Verantwoord lenen & negatieve BKR registratie

Lenen is soms een noodzakelijk kwaad, maar lenen kan grote financiële risico’s met zich meebrengen. Om uit financiële problemen te blijven, hebben wij verschillende tips voor verantwoord lenen op een rijtje gezet. Ook zullen we in dit artikel behandelen wat de gevolgen zijn van een negatieve BKR registratie.

Leentips

  • Leen nooit te veel. Het klinkt misschien als een open deur intrappen, maar één van de grootste oorzaken is dat mensen te veel lenen, met te hoge aflossingen.
  • Sparen is beter! Wanneer lenen niet noodzakelijk is, en de mogelijkheid tot sparen aanwezig is.. probeer dan te sparen! Door te sparen betaal je geen onnodige rentekosten, maar krijg je zelfs rente op je spaargeld.
  • Koop niet op afbetaling! Probeer zo min mogelijk op afbetaling te kopen. Tegenwoordig kopen steeds meer mensen producten op afbetaling, maar mensen realiseren zich vaak niet dat hier hoge verborgen kosten aan verbonden kunnen zijn.
  • Kijk uit voor lokkertjes! Bedrijven verzinnen van alles om lenen mooi te laten lijken, maar vaak is dit helemaal niet zo mooi. Kijk uit voor aanbiedingen die ‘te mooi zijn om waar te zijn’, want in veel gevallen zijn ze dit ook.
  • Vergelijk offertes van meerdere instellingen. Leen nooit zomaar geld bij een willekeurige instelling zonder de offertes te vergelijken. Denk goed na, en sluit een lening niet af in een impuls. Slaap er een nachtje over en vergelijk!
  • Voorkom een negatieve BKR-registratie! Probeer dit ten alle tijden te voorkomen. Als je eenmaal een negatieve notering hebt kom je hier eigenlijk niet meer vanaf, en dit kan grote gevolgen hebben voor de toekomst.

Verder

Als je deze tips opgevolgd hebt, en je besluit toch een lening aan te gaan, zorg dan dat je alle informatie over de lening op een rijtje hebt. De looptijd, effectieve rente, totale kosten van de lening en de aflossingsmomenten moeten helemaal duidelijk zijn. Het kan ook handig zijn om je te laten adviseren door een onafhankelijke specialist, wanneer je er zelf niet helemaal meer uitkomt.

BKR

BKR staat voor Bureau Krediet Registratie. Dit bureau, gevestigd in Tiel, registreert het wanneer iemand een lening afsluit. Het kan hierbij gaan om een grote lening, maar ook om een klein telefoonabonnement. Elke lening wordt geregistreerd, en elke registratie blijft vijf jaar lang bestaan. De meeste geldverstrekkers in Nederland zijn aangesloten bij het BKR en zal de registratiegegevens van een consument te bekijken bij het BKR, wanneer er een lening wordt afgesloten. De geldverstrekker kan dan inzien welke leningen de consument heeft afgesloten de afgelopen vijf jaar en hoe het met deze leningen gesteld is.

Negatieve BKR registratie

Een registratie bij het BKR is dus in principe niet per se negatief. Het wordt pas vervelend wanneer je problemen hebt gehad omtrent een lening, en hierdoor een betalingsachterstand hebt opgelopen. Wanneer je een betalingsachterstand opgelopen hebt bij een bepaalde lening, zul je een negatieve BKR registratie krijgen. Andere geldverstrekkers kunnen dit zien, en in de meeste gevallen kun je dan dan eigenlijk bijna nergens meer een lening afsluiten. Pas als de negatieve notering uit het systeem is (na vijf jaar) kun je dan weer een lening afsluiten.

Wat te doen bij een negatieve BKR registratie?

Het voorgaande geldt niet in alle gevallen. Er zijn leningverstrekkers die niet aangesloten zijn bij het BKR in Tiel, en er zijn leningverstrekkers die alsnog geld verstrekken ondanks een negatieve BKR registratie. Deze leningverstrekkers zijn er echter slechts in beperkte mate, en het is aan te raden om te voorkomen dat je een negatieve BKR registratie oploopt.
© 2009 - 2024 Enformatie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welke soorten leningen zijn er?Welke soorten leningen zijn er?In Nederland zijn er veel manieren om geld te lenen. Het eenvoudigst is om bij vrienden of familie te lenen, maar je kun…
Lenen met negatieve BKR codering: Kan dat nou wel of niet?Lenen met negatieve BKR codering: Kan dat nou wel of niet?Veel mensen vragen zich af of het nu mogelijk is om geld te lenen bij de bank, wanneer je een negatieve BKR toetsing of…
Lenen met onderpand: voordelen lenen met onderpandEr zijn verschillende vormen van lenen op onderpand. De bekendste lening is de hypothecaire lening, waarbij de woning he…
Geld lenen: lenen zonder BKR toetsing - Let op!Geld lenen: lenen zonder BKR toetsing - Let op!Met een BKR registratie kun je wel geld lenen. Geld lenen zonder BKR toetsing kan ook. Het gaat alleen op een andere man…

Microkrediet van Kiva: kleine lening, grote impactMicrokrediet van Kiva: kleine lening, grote impactWie de site van Kiva.org bezoekt raakt gemakkelijk enthousiast over de mogelijkheden om mensen te helpen hun plan te ver…
Lenen zonder onderpandLenen zonder onderpandBijna altijd heeft u een onderpand nodig wanneer u een lening afsluit. Dit is voor de bank nodig om te zorgen dat zij ha…
Enformatie (21 artikelen)
Laatste update: 28-02-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.