Hypotheekvergelijking naar aflossing

Hypotheekvergelijking naar aflossing Een hypotheek is een geldlening met een looptijd van meestal 30 jaar met een huis als onderpand. Hypotheken onderscheiden zich meestal van elkaar in de wijze waarop men op de lening zal aflossen. Welke mogelijkheden voor aflossing bestaan er en wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende aflossingsvarianten?

Sparen

De maandelijkse hypotheeklasten bestaan uit rente over de lening en de inleg op een geblokkeerde spaarrekening waarvan waarvan het rentepercentage gelijk is aan de hypotheekrente. Door de introductie van het fenomeen Banksparen in 2008 kan men op zo´n geblokkeerde rekening fiscaal vriendelijk vermogen opbouwen om de hypotheekschuld na 30 jaar af te lossen. Omdat er niet op de lening wordt afgelost en je over de oorspronkelijke hoofdsom rente blijft betalen, profiteer je maximaal van de fiscale renteaftrek. Overigens wordt het product banksparen, anders dan de naam doet vermoeden, niet alleen door banken maar ook door verzekeringsmaatschappijen aan de man gebracht.

Beleggen

De maandlasten van deze hypotheek bestaan uit de rente over de lening en de inleg op een beleggingsrekening. Hiervan worden aandelen of obligaties gekocht op de beurs. Het bedrag dat je na 30 jaar hebt opgebouwd voor de aflosing van je schuld is afhankelijk van de hoogte van je inleg en de beurskoersen.

Een beleggingshypotheek biedt uiteraard kansen op hoge rendementen maar wie zijn geld belegt, neemt wel financiële risico's. Ook bij deze hypotheekvorm loopt u een beleggingsrisico. De opbrengst van de belegging kan onvoldoende blijken om daaruit de geldlening bij afloop te voldoen. Het rendement is immers niet gegarandeerd en men kan dus een restschuld overhouden. Die moet dan uit andere middelen worden betaald.

Verzekeren

De maandelijkse hypotheeklasten bestaan in dit geval uit rente over de lening en een premie voor een verzekeringspolis, zodat je na 30 jaar vanuit deze verzekeringspolis je schuld geheel of gedeeltelijk kan aflossen. Ook hierbij maak je weer optimaal gebruik van de mogelijkheden voor fiscale renteaftrek.

Wél loopt men het risico dat de uitkering van de verzekering aan het eind van de looptijd onvoldoende is om de lening in zijn geheel af te lossen. De restschuld moet dan op een andere manier worden voldaan. Ook voortijdige beëindiging van de verzekeringsovereenkomst aan het begin van de looptijd kan negatief uitpakken. Mede om die reden is het product de afgelopen jaren enigszins uit de gratie geraakt. De kans bestond dat men in de aanvangsfase aanzienlijk minder ontving dan er aan premies was betaald.

Direct maandelijks aflossen

Men betaalt maandelijks een bedrag dat bestaat uit rente en aflossing. In het begin is dat veel rente en weinig aflossing. Naarmate de looptijd vordert, neemt het rentebestanddeel af omdat de schuld elke maand afneemt. Aan het einde van de looptijd is de gehele hypotheeklening terugbetaald.

Aflossingsvrije hypotheek

Ook bij deze hypotheekvorm betaalt men alleen hypotheekrente en lost niet op de schuld af. Hierdoor heb je lage maandlasten en profiteer je optimaal van de fiscale renteaftrek. Na 30 jaar zorg je er zelf voor dat je het bedrag in één keer kan aflossen, bijvoorbeeld door de verkoop van je huis.

Zoals bij elke hypotheekvariant waarbij niet wordt afgelost, loopt men ook bij een aflossingsvrije hypotheek het risico een restschuld over te houden. Heeft zich de woningmarkt in de afgelopen decennia gekenmerkt door voortdurend hogere prijzen, op dit moment worden we geconfronteerd met een serieuze dip en zelfs dalende verkoopprijzen.

Het risicico is dus niet denkbeeldig dat een woning bij verkoop minder zal opbrengen dan de verschuldigde hypotheeksom. Een eventuele restschuld zal men dan uit andere middelen moeten voldoen.
© 2011 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Met €250 per maand uw aflossingsvrije hypotheek aflossenMet €250 per maand uw aflossingsvrije hypotheek aflossenDoor maandelijks een bedrag vrij te maken voor het extra aflossen van uw hypotheek, kunt u ook uw aflossingsvrije hypoth…
Hypotheek versneld aflossen? Plan van aanpakHypotheek versneld aflossen? Plan van aanpakDoor extra af te lossen kunt u versneld uw hypotheekschuld verlagen of voorkomen dat u op einddatum met een restschuld b…
Sneller de hypotheek aflossenDe meeste mensen die een huis kopen moeten er toch aan geloven, een hypotheek. Aangezien een hypotheek een lening is, mo…
Hypotheek vervroegd aflossen: boeterenteHypotheek vervroegd aflossen: boeterenteHet kan aantrekkelijk lijken om de hypotheek vervroegd af te lossen, zodat de maandlasten dalen. Het nadeel is echter da…

Borg staan voor hypotheek of lening van je kindBorg staan voor hypotheek of lening van je kindBorg staan, garant staan en in het bijzonder borg staan voor de hypotheek of de lening van uw kind. Dit kan eenvoudig me…
Hypotheekrenteaftrek drijft huizenprijzen opHypotheekrenteaftrek drijft huizenprijzen opDe hypotheekrenteaftrek is debet aan de hoge huizenprijzen in Nederland. Die leidt tot opgepompte prijzen en tot een vas…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 30-03-2011
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.