meestal wat hoger is om het grotere risico dat daarmee gelopen wordt af te dekken. Het is de kredietverstrekker die uiteindelijk beslist over de kredietaanvraag.

BKR-notering uitgelegd, wat zijn de codes?

Er zijn zes verschillende codes die de status van uw betalingen op een lening aangeven. De letters A en H zijn de codes voor Achterstand of Herstel van betalen. Daarnaast zijn er nog vier codes die de situatie nader specificeren:
 • Code A:: er is een betalingsachterstand opgetreden. Dit is de achterstandsmelding.
 • Code H:: de betalingsachterstand is hersteld. Code A wordt vervangen door code H.
 • Code A1: er is een bepaalde periode van betalingsachterstand geweest en er is een aflossingsregeling of een schuldregeling met u getroffen.
 • Code A2: het restant van de lening is door achterstanden in betaling direct opeisbaar geworden. Het kan zo zijn dat de bank via de rechter beslag zal laten leggen op uw persoonlijk vermogen en uw inkomen.
 • Code A3: van de schuld is minimaal 250,- afgeboekt. Bij een totale kwijting van de schuld wordt ook de einddatum genoemd.
 • Code A4: u bent onvindbaar voor de betrokken instanties. Dat wil zeggen dat er geen vaste woon- of verblijfplaats bekend is en u momenteel niet te achterhalen bent.
 • Code OA staat voor operationele autolease (privé lease van een auto).

Een achterstand wordt altijd geregistreerd, ongeacht de hoogte van de achterstand. Ook als u de achterstand hebt ingelopen, blijft dat zichtbaar. De H wordt alleen vermeld zolang de overeenkomst doorloopt. Het is ook goed om te weten dat een registratie minimaal vijf jaar lang blijft staan en dus altijd is terug te vinden door de bij het BKR aangesloten instellingen. Er zijn twee manieren om van een registratie af te komen:
 • Zelf hiervoor een aanvraag indienen bij het BKR. U krijgt dan bericht over uw coderingen en kunt als u het niet eens bent met de coderingen en de krediet verschaffer u niet helpt, een klacht indienen bij het BKR.
 • De registratie kan worden verwijderd op verzoek van de verstrekker van de lening.

Ondanks een negatief BKR geld lenen, kan dat?

Bijna iedereen staat bij het BKR geregistreerd, maar niet iedereen heeft daar ook een negatieve registratie. Iedereen die een krediet heeft van minimaal drie maanden met een bedrag tussen de 500 en 175.000 is in principe bij dit bureau bekend. Voorwaarde is wel dat de instelling waar u leent ook bij het Bureau Krediet Registratie is aangesloten en dat is niet altijd het geval. Bovendien is het zo dat een kredietverstrekker zelf de ontvangen informatie mag interpreteren. Ruim 11 miljoen Nederlanders zijn bij het Bureau Krediet Registratie bekend. Soms kunt u ook door fouten van de kredietverstrekker of kredietbemiddelaar een negatieve codering achter uw naam krijgen.

Lenen met een negatieve BKR

Het zal duidelijk zijn dat elk geval weer anders is en dat het allemaal wel even kan duren. Bovendien kan inmiddels sprake zijn van een andere gezinssamenstelling, een ander inkomen, andere perspectieven, andere redenen voor het niet tijdig betalen en zo verder. Daarom is het goed dat vaak nog snel geleend kan worden. Allereerst kan dat als u onder de leengrens blijft die het BKR hanteert. Wie snel een paar honderd euro wil lenen kan uit meerdere bedrijven kiezen voor een flitslening of flitskrediet. Een mini-lening kan al snel via bijvoorbeeld Ferratum worden aangevraagd. Betaalt u die weer snel terug, dan kunt er weer een nieuwe lening aanvragen. Iedereen van 21 jaar en ouder kan daar terecht.

Een doorlopend krediet of een persoonlijke lening?

Voor een doorlopend krediet of persoonlijke lening kunt u eenvoudig terecht bij Amstelgeld of Kredietspotter. Ze zullen u wel vragen stellen en komen meestal snel met een goede oplossing. Wat te denken van studenten. Voor hen is een negatieve BKR meestal geen probleem. Voor medische studenten lijkt er al helemaal geen belemmering te zijn om extra krediet op te nemen. Naast een bijbaan en studiefinanciering. U kunt vaak rood staan bij de bank of wellicht nog aankloppen bij familie en vrienden. Wellicht kunt u nog iets verpanden tegen een goed bedrag bij lommerd of pandjeshuis. Maar het snelste is en blijft het flitskrediet. Alleen zijn de bedragen dan beperkt tot maximaal 700 euro.

Hoogte van het bedrag dat u kunt lenen ondanks BKR

Met een negatieve BKR lenen betekent vaak ook dat er bepaalde keuzes moeten worden gemaakt:
 • Ga bijvoorbeeld lenen met een onderpand en u hebt geen last van BKR codes;
 • Kies voor wat kleinere bedragen;
 • U kunt ervoor kiezen om langzaam of relatief snel terug te betalen. Van enkele dagen tot maximaal 3,5 jaar;
 • U kunt kijken naar een lening in het buitenland, zoals België;
 • Probeer een negatieve BKR ongedaan te maken als die notering niet terecht is.

Slot

Er zijn dus legio mogelijkheden. Het criterium is dat de lening verantwoord is. Als u al een lening hebt lopen kunt u die misschien oversluiten tegen een lagere rente. Als dat lukt dan kan meestal ook een extra krediet worden opgenomen. Bespreek deze mogelijkheden eens met een bank of kredietverstrekker en bekijk ook op internet wat ze voor u kunnen betekenen. Een vermelding en codering hoeven zeker niet het einde te betekenen, maar kunnen ook de start zijn van een goed nieuwe begin.

Lees verder

© 2010 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Flitskrediet bij Ferratum is direct geld in handenFlitskrediet bij Ferratum is direct geld in handenFerratum is snel geld lenen. Binnen 10 minuten staat het flitskrediet op de bankrekening, soms ook bij een negatieve BKR…
Direct lenen met flitslening of minileningDirect lenen met flitslening of minileningDirect geld lenen kun je in 10 minuten met een flitslening, minilening of flitskrediet. Het kan nog steeds in 2022, bij…
Snel geld lenen bij Ferratum (flitslening)Snel geld lenen bij Ferratum (flitslening)Een bedrag van 1.000 euro lenen of nog meer, het kan eenvoudig. Snel geld lenen, denk anders aan 100 euro lenen of meer…
Verschillen flitslening en persoonlijke leningVerschillen flitslening en persoonlijke leningDe flitslening en de persoonlijke lening zijn de twee bekende leningen in ons land, maar ze verschillen wel qua voorwaar…

Lenen bij ouders met hulp BelastingdienstLenen bij ouders met hulp BelastingdienstIn 2022 en 2023 kunt u goedkoop geld lenen bij de ouders om een huis te kopen. Komen uw kinderen volgens de bank geld te…
Studentenkrediet en studentenlening DUO aanvragenStudentenkrediet en studentenlening DUO aanvragenStudenten hebben ook in 2022 geld nodig, want studeren is duur. De woonlasten lopen ook nog eens hoog op. Om toch als st…
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 04-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.