Online een bedrijfsfinanciering aanvragen

Online een bedrijfsfinanciering aanvragen Het online aanvragen van een financiering geeft u snel duidelijkheid of uw plannen mogelijk zijn. Bij het online aanvragen is een goede voorbereiding nodig en zult u een aantal documenten moeten uploaden. Als deze informatie voor de bank compleet is, dan zal zij de aanvraag beoordelen en krijgt u binnen twee weken na indiening het besluit te horen.

Inhoudsopgave


Waarom online een financiering aanvragen

Het traditionele aanvraagproces heeft een lange doorlooptijd wat in de huidige tijd niet meer passend is. Door het online aanvragen van een financiering weet u snel of uw financieringsplannen mogelijk zijn. Ook bent u niet meer afhankelijk van de openingstijden van de bank en kunt u zelf bepalen wanneer u de aanvraag bij de bank indient. Als voorbereiding bieden de banken u een tool aan om in een paar stappen een idee te krijgen of uw plannen financieel haalbaar zijn.

Welke financieringsproducten zijn mogelijk

De keuze is afhankelijk van de investeringsbehoefte. Om lange doorlooptijden en hoge kosten te voorkomen is het assortiment dat wordt aangeboden beperkter dan bij een reguliere aanvraag. De volgende producten zijn mogelijk:
 • Zakelijk krediet; tot wederopzegging en met een inperking
 • Zakelijke lening; variabele rente of met vaste rente
 • Zakelijke lease; operationeel of financieel
 • Bankgarantie

De looptijd van de lening wordt afgestemd op de economische levensduur van het te financieren object. Dit om te voorkomen dat wanneer het bedrijfsmiddel is afgeschreven u nog steeds maandelijks rente en aflossing moet betalen. Banken vragen voor een financiering zekerheden, welke zij te gelde kunnen maken wanneer u de financieringslasten niet meer kunt opbrengen.

Welke zekerheden kunnen hiervoor worden afgegeven

 • Hypotheek op bedrijfspand
 • Verpanding secundaire zekerheden (inventaris/voorraden/debiteuren)
 • Borgtocht
 • Aanvullende zekerheden (bijv. spaargeld/verzekeringspolis)

Mochten er onvoldoende zekerheden kunnen worden aangeboden dan kan soms de overheid een garantie afgeven.

Welke gegevens zijn voor de financieringsaanvraag benodigd

Een goede voorbereiding is erg belangrijk om een succesvolle financieringsaanvraag in te dienen. U moet aan kunnen geven waarvoor u de financiering nodig heeft en wat de financiële consequenties van uw investering zijn. Afhankelijk van de keuze van de bank zal direct een beoordeling plaatsvinden of vindt er eerst nog een financieringsgesprek plaats. Uw bedrijf dient ingeschreven te zijn bij de Kamer van Koophandel en de bank zal een toetsing doen bij het Bureau Krediet Registratie.

U vult online uw financieringsbehoefte en de andere vereiste gegevens in. Vervolgens dient u de volgende gegevens te uploaden:
 • Een bedrijfsplan welke bij voorkeur is goedgekeurd door uw boekhouder(bij starters en < 2 jaar ingeschreven in KVK)
 • De definitieve jaarcijfers van de afgelopen twee boekjaren om de historische performance te toetsen
 • Een rentabiliteitsprognose om de verwachte toekomstige performance te beoordelen
 • Een Inkomstenbelasting aangifte van het laatste jaar.
 • Een recent taxatierapport van uw bedrijfspand en bij nieuwbouw een bouwvergunning

Om uw financiële gegevens en kredietrapportage efficient aan te leveren kunt u kosteloos gebruik maken van SBR (Standaard bedrijfsrapportage). U moet hiervoor dan wel een account aanmaken op "sbrdirect.nl" en uw bedrijf moet gedurende twee opeenvolgende boekjaren aan twee van de drie volgende voorwaarden voldoen.
 • Een balanstotaal van kleiner dan EURO 6 miljoen
 • Een netto-omzet lager dan EURO 12 miljoen
 • Minder dan 50 medewerkers

Hoe beoordeelt de bank uw financieringsaanvraag

Bij het beoordelen van uw aanvraag maakt de bank een inschatting of uw onderneming nu en in de toekomst aan de totale verplichtingen kan voldoen. De bank zal de geüploade documenten op kwaliteit en juistheid controleren. Er zal een oordeel worden gevormd over uw bedrijf en u als ondernemer. Op basis van de aangereikte cijfers en de prognoses zal de financiële performance van uw bedrijf worden getoetst. Dit geldt ook voor uw privé onttrekkingen die hierin zijn opgenomen.

In de afweging zal ook een marktanalyse worden uitgevoerd en zal de concurrentiekracht van uw bedrijf in de branche en in de regio worden onderzocht. De key issues en risico’s binnen uw bedrijf zullen worden beoordeeld. Ook zal worden vastgesteld of de te verstrekken zekerheden de bank voldoende comfort bieden. Op basis hiervan zal de bank een besluit nemen.

Hoe verloopt het financieringsproces verder en wat zijn de doorlooptijden

U ontvangt van uw bank een ontvangstbericht met eventueel de toezegging dat er binnen enkele dagen contact wordt opgenomen voor een afspraak. Wanneer de bank met u in gesprek wil, zal zij u op korte termijn na indiening van de online-aanvraag uitnodigen. In dit gesprek zal u onder andere gevraagd worden om een toelichting te geven over uw plannen. Vervolgens krijgt u binnen twee weken na indiening van uw aanvraag duidelijkheid en worden, bij een positief besluit, de noodzakelijke akten getekend en de financiering uitgeboekt.
© 2015 - 2020 Birdy, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Zakelijke lening, alles over zakelijk geld lenen!Het kan voorkomen dat je als (startende) ondernemer op een gegeven moment extra financiering nodig hebt. Om extra kredie…
Zakelijk krediet: Mogelijkheden voor zakelijke financieringZakelijk krediet: Mogelijkheden voor zakelijke financieringWanneer je een geweldig idee hebt voor het starten of overnemen van een bedrijf, heb je meestal een zakelijk krediet nod…
Kwijtschelding persoonlijke lening bij overlijdenKwijtschelding persoonlijke lening bij overlijdenGaat bij uw overlijden de persoonlijke lening of het doorlopend krediet in 2020 over naar de nabestaanden of wordt deze…
Hoe lenen bij Ribank en InterbankHoe lenen bij Ribank en InterbankGeld lenen? In 2020 kunt u bij de Ribank, goedkoop en gunstig geld lenen. Online maakt u eenvoudig een account aan en vi…

Gratis smartphone is lening en dus met BKR registratieGratis smartphone is lening en dus met BKR registratieEen gratis smartphone met abonnement is natuurlijk niet echt gratis. Een gratis mobieltje of smartphone in 2020 is ook e…
Hoe van je schulden afkomen?Hoe van je schulden afkomen?Veel mensen bezitten dermate hoge schulden dat ze daar alleen van afkomen via de schuldsanering. Je kan sanering van je…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Onsemeliot, Openclipart
 • https://www.abnamro.nl/nl/grootzakelijk/producten/financieren/kredieten/online-krediet-indicatie/f_afspraak.html (07-2016)
 • https://www.rabobank.nl/bedrijven/zakelijk-financieren/hoe-werkt-het-online-aanvragen-van-een-financiering (07-2016)

Reageer op het artikel "Online een bedrijfsfinanciering aanvragen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Birdy
Laatste update: 12-01-2018
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!