Waarom beleggen in obligaties? Wat is het? (obligatielening)

Steeds meer mensen lenen geld uit aan bijvoorbeeld bedrijven, gemeentes of de staat. Een veelvoorkomende lening is een ''Obligatielening'', een obligatielening is in een korte zin gezegd ''bewijs van deelname in een obligatielening''. Als je een obligatie koopt krijg je een obligatiebewijs waar onder andere de datum staat wanneer je het geldbedrag kan innen en hoeveel je krijgt voor je obligatie.

Obligatielening

Een obligatiebewijs bestaan uit twee dingen, een couponblad en een mantel (dit is het officiële stuk waar ook de belangrijke gegevens zijn vermeld). Een couponblad bestaan dan weer uit een paar coupons en een talon, met de coupons kan je een aanvraag doen voor interestbetaling (de eigenaar van de obligatieleningen levert ieder jaar zon coupon in, hiervoor krijgt hij zijn interest). Wanneer je je geld kan innen staat op de coupon zelf, ook staat er wat voor geldbedrag de eigenaar krijgt. De verantwoording voor het innen van jou interest ligt bij jou zelf, dit omdat de geldgever niet weet wie de eigenaar van de obligatie is. Eigenaren van obligaties regelen meestal dat de bank het interestbedrag int.

Waarom een obligatielening?

Vooral als de geldlening erg groot is wordt de geldlening in kleinere stukken gesplitst. Hier wordt mee bedoeld dat er meer mensen gevonden kunnen worden die bijvoorbeeld 30 euro aan een bedrijf willen lenen, dan wanneer ze opzoek gaan naar twee personen die bijvoorbeeld 30.000 euro willen lenen aan het bedrijf. Vooral gemeentes en de staat maar ook vaak provincies geven een obligatielening, zij hebben bijvoorbeeld een groot bedrag nodig voor de woningbouw. Bedrijven kunnen ook een obligatielening geven voor bijvoorbeeld een machine of om andere productmiddelen te kopen die erg kostbaar zijn.

De aflossing

Zoals bij alle geldleningen moet het bedrag worden terugbetaald, dit geldt ook bij een obligatielening. Er zijn diverse manieren waarop bedrijven geld kunnen aflossen:
  • De eigen obligaties weer inkopen
  • Het bedrag aflossen in periodes door middel van uitloting (obligaties hebben allemaal nummers, er wordt vaak geloot op het eindgetal)
  • In één keer het bedrag aflossing aan het einde van de looptijd.

Het komt ook wel eens voor dat de instelling tijdens de looptijd van de lening geld over heeft, met dit overige geld kunnen ze bijvoorbeeld de lening vervroegd aflossen of een deel aflossen van de lening. Doordat een bedrijf deze geldlening eerder terug kan betalen is het voor een geldgever minder aantrekkelijk, de geldgever vraagt daarom een hogere vergoeding van de interest (rente). Deze rente wordt soms als een vorm van een premie gegeven bij het aflossen. Als afgesproken is dat obligaties niet vervroegd kunnen worden afgelost, kan de onderneming de obligaties weer inkopen op de beurs (zo besparen ze de interest).

Prospectus

Voordat bedrijven hun obligaties uitgeven probeert de onderneming de aandacht te trekken van mensen die geïnteresseerd zijn om te beleggen. Om deze doelgroep te bereiken maakt de onderneming reclame in bijvoorbeeld kranten of dagbladen. Naast het zoeken van mensen die willen lenen wordt er ook een prospectus uitgegeven, dit is een wettelijk vereist document.

In dit document staan een aantal dingen vermeld over de obligatielening en over het bedrijf zelf. Een aantal zaken die in zon document staan zijn:
  • De grootte van het te lenen bedrag
  • Het doel van de geldlening.
  • De resultaten van de vorige jaren en de verwachtingen in de toekomst
  • Datum waarop moet worden ingeschreven
  • Datum waarom de obligatie(s) kunnen worden afgehaald.
  • De beursnotering van het bedrijf
  • De organisatiestructuur.
© 2009 - 2024 Simplylife, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Is beleggen in obligaties veilig?Wanneer er veel onrust op de aandelenmarkt heerst, zullen de meeste mensen niets met beleggen te maken willen hebben van…
Obligatielening afsluitenObligatielening afsluitenDe obligatielening is een lening die voor de langere termijn wordt afgesloten. Meestal is het de overheid die obligaties…
Lening bij gemeentelijke kredietbank (sociale lening)Geld lenen om schulden af te lossen, klinkt dat niet tegenstrijdig? In sommige gevallen is het echter noodzakelijk om ee…

Schatkistpapier, wat is het?De laatste tijd zul je het woord schatkistpapier waarschijnlijk steeds vaker hebben horen vallen. In de politiek en op e…
Wat is daytrading? De voor- en nadelenDaytraden is een speciale vorm van beleggen. Anders dan bij gewoon beleggen, is deze vorm niet gericht op de lange termi…
Simplylife (22 artikelen)
Laatste update: 01-08-2009
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Beleggen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.