Nullening; wat voor lening is dat?
Een nullening klinkt erg onlogisch: betekend een nullening echt dat je nul euro leent? Waarom zou je dat doen en waar kan dat? Lees de antwoorden in dit artikel.Wat is een nullening?
Een nullening is echt een lening van nul euro. Waarom je nul euro zou lenen, hangt samen met de organisatie waar je een nullening af kan sluiten. Dat kan namelijk bij de Informatie Beheer Groep, ofwel IB-groep. In de voorwaarden van de leningen die zij verstrekken staat dat je recht hebt op een OV-kaart (openbaar vervoer kaart). Met een OV-kaart kan je op bepaalde momenten gratis met het openbaar vervoer reizen, afhankelijk van of je een week- of weekend-kaart kiest. De OV-kaart kan je veel kosten besparen en dat is dan ook de reden dat sommige mensen een nullening afsluiten.Voor wie is de nullening van de IB-groep bestemd?
Voor de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) voert de IB-groep een aantal onderwijswetten en - regelingen uit. De afnemers van de IB-groep zijn dan ook de individuele onderwijsvolgers (studenten) en onderwijsorganisaties. Deze studenten kunnen een nullening aanvragen.Hoe vraag ik een nullening aan bij de IB-groep?
Wanneer u de website van de IB-groep bezoekt, kun je deze vraag ook stellen en krijg je het onderstaande antwoord:Vraag:
Hoe vraag ik een nullening aan?
Antwoord:
Je kunt een lening van nul euro aanvragen via Mijn IB-groep. Om gebruik te maken van Mijn IB-Groep heb je een DigiD* met sms-functie nodig. Geef aan per welke maand de lening in moet gaan. Vul als ingangsdatum de eerste dag van de maand in. Kies bij de vraag “Hoeveel wil je lenen?” voor de optie “gedeeltelijk”. Bij het gevraagde bedrag vul je vervolgens nul euro in.
De nullening is dus gewoon via internet aan te vragen op je persoonlijke gedeelte van de website van de IB-groep.
* DigiD= de naam van een een systeem waarmee Nederlandse overheden op internet iemands identiteit kunnen verifiëren, een soort digitaal paspoort voor overheidinstanties.
Een nullening of is een andere lening zelfs voordeliger?
In 2008 betaalde je 4,17% rente op het geleende geld op jaarbasis. Bij een nullening leen je niets, dus betaal je niets (4,17% van € 0,00 is € 0,00). De laatste maanden van 2008 was het rendabel om wel geld te lenen bij de IB-groep, ook wanneer je het geld niet nodig had. Bij een aantal banken was de spaarrente namelijk hoger geworden dan 4,17%. Wanneer je het geleende geld op een spaarrekening zette, ontving je meer rente van de bank dan dat je bij de IB-groep moest betalen.Dit kan doordat de rente bij de IB-groep steeds voor een jaar vast gezet wordt. Wanneer er conjunctuurveranderingen tijdens dat jaar plaats vinden kan de IB-groep daar dus nog niet op reageren, maar de banken wel. De conjunctuur is de verandering in economische groei.