InfoNu.nl > Financieel > Geld > Ondanks Preventel een mobiel abonnement

Ondanks Preventel een mobiel abonnement

Ondanks Preventel een mobiel abonnement Wilt u in 2019 een mobiel abonnement zonder Preventel? U staat als wanbetaler te boek en kunt dan geen gsm abonnement afsluiten? Preventel is het BKR van de telecomsector en een provider kan op basis van de gegevens van deze stichting een mobiele abonnement weigeren en blokkeren. Hoe kunt u Preventel omzeilen en toch een abonnement voor uw telefoon afsluiten? Waar moet u zijn als u een afwijzing hebt gekregen?

Wat doet Preventel?

Preventel houdt voor haar leden uit de telecomsector bij wie een betalingsachterstand bij een provider heeft. Doel van deze stichting is dat wie de kosten van een abonnement niet niet kan dragen of betalen te weren bij het afsluiten van een nieuw abonnement.

Preventel het nieuwe BKR?

Preventel is niet het nieuwe BKR. Het BKR houdt de leningen bij exclusief die voor de telecomsector en dat gat vult Preventel nu op door zelf een registratie bij te houden. Er is wel een tijd geweest dat het BKR ook gsm abonnementen in kaart bracht, maar daardoor kon het gebeuren dat u een negatieve registratie kreeg voor een relatief klein bedrag en daardoor nauwelijks geld kon lenen voor andere nuttige zaken. Preventel is dus veel kleiner dan het BKR, houdt minder bij, is ook minder toegankelijk. Preventel mag ook niet in de gegevens van het BKR kijken.

De Preventel credit check

Als u voor uw mobieltje een abonnement wilt afsluiten vindt geen kredietcontrole plaats bij het BKR maar bij Preventel. Het is onduidelijk wanneer een betalingsachterstand door deze stichting als problematisch wordt gezien en hoe lang een negatieve registratie blijft staan. Zelf geeft de stichting aan dat de negatieve registratie verdwijnt als u uw rekening hebt betaald. U kunt schriftelijk wel uw gegevens opvragen, maar niet online.

Preventel blokkeert mijn mobiel abonnement

Dan kan het gebeuren dat de telecomaanbieder op basis van de gegevens van Preventel een abonnement afwijst, zeker bij een abonnement met toestel. Preventel blokkeert dus niet zelf, maar verschaft de informatie over betalingsachterstanden bij mogelijk een andere provider waar u eerder een abonnement had afgesloten en er een betalingsachterstand is ontstaan. Het afwijzen van een abonnement heeft voor u grote gevolgen, want wie kan er tegenwoordig nog zonder een mobieltje? Zonder mobieltje kunt u ook weer geen contact met de provider opnemen en dan is de cirkel weer rond: u lijkt geen stap verder te komen. En het gaat niet om een enkele provider die bij Preventel is aangesloten. De volgende providers zijn lid (stand van zaken januari 2019):
 • Hollandsnieuwe;
 • KPN;
 • Telfort.;
 • Vodafone Libertel;
 • T-Mobile Netherlands;
 • Ben;
 • OnLine;
 • Tele2;
 • Yes Telecom Netherlands.

Over en sluiten dus? Neen.

Natuurlijk doet u er goed aan om niet betaalde rekeningen zo snel mogelijk te betalen. Betalingsachterstanden worden in de praktijk alleen maar duurder door incassokosten en zo verder. Tegelijkertijd is het ook begrijpelijk dat u wel bereikbaar wilt blijven, wilt kunnen bellen en mobiel wilt surfen. En ook daar is een oplossing voor. Er zijn twee kleinere mobile aanbieders die voor uw telefoon geen credit check bij Preventel doen:
 • 88Mobile;
 • Robin Mobile.

Bij hen kunt u ook zonder een kredietwaardigheidscheck eenvoudig voor een sim only abonnement terecht, zij zijn geen lid van Preventel. Bekijk dan ook bij deze twee providers de nieuwe mogelijkheden. Er zijn allerlei aanbiedingen op maat mogelijk. Ook een maandabonnement kan als u een maand wilt overbruggen. Onbeperkt bellen, onbeperkt sms'en berichten versturen, onbeperkt mobiel internet? Het kan allemaal. Hebt u al een toestel, dan is een sim-only abonnement een slimme oplossing.

Conclusie ook mobiel bellen na afwijzing Preventel

En natuurlijk kunt u bij een provider altijd kiezen voor een prepaid abonnement. Het voordeel daarvan is dat u precies weet hoeveel u kunt uitgeven, een nadeel dat u wel regelmatig uw kaart moet opwaarderen en dat de kosten hoger zijn dan bij een sim-only abonnement. Maar mogelijkheden zijn er gelukkig nog genoeg, ondanks Preventel of misschien juist wel door Preventel.

Lees verder

© 2015 - 2019 Zeemeeuw, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Abonnement of prepaid bellenAbonnement of prepaid bellenWat is goedkoper, een gsm-abonnement in 2019 afsluiten of prepaid bellen? Je kunt kiezen voor een flexibel abonnement, e…
Hoe goedkoop mobiel bellen in 2019?Hoe goedkoop mobiel bellen in 2019?Goedkoop mobiel bellen in 2018 en 2019? Zonder een mobiele telefoon kun je tegenwoordig echt niet meer. Dan kan het verk…
De Dongel van KPN voor mobiel internetten op de laptopDe Dongel van KPN voor mobiel internetten op de laptopDe Dongel van KPN maakt mobiel internetten eenvoudig. Dit is een duidelijke stap voorwaarts. Het is eenvoudig met laptop…
Wat is dataroaming?Wat is dataroaming?Wij kunnen niet meer zonder internet, zelfs niet gedurende onze vakantie. Dit ondanks het feit dat u een hoge telefoonre…
Van een mobiel nummer naam en adres achterhalen: Mogelijk?Van een mobiel nummer naam en adres achterhalen: Mogelijk?Een mobiel nummer staat gelijk aan privacy. Niemand kan er achter komen waar je woont of wat je naam is. Toch? Of bestaa…
Bronnen en referenties
 • Preventel

Reageer op het artikel "Ondanks Preventel een mobiel abonnement"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Zeemeeuw
Laatste update: 05-01-2019
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Special: Lenen & BKR
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!