Wettelijke schuldsanering, stappenplan
Wie zijn schulden niet meer kan betalen, bijvoorbeeld door verlies van baan en teruggang in inkomen, kan doorgaans een beroep doen op de wettelijke schuldsanering, de WSNP. Lees hier hoe dat in zijn werk gaat.
Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP)
De Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen zoals die in 1998 werd geïntroduceerd, is onderdeel van de faillissementswet en alleen bedoeld voor natuurlijke personen. Wil men als schuldenaar voor de WSNP in aanmerking komen, dan moet daarvoor een bepaalde procedure worden doorlopen waarvan de stappen hieronder worden beschreven.
Opstarten minnelijk traject
Als
schulden een acuut probleem zijn, kan schuldsanering via de WSNP doorgaans uitkomst bieden. De WSNP is erop gericht dat schuldenaren na 3 of 5 jaar weer schuldenvrij zijn, maar dat vraagt van hen in die periode wel de nodige discipline. Aan toelating tot de WSNP gaan de volgende stappen vooraf:
- u dient zich in eerste instantie te melden bij de Gemeentelijke Kredietbank (GKB) of de Sociale Dienst in uw woonplaats;
- een erkend bureau voor schuldhulpverlening zet vervolgens een “minnelijk traject” in gang;
- dat bureau inventariseert alle schulden, schuldeisers en de bedragen van de schulden;
- vervolgens probeert men in overleg met de schuldeisers tot een akkoord te komen door een deelbetaling aan te bieden onder voorwaarde dat de rest van de schuld wordt kwijtgescholden;
- doorgaans krijgt zo'n deelbetaling zijn beslag door een termijnbetaling gedurende maximaal 36 maanden;
- als alle schuldeisers zich akkoord verklaren met de voorgestelde regeling is het minnelijk traject geslaagd en kan een aanvraag WSNP bij de rechtbank achterwege blijven;
- als de pogingen om tot een minnelijke schikking te komen op niets uitlopen, wordt er een schriftelijk verzoek bij de rechtbank ingediend voor toelating tot de WSNP.
Verzoek aan de rechtbank voor toelating tot de WSNP
Bedoeld verzoekschrift wordt, voorzien van de nodige bijlagen, door het bureau voor schuldhulpverlening bij de rechtbank ingediend.
Tot de bijlagen behoren in ieder geval de berekening van een zogenaamd “vrij te laten bedrag”, de afwijzingen op het minnelijk traject en een financieel overzicht van de debiteur.
Overigens is het niet ongebruikelijk dat aan de rechtbank tevens wordt verzocht om het aangeboden akkoord dwingend aan de schuldeisers op te leggen.
Publicatie in Staatscourant en aanwijzing bewindvoerder
Indien de schuldenaar daadwerkelijk door de rechtbank tot de WSNP wordt toegelaten, dan wordt hem een bewindvoerder (
curator) toegewezen. Dat kan een medewerker zijn van de Gemeentelijke Kredietbank, een advocatenkantoor of een particuliere bewindvoerder.
Vervolgens moet de betrokken uitspraak worden gepubliceerd in de Staatscourant. Dat stelt onbekend gebleven crediteuren in de gelegenheid om zich alsnog bij de curator te melden. De uitspraak wordt ook opgenomen in een Centraal Insolventieregister op internet.
Uw inkomsten en uitgaven tijdens de WSNP
Normaliter neemt een schuldsanering volgens de WSNP drie jaar in beslag, maar denkbaar is ook een uitloop tot 5 jaar. De bewindvoerder laat een zogenaamde boedelrekening op uw naam openen waarop gedurende de periode van de sanering al uw inkomsten worden bijgeschreven, uitgezonderd het gedeelte waarover u vrij mag beschikken. De bewindvoerder legt periodiek rekening en verantwoording af aan de rechtercommissaris.
Het is de schuldeisers tijdens de saneringsperiode niet toegestaan om
rente over schulden in rekening te brengen.