Wat is geld lenen?

Wat is geld lenen? Geld lenen, dagelijks worden we doodgegooid met aanbieders waar je een lening kunt afsluiten. Soms kan het best handig zijn om inderdaad een lening af te sluiten. Bijvoorbeeld omdat je een woning wilt kopen, of omdat je een klein bedrag nodig hebt. Maar wat is geld lenen nou werkelijk en waar moet je op letten als je geld wilt lenen?

Wat is geld lenen?

Wanneer je geld leent door middel van een lening, dan betekent dit dat je een geldbedrag krijgt, wat je later tegen rente weer terug moet betalen. Hoe hoog de rente is, is afhankelijk van het bedrijf waar je de lening aanvraagt, maar ook van het type lening dat je hebt. Een lening heeft ook vaak een looptijd en binnen deze tijd moet het geld volledig zijn afgelost. Vaak betaal je maandelijks een bedrag, maar er kan ook iets anders worden afgesproken.

Soorten leningen

Er zijn ontzettend veel soorten leningen. Hieronder enkele voorbeelden:
  • Hypotheek
  • Persoonlijke lening
  • Doorlopend krediet
  • Lease
  • Minilening

Soms wordt een lening ook anders genoemd. Zo heb je ook de motorlening, autolening en vakantielening. Vaak is dit echter enkel een begrip om mensen naar de aanbieder te lokken. Meestal gaat het om een persoonlijke lening, die net even anders wordt genoemd.

Is een lening verstandig?

Het is helaas niet altijd even verstandig om een lening aan te vragen. Veel mensen zien een lening als een oplossing om uit de schulden te komen. Ook wordt een lening vaak gebruikt om luxe artikelen aan te schaffen of een verre vakantie te maken. Dit soort redenen zijn doorgaans niet de beste redenen om een lening aan te vragen. Bedenk je goed dat geld lenen betekent dat je uiteindelijk altijd geld kost. Stel dus altijd de vraag of je deze lening werkelijk nodig hebt, of dat je misschien beter eerst kunt sparen voordat je tot een koop overgaat.

Lenen en schulden

Wanneer je in de schulden zit, is het raadzaam om geen geld te lenen. Sommige mensen overwegen dit, zodat ze de schuldeisers kunnen afbetalen, maar je moet goed bedenken dat de lening ook weer afbetaald moet worden. Dit lost dus doorgaans geen problemen op. Daarnaast kun je vaak niet eens een lening krijgen wanneer je een negatief BRK hebt.

Toch een lening afsluiten?

Heb je toch een goede reden om een lening af te sluiten, dan is het raadzaam om de verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Je hebt namelijk erg veel aanbieders en de rente die je moet betalen kan enorm verschillen per aanbieder. Kijk echter niet alleen naar het rentepercentage, maar vraag ook de voorwaarden op. Hoe zit het bijvoorbeeld wanneer je niet op tijd de rente afbetaalt? En hoe zit het wanneer je komt te overlijden? Kun je de lening ook eerder aflossen, wanneer je het geld hebt? Dit soort voorwaarden zijn van groot belang bij het kiezen van een goede lening.

Waar kun je geld lenen?

Geld lenen kan vooral bij grote banken. De meeste leningen zijn hier wel te verkrijgen en een voordeel is dat banken doorgaans erg betrouwbaar zijn. Je kunt ook een lening afsluiten bij speciale geldverstrekkers. Sommige bedrijven zijn hier in gespecialiseerd en bieden een goede lening aan. Let wel altijd goed op dat je een bedrijf kiest dat betrouwbaar is en waar je niet te veel rente moet betalen. Kijk eventueel goed naar de voorwaarden of ervaringen van andere mensen.
© 2011 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lenen zonder BKR: geld lenen in België als NederlanderLenen zonder BKR: geld lenen in België als NederlanderNederlanders die in België geld willen lenen, kunnen dit doen om meerdere redenen. Eén daarvan is om niet bij het BKR ge…
Lenen met huis als onderpandDe overwaarde van de woning kunt u benutten om geld te lenen met het huis als onderpand. Oftewel: het afsluiten van een…
Welke soorten leningen zijn er?Welke soorten leningen zijn er?In Nederland zijn er veel manieren om geld te lenen. Het eenvoudigst is om bij vrienden of familie te lenen, maar je kun…

Studieschuld aflossen om hypotheek te kunnen krijgenStudieschuld aflossen om hypotheek te kunnen krijgenAfgestudeerden moeten in bepaalde gevallen nog een studieschuld afbetalen na het afronden van de opleiding. De hoogte va…
Geld lenen zonder aflossenMet een aflossingsvrije lening kunt u makkelijk lenen zonder een bedrag te hoeven aflossen. Lenen zonder aflossen wordt…
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 23-06-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.