Samen en afzonderlijk verantwoordelijk voor een schuld

Samen en afzonderlijk verantwoordelijk voor een schuld Na een scheiding of het verbreken van een samenleving ontstaan er vaak problemen over geld. Aangegane leningen zijn een gezamenlijk probleem die bij één van beide terecht kan komen. Samen met uw partner een lening afsluiten houdt in dat jullie beide aansprakelijk zijn voor de betaling van de rente en de aflossing. Na het verbreken van de relatie zou ieder de helft op zich moeten nemen. In de praktijk loopt het vaak anders. Dit wordt veroorzaakt doordat de bank geen rekening hoeft te houden met de verdeling van de schuld. Het contract is door twee schuldenaren ondertekend, dus kan de bank kiezen wie ze aanspreken. Dit kan zorgen voor onwenselijke situaties.

Op wie rust de verplichting om een lening terug te betalen?

De bank sluit een overeenkomst met een contractpartij. Maandelijks zullen de afgesproken bedragen aan rente en aflossing door de bank geïncasseerd worden. Zodra blijkt dat de betalingen niet meer verricht worden, gaat de bank op zoek naar manieren om het bedrag toch te incasseren. Heeft of had de contractpartij bij het afsluiten van een overeenkomst een huwelijkspartner? Dan zal de bank proberen om de betalingen te incasseren bij de huwelijkspartner. Indien het huwelijk gesloten is in gemeenschap van goederen, kan de huwelijkspartner voor de volledige schuld worden aangesproken. Bij samenleving moet de bank zich in principe beperken tot de contractspartij. Om de kans op betalingsproblemen te voorkomen, laten banken de partner vaak meetekenen.

Meetekenen betekent volledig aan te spreken

Iemand die mede ondertekend is aan te spreken voor de volledige schuld. De bank zal eerst proberen om te incasseren bij de persoon op wiens naam de lening gezet is. Als dat niet lukt zal ook de mede ondertekenaar aangesproken worden. De bank heeft de mogelijkheid om de volledige terugbetaling te eisen van de mede ondertekenaar. Bij het verbreken van een samenleving moet hier rekening mee gehouden worden.

Verbreken relatie betekent niet verbreken gezamenlijk gesloten contracten

Bij het verbreken van een relatie moet er gekeken worden naar leningen die op twee namen zijn afgesloten. Een mogelijkheid is om twee nieuwe leningen af te sluiten voor ieder de helft van de gezamenlijke lening. Met deze individuele leningen wordt de gezamenlijke lening afbetaald. Vervolgens is de schuld officieel verdeeld en kunnen de schulden geen problemen meer veroorzaken. Ook ex-partners die met goede afspraken uit elkaar gaan kunnen in de toekomst alsnog problemen krijgen. Om problemen te voorkomen kunt u het beste de zaken direct goed vastleggen.

Geleende geld is gebruikt voor één van beide partners

Wat nu als de lening bijvoorbeeld is afgesloten ter financiering van een hobby van één van de ex-partners? In principe maakt het geen verschil met welk doel de lening is afgesloten. Bij gehuwden zijn beide partners aan te spreken voor de volledige schuld. Hetzelfde geldt bij door twee personen ondertekende contracten. Uiteraard is het wel mogelijk dat de ex-partner na betaling van de schuld het geld gaat verhalen op de ex-partner, maar vaak zal dat lastig zijn. Via de rechter kan de ex-partner gedwongen worden om zijn of haar deel van de lening te betalen. De kans van slagen is afhankelijk van de vermogenspositie van de ex-partner. Van een kale kip valt namelijk niet te plukken.
© 2014 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Opdraaien voor de schulden van een ex-partnerOpdraaien voor de schulden van een ex-partnerWat moet u doen als de bank u laat opdraaien voor de schulden van uw ex-partner? Een lening is vaak afgesloten op twee n…
Schulden van een ex partnerSchulden van een ex partnerHeel simpel gesteld ontstaan schulden doordat er teveel wordt uitgegeven. Zodra de uitgaven de inkomsten overstijgen ont…
Aansprakelijkheid schulden na einde relatieAansprakelijkheid schulden na einde relatieRelatie over: een ton schuld. Je leest soms over relaties die verbreken, waarna blijkt dat de ex een lening is aangegaan…
Kwijtschelding studieschuld bij overlijden studentKwijtschelding studieschuld bij overlijden studentWie als student in het hoger of wetenschappelijk onderwijs studeert met studiefinanciering bouwt een grote studieschuld…

Betaalt u teveel voor uw lening?Betaalt u teveel voor uw lening?Het verschil in rente op leningen verschilt sterk. Een te dure lening kunt u eenvoudig oversluiten naar een goedkopere b…
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 22-01-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.