Opdraaien voor de schulden van een ex-partner

Opdraaien voor de schulden van een ex-partner Wat moet u doen als de bank u laat opdraaien voor de schulden van uw ex-partner? Een lening is vaak afgesloten op twee namen of door het huwelijk is ook de partner hoofdelijk aansprakelijk voor de schuld. De meeste getrouwde partners zijn in gemeenschap van goederen gehuwd. Dat wil zeggen dat alle bezittingen en alle bezittingen van beide zijn. Zolang er sprake is van een gezamenlijk vermogen, zijn beide partners ook aan te spreken voor verplichtingen die de ander is aangegaan. Partners die samenwonen blijven over het algemeen ieder hun eigen bezittingen en schulden houden. Degene die een lening aangaat moet de lasten ook dragen. Banken laten de partner vaak meetekenen bij het afsluiten van een lening. Op deze manier is bij samenwonen ook de partner aan te spreken voor de volledige schuld.

Wat houdt hoofdelijk aansprakelijk in?

De verstrekker van de lening kan bij de hoofdelijk aansprakelijke personen de schuld verhalen. Ieder is voor de volledige schuld aansprakelijk. Eén van beide partner kan door de bank worden aangesproken voor het volledige bedrag. De bank zal het geld proberen te verhalen bij de contractpartij. Mocht dat niet lukken, dan kan de bank eenvoudig de tweede hoofdelijk aansprakelijke persoon aanspreken voor de volledige schuld.

Volledige schuld betalen en verhalen op de ex-partner

De bank hoeft niet de helft te verhalen bij de ene en de rest bij de ander. De ex-partner die de schuld afbetaald heeft kan de ex-partner aanspreken voor de helft van de schuld. In de praktijk kan dit een lastige kwestie zijn. In het geval de ex-partner zijn of haar deel niet wil betalen is het lastig af te dwingen. Juridisch kan een poging ondernomen worden om het geld te verhalen, maar door hoge kosten gebeurd dat vaak niet. Bij het niet kunnen verhalen van de helft van de schuld, blijft één ex-partner zitten met de volledige schuld.

Hoofdelijk aansprakelijke krijgt ook een registratie bij het BKR

Niet alleen diegene die de lening heeft afgesloten kan een negatieve registratie bij het BKR krijgen. Bij wanbetaling kan ook de andere hoofdelijk aansprakelijke voor de volledige schuld een negatieve BKR-registratie krijgen. Afhankelijk van de soort registratie kan een negatieve aantekening op naam grote gevolgen hebben.

Hoe om te gaan met schulden van ex-partner bij hoofdelijk aansprakelijkheid?

In dit soort situaties is de beste oplossing om de schulden af te betalen. In eerste instantie moet er gezamenlijk een oplossing worden gezocht voor deze schulden. In het geval de ex-partner niet voor rede vatbaat is, moet de andere partner de schulden gaan afbetalen. De verstrekker heeft namelijk het recht om de schulden te verhalen op één van de contractpartijen. Na aflossing moet de ex-partner zijn of haar deel nog betalen, maar het zal vaak lastig te verhalen zijn.

Terugbetalingsregeling met de bank afspreken

Mocht het niet lukken om de maandelijkse lasten te dragen, dan moet er een betalingsregeling met de bank worden afgesproken. Het is belangrijk om betalingsproblemen in een vroeg stadium te bespreken met de bank. Zodra er een achterstand van meerdere maanden is opgelopen zal het lastig zijn om een reële betalingsregeling af te spreken. Het probleem is vaak dat ex-partners niet bereid zijn om schulden van de ex te dragen. In de praktijk is het verstandiger om de schulden eerst op te lossen om grotere schulden en een BKR-registratie te voorkomen.
© 2013 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lenen – hoofdelijke aansprakelijkheid bij lening en schuldenLenen – hoofdelijke aansprakelijkheid bij lening en schuldenSamen met een andere persoon geld lenen en samen borg staan voor een lening betekent ook dat u elk ook afzonderlijk hoof…
Mijn partner heeft problematische schuldenMijn partner heeft problematische schuldenAls één van de partners problematische schulden heeft, kan deze schuld ook het probleem worden van de partner. Bij schul…
Eenmanszaak: voordelen & nadelenEenmanszaak: voordelen & nadelenDe oprichting van een eenmanszaak is eenvoudig, zonder veel formaliteiten. U bent zelf eigenaar en kunt uw beleid naar e…
Aansprakelijkheid schulden na einde relatieAansprakelijkheid schulden na einde relatieRelatie over: een ton schuld. Je leest soms over relaties die verbreken, waarna blijkt dat de ex een lening is aangegaan…

Profiteren van lage renteProfiteren van lage renteTe gek! Je kan tegenwoordig geld lenen tegen 1% procent rente. Maar alléén als je “bank” heet. Want banken mogen van de…
Onderhandse lening zorgt voor problemenOnderhandse lening zorgt voor problemenAls alternatief voor het afsluiten van een lening bij een bank, kunt u er ook voor kiezen om te lenen binnen de familie…
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 03-05-2013
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.