Geld lenen voor een auto

Als je even krap bij kas zit en je wilt een auto kopen, dan kun je hiervoor geld lenen. Er zijn verschillende mogelijkheden om geld te lenen voor het kopen van een auto. Je kunt bijvoorbeeld een persoonlijk krediet hiervoor afsluiten. Ook zou je een doorlopend krediet kunnen afsluiten. Zelfs met een BKR registratie/notering kun je een auto kopen op afbetaling. En ook is het mogelijk een auto te kopen op basis van huurkoop.

Waarom geld lenen voor het kopen van een auto?

Het grote voordeel van het lenen van geld voor het kopen van een auto is de uitgestelde betaling. Je betaalt iedere maand een stukje, waarbij de autoverkoper vaak een lage rente aanbiedt. Op die manier kun je toch in een mooie nieuwe auto rijden en hoef je niet de financiële last in een keer te dragen, maar betaal je gespreid naar draagkracht. Dit is erg gemakkelijk.

Het grote nadeel van geld lenen voor de aanschaf van een auto zit in de totale aanschafprijs. Als je geld leent betaal je hierover rente. De uiteindelijke prijs die je betaald voor een nieuwe auto ligt vaak een stuk hoger dan de aanvankelijke verkoopprijs. Ook is het gemakkelijker om in te gaan op allerlei opties op een auto omdat je toch per maand gaat afbetalen. De extra opties die je erbij koopt zijn ten slotte maar enkele tientjes per maand extra.

Wacht daarom met beslissen wanneer je een auto wilt kopen. Je kunt er beter een dag over nadenken dan gelijk te beslissen. Dit heeft vooral te maken met de emotie tijdens het bekijken van een nieuwe auto. Je zit in een bepaalde roes en kunt niet meer objectief nadenken.

Financieringsvormen voor het kopen van een auto

Je kunt op veel manieren een aanschaf financieren. Alle financieringen zijn samen te vatten in 2 hoofdcategorieën: een persoonlijke leningen en een doorlopend krediet. Het grote verschil tussen beide vormen is dat je bij een doorlopend krediet het afgeloste deel weer opnieuw kunt opnemen. Er is sprake van een maximale limiet om ‘rood te kunnen staan’. Ook heb je meer flexibiliteit in de lening bij een doorlopend krediet. Het nadeel echter is de hogere rente. Bij een persoonlijke lening is de rente lager.

Persoonlijke lening

  • aflossing is een vast bedrag per maand
  • aflossing bestaat uit vast bedrag + rente
  • lening is afhankelijk van hoogte inkomen en vaste lasten
  • vaste, afgesproken looptijd

Doorlopend krediet

  • iedere maand aflossen
  • aflossing bestaat uit bedrag + rente
  • afgelost bedrag is weer opneembaar
  • krediet is afhankelijk van hoogte inkomen en vaste lasten
  • onbeperkte looptijd

De looptijd van een lening

Als je een nieuwe auto wilt kopen op afbetaling moet je goed nadenken over de looptijd van de lening. Slim is om de looptijd aan te passen op de verwachte levensduur van de auto. Als de looptijd van de lening langer is dan dat de auto meegaat kun je met dubbele lasten komen te zitten. Ook is het verstandig om een all-risk autoverzekering erbij af te sluiten. Als de auto total-loss raakt door eigen schuld kun je tijdens de looptijd van de lening in de problemen raken. Nadat de looptijd van de lening is afgelopen kun je de autoverzekering aanpassen naar een lagere dekkingsvariant.

Met BKR een auto kopen op afbetaling

Doordat de autoverkopen af en toe in een dip raken zijn er meer mogelijkheden op de markt bij gekomen om een auto op afbetaling te kunnen kopen. Zo ook als je een BKR registratie/notering hebt. Autodealers willen maar wat graag auto’s verkopen, dus ook aan mensen die een BKR registratie hebben. Je moet wel goed de afweging maken of de maandelijkse last is te dragen als je een auto op afbetaling wilt kopen.

Het is belangrijk voor de autodealer om te weten dat je de lening kunt terugbetalen. Als je de maandelijkse last kunt dragen en je hebt een BKR notering dan kun je vaak toch een auto kopen als je kunt aantonen dat je de financiële ruimte hebt. Samen met de dealer stel je dan een solide plan op waarin de financiering is geregeld.

Auto kopen op basis van huurkoop

Deze financieringsvorm lijkt het meeste op leasen. Je sluit met de dealer een soort van leasecontract af waarbij je een gedeelte van de nieuwe auto betaald. Ook kun je vaak je oude auto inruilen en betaald je daarmee een gedeelte van de nieuwe auto. Daarna betaal je per maand een bedrag voor het gebruik. Let op, deze bedragen zijn vrij hoog. De kosten van het onderhoud en de brandstof komen daar nog bovenop.

Het verschil tussen huurkoop en een leasecontract is de terugvorderbaarheid van de auto. Bij een contract met huurkoop kan de dealer de auto gelijk terugvorderen als je een betaling hebt gemist. Bij een leasecontract kan dit niet zo eenvoudig.
© 2010 - 2024 Jozzie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Auto kopen met huurkoopAuto kopen met huurkoopHuurkoop is een kredietvorm die vaak voorkomt bij het kopen van auto’s. De kredietverstrekker stelt de auto voor een bep…
Auto op afbetaling kopen – Wat zijn de voor- en nadelen?Auto op afbetaling kopen – Wat zijn de voor- en nadelen?Een auto op afbetaling kopen lijkt voor velen de oplossing te zijn als ze geen geld hebben voor een auto. Voordat je het…
Waarom een autolening afsluiten niet voordelig isWaarom een autolening afsluiten niet voordelig isVeel mensen kopen een auto en sluiten dan een autolening af. Wat zij zich niet realiseren dat ze in de meeste gevallen g…
Een auto kopen op afbetalingEen auto kopen op afbetaling is een vorm van lenen. U sluit een koopovereenkomst en betaalt het bedrag in termijnen teru…

Geld lenen voor een verbouwingAls je wilt verbouwen in je huis kun je hiervoor op verschillende manier geld lenen. Je kunt een verbouwing natuurlijk o…
Lenen met onderpand: Meer en voordeliger lenen op onderpandWanneer je als consument bij een bank of financiële instelling geld leent, wordt er nauwkeurig gekeken hoeveel jij op ba…
Jozzie (244 artikelen)
Laatste update: 10-09-2010
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.