Ik heb schulden. Wat moet ik doen?

Ik heb schulden. Wat moet ik doen? Er zijn veel mensen die dit probleem maar al te goed kennen. Het hebben van schulden is helaas voor de betrokkenen doorgaans een zeer groot probleem. De oorzaken van het ontstaan van schulden kunnen zeer divers zijn. Vaak is het een sluipend proces dat moeilijk te stoppen is. "Ik heb schulden en ik ga hulp daarvoor zoeken." Dat zou inderdaad de eerste stap moeten zijn. Wie zijn schulden wil verminderen, kan het best naar de schuldhulpverlening stappen.

Schulden maken is geen schande

Schulden maken is geen schande, zich daarvan weer ontdoen evenmin. In veel gevallen zijn de getroffenen buiten hun schuld in een schuldenval geraakt:
  • niet zelden waren derden (meestal banken) bereid om geld te lenen, zonder de financiële situatie of de economische voorwaarden juist in te schatten;
  • of onderhoudsbetalingen voor de kinderen die uitblijven;
  • of een partner die sterft.
Al dat soort voorvallen heeft al veel mensen in benarde situaties gevoerd, gekenmerkt door betalingsachterstanden, schaamte en financiële tegenspoed.

Met schulden blijven zitten, hoeft niet

Het is niet nodig dat mensen blijven zitten met hun schulden. Al jarenlang bestaat er in de vorm van de Wettelijke Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP) een middel om zich van zijn schulden te ontdoen. Voor veel schuldenaren zal het uiteindelijk een verademing zijn als:
  • hun schuldeisers stoppen met bellen;
  • er geen incassobureau of deurwaarder meer aan de deur staat;
  • geen openbare verkopen meer worden toegepast.

Waarom een schuldhulpverlener raadplegen

Uiteraard raken particulieren niet alleen door verkeerde financiële beslissingen in een schuldensituatie. Een heel andere situatie is er bij een erfenis. Maar ook mensen die hun schulden hebben geërfd, moeten die zien kwijt te raken. In ieder geval moet men hier snel optreden, omdat anders de schuld alleen nog maar zal toenemen. "Ik heb schulden en ik heb hulp nodig", is hier de enige juiste opstelling. Om dergelijke schulden te verminderen kan een schuldhulpverlener uitkomst bieden. Die is niet alleen bekend met diverse methoden om schuldenlast te verlichten maar regelt ook alle daarvoor benodigde formaliteiten.

Veel schulden zijn kredietschulden

Vóór het eerste bezoek aan de schuldhulpverlening, moet je bij voorkeur concreet inzicht in de stand van je schulden hebben. Zeer veel schulden zijn in de praktijk zogenaamde kredietschulden. Dat zijn achterstanden op leningen die niet op tijd konden worden terugbetaald.

Betalingsregeling vooral effectief bij veel kleinere schulden

De meest voor de hand liggende methode om van schulden af te geraken, is in feite een zogenaamde betalingsregeling. Zo laten zich de ontstane schulden stap voor stap geleidelijk afbouwen. Wie veel kleine schulden heeft, is op die manier goed in staat om zijn schulden vrij snel af te betalen.

Wettelijke schuldsanering biedt kansen op een nieuwe start

De wettelijke schuldsanering en de vereffening van schulden in samenspraak met de schuldeisers, heeft menig schuldenaar weer op het juiste pad geholpen. Maar mensen met schulden moeten ook de bereidheid tonen om zélf iets aan hun situatie te doen. De schuldhulpverlening kan hen begeleiden en de angst voor een persoonlijke insolventietraject wegnemen, maar ze zullen het uiteindelijk zelf moeten doen. Na drie jaar WSNP weer schuldenvrij zijn, gaat niet zonder slag of stoot.

Weer met een schone lei beginnen

Er zijn geen hopeloze gevallen. Hulp is er altijd. Ook als de omstandigheden nog zo hopeloos lijken. Het komt wellicht tot een akkoord met de schuldeisers, misschien tot een omschulding. Maar wat ook de beslissing zal zijn, aan het einde van het traject kan men weer met een schone lei beginnen. De WSNP is een kans voor mensen die als gevolg van een dommigheid of een ongelukkige samenloop van omstandigheden, niet meer van hun schulden af kunnen komen. Neem die kans! Want per slot van rekening wil iedereen weer schuldenvrij zijn en positief naar de toekomst kunnen kijken. En wie achteraf kan zeggen “ik heb schulden gehad”, heeft een grote uitdaging overwonnen.
© 2015 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Betalingsregeling treffen met schuldeisersBetalingsregeling treffen met schuldeisersAls u een deel van uw schulden kunt aflossen, kunt u in sommige gevallen een betalingsregeling treffen met uw schuldeise…
Gevolgen schuldsanering (WSNP)De Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP) biedt schuldenaars de mogelijkheid op een schuldenvrije toekomst. De s…
In de schuldsaneringIn de schuldsaneringBijna ieder mens heeft schulden. Je kunt hierbij denken aan een hypotheek, een lening of een studieschuld. In de meeste…
Wettelijke schuldsanering, stappenplanWettelijke schuldsanering, stappenplanWie zijn schulden niet meer kan betalen, bijvoorbeeld door verlies van baan en teruggang in inkomen, kan doorgaans een b…

Onroerende leasing: werking, structuur en voordelenOnroerende leasing: werking, structuur en voordelenLeasing van wagens, beroepsmateriaal of informatica is in de bedrijfswereld een gangbare praktijk. Veel minder bekend is…
Welke leningen registreert het BKR wel?Welke leningen registreert het BKR wel?Welke leningen en krediet registreert het BKR, Bureau Krediet registratie? Registreert het BKR uw hypotheek, een restsch…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 20-03-2016
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.