Gratis smartphone is lening en dus met BKR registratie

Gratis smartphone is lening en dus met BKR registratie Een gratis smartphone met abonnement is natuurlijk niet echt gratis. Een gratis mobieltje of smartphone in 2020 is ook een lening en wordt geregistreerd bij het BKR. Een gratis mobiele telefoon is namelijk niet echt gratis maar een vorm van uitgestelde betaling, kopen op afbetaling en dus een lening. De Hoge Raad oordeelde zo en de Minister van Financiën wil voor de telecomsector geen uitzondering maken. Volgens dit arrest van de Hoge Raad en de visie van de minister valt de gratis telefoon onder kopen op afbetaling. Wat betekent dat voor u en wat zijn de gevolgen voor een hypotheek? Koop bijvoorbeeld een goedkoper toestel en sluit een voordelige sim-only af.

Een gratis smartphone betekent BKR registratie


Telefoonabonnement met gratis mobiele telefoon

Iedereen zal toch wel weten dat een gratis telefoon niet bestaat. De telecomaanbieder die adverteert met een gratis telefoon bij uw gsm-abonnement, zal op een of andere manier de kosten van de telefoon willen terugverdienen. In de meeste gevallen gebeurt dat door een opslag op de kosten van het abonnement. U hebt direct een mobieltje, gaat bellen en data verbruiken en betaalt zo in de loop der tijd de kosten van de telefoon terug. Dat is ook de reden dat een abonnement voor twee jaar vaak goedkoper lijkt dan een abonnement van een jaar. Bij twee jaar is er twee keer zoveel tijd voor de provider om zijn geld aan u terug te verdienen.

Kopen op afbetaling

Eigenlijk koopt u dus op afbetaling, een vorm van uitgestelde betaling waarbij u nu koopt en straks betaalt. Kopen op afbetaling en een uitgestelde betaling zijn in onze economie heel gebruikelijk. U koopt iets en betaalt de aankoop geleidelijk en met rente terug. In de telecomsector lijkt dat iets anders te gaan. U sluit een abonnement met een gratis telefoon af waaraan u vele maanden vast zit, maar het lijkt alsof u geen rente betaalt. De telecomsector lijkt uw aankoop niet als lening te zien.

Hoge Raad ziet dat anders

De Hoge Raad oordeelde in zijn arrest van 13 juni 2014 al anders: de gratis telefoon is een krediet is en valt dus onder de Wet op het financieel toezicht Wft. Dat heeft vele gevolgen. Dat betekent dat de lening en of u dus een telefoon kunt kopen bij de telefoonaanbieder aan allerlei financiële voorwaarden moet worden getoetst. De telecombranche wilde graag speciaal voor de gsm een uitzondering maken. Kleine leningen moeten normaliter worden getoetst bij het BKR, maar dat zou voor een mobiele telefoon dat goedkoper is dan 250 euro toch niet nodig zijn, aldus de branche. Welnu daar is de Minister van Financiën het niet mee eens.

BKR-toets mobiele telefoon en smartphone in 2020

De gratis smartphone was een goede marketingstunt, maar blijkt zonder de bekende waarschuwingen dus tegen de regels te zijn. De gratis smartphone is en blijft een lening. Dat betekent dat eerst moet worden getoetst of u de lening wel kunt betalen, maar ook dat uw lening aan het BKR wordt doorgegeven. De telefoonaanbieders moeten u voortaan goed informeren over de kredietvoorwaarden en welke rente u eigenlijk betaalt. In 2020 wordt een mobieltje dat duurder is dan 250 euro gemeld en geregistreerd bij het BKR als lening. Precies zoals dat bij het rood staan op de betaalrekening ook gebeurt. Er vindt ook een inkomenstoets plaats. Een uitzondering maken voor de gratis telefoon zou betekenen dat ook de flitslening, waarbij het vaak om kleine bedragen gaat, een uitzonderingspositie zou moeten krijgen en dat is de overheid een stap te ver. Begrijpelijk want vele mensen hebben een abonnement met een gratis telefoon en komen door het dure gebruik behoorlijk in de schulden, wat natuurlijk ongewenst is en niet moet worden uitgelokt. Betaalt u minder dan 20 euro per maand dan is er geen check nodig omdat het jaarbedrag dan lager is dan 250 euro.

Wat betekent dit voor u in 2020?

Dat betekent dat we voortaan andere advertenties gaan zien. Ook als u een abonnement voor uw telefoon afsluit met daarin een nieuwe telefoon, zal worden aangegeven dat lenen geld kost, wat het u kost en dat eerst zal worden getoetst of de telefoon voor u betaalbaar is, of u dus kredietwaardig genoeg bent. Meer en meer zullen de telefoonaanbieders om een aanbetaling vragen of kiest u voor het kopen van een gsm bij de ene aanbieder of website en sluit u een sim-only abonnement elders af. Adverteren met een gratis telefoon gaat zo steeds meer tot het verleden behoren. Eerst betalen en dan genieten en niet andersom. Het wordt dus zo:

voorbeeld rekening mobiele telefoon

Totale toestelkostenEenmalige betalingTotaal kredietbedragTermijnbedrag aflossingDuur overeenkomstRente
€ 575,00€ 0,00€ 575,00€ 23,9524 maanden0%

Het termijnbedrag is zo vergelijkbaar met de aflossing van een gewone lening of krediet. Zolang de rente laag of zelfs nul is, bestaan de totale kosten per maand uit dit termijnbedrag plus uw abonnement.

Gratis mobiele telefoon en een nieuwe hypotheek aanvragen

Een BKR registratie beperkt uw leencapaciteit en dus ook de hoogte van de maximale hypotheek. Om dit te voorkomen, kan een goedkoper mobieltje worden gekocht of koopt u uw telefoon elders met eigen geld. De regels zijn streng, de aanbieder van mobiele telefoons is ook verplicht om na te gaan of het afgesloten mobiele abonnement met gratis telefoon voor u wel betaalbaar is of dar dit een te groot risico wordt bevonden. Laat u eventueel hierover verder adviseren.

Lees verder

© 2015 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verantwoord lenen & negatieve BKR registratieLenen is soms een noodzakelijk kwaad, maar lenen kan grote financiële risico’s met zich meebrengen. Om uit financiële pr…
Een BKR-registratieAls je geld wilt lenen, dan gaat dit tegenwoordig heel gemakkelijk. Dit kan je doen via een van de vele aanbieders op he…
Opdraaien voor de schulden van een ex-partnerOpdraaien voor de schulden van een ex-partnerWat moet u doen als de bank u laat opdraaien voor de schulden van uw ex-partner? Een lening is vaak afgesloten op twee n…
Geld lenen voor een autoAls je even krap bij kas zit en je wilt een auto kopen, dan kun je hiervoor geld lenen. Er zijn verschillende mogelijkhe…

Creditcard aflossen met leningCreditcard aflossen met leningDe creditcard is superhandig om mee te betalen, maar vaak ontstaat er ook een lening op basis van de creditcard. De cred…
Online een bedrijfsfinanciering aanvragenOnline een bedrijfsfinanciering aanvragenHet online aanvragen van een financiering geeft u snel duidelijkheid of uw plannen mogelijk zijn. Bij het online aanvrag…
Bronnen en referenties
  • Ministerie van Financien
Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 03-01-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.