Hoge lening verlaagt de rente

Hoge lening verlaagt de rente Een lening wordt wat betreft het rentepercentage goedkoper indien u kiest voor een hoger leningbedrag. De verschillen kunnen flink oplopen. De banken proberen u niet alleen een lening te verkopen, ze proberen u een zo hoog mogelijke lening te verstrekken. Uit onderzoek via diverse websites blijkt dat u voor een persoonlijke lening van 5.000 ongeveer 7,5% rente moet betalen. Kiest u voor een bedrag van 25.000, dan kunt u profiteren van een lagere rente, namelijk ongeveer 6%. Er zijn diverse redenen voor het verschil.

Meer uitlenen is meer verdienen

Het is voor banken niet alleen de truc om zoveel mogelijk leningen af te sluiten, maar ook een zo groot mogelijk bedrag per gesloten contract. Uiteraard wordt er wel kritisch gelet op de verhouding tussen het inkomen en de vaste lasten. Voor een bank is het wat betreft de kosten aantrekkelijker om één lening af te sluiten voor 25.000 in plaats van vijf contracten van 5.000. Voor de vijf contracten liggen de kosten namelijk hoger. Een lager percentage voor een hoger bedrag wordt deels verklaard door het verschil in kosten. Daarnaast speelt ook de financiële zekerheid zeker een rol.

Iemand die met het inkomen in staat is om 25.000 te lenen, is kapitaalkrachtiger dan de consument die slechts 5.000 kan lenen. Tot slot speelt ook de verleiding een rol. Als u 5.000 wilt hebben voor het kopen van een tweedehands auto en u kunt ook eenvoudig het dubbele lenen? Toch maar kiezen voor de luxere en jongere auto van 10.000?

Maximaal lenen en vervolgens versneld het te hoge deel aflossen

Indien u in staat bent om een hogere lening af te sluiten tegen een lager percentage, kunt u hierin meegaan. Bij een doorlopend krediet hebt u vervolgens de mogelijkheid om slechts een lager bedrag op te nemen. De maandlasten zijn echter wel gebaseerd op de hoogst mogelijke lening. Bij een persoonlijke lening hebt u de mogelijkheid om na het afsluiten gelijk een grote extra aflossing te verrichten. Meestal is het extra aflossen toegestaan zonder strikte limieten en beperkingen.

Alle kredieten onderbrengen in één lening

Leningen die u nog open hebt staan, kunt u beter bundelen in één bedrag. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan het nog aan te zuiveren bedrag op creditcards tot bankrekeningen waarop u standaard rood staat. Bundel deze leningen in één goedkope lening. Op deze manier kunt u geld besparen en beter overzicht houden over uw geldzaken.

Let ook op registratie van het hogere bedrag bij het BKR

Bij het afsluiten van een hoge lening moet u zich wel beseffen dat de bank ook de lening gaat registeren voor het volledige bedrag. Een doorlopend krediet bijvoorbeeld met een maximale opname van 25.000, zal ook voor dit bedrag geregistreerd worden. Hoeveel u werkelijk van dit bedrag hebt opgenomen, maakt niets uit.

Hoofddoel moet blijven om de schuld zo snel mogelijk weer af te lossen

Een lening achter de hand hebben biedt gemak, maar brengt ook gelijk gevaar met zich mee. Door een afbetaalde lening toch aan te houden, is het te eenvoudig om weer geld op te nemen. Als hindernis de noodzaak om een nieuwe lening af te sluiten, werkt remmend.
© 2014 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lenen met huis als onderpandDe overwaarde van de woning kunt u benutten om geld te lenen met het huis als onderpand. Oftewel: het afsluiten van een…
Lening met variabele rente goedkoperLening met variabele rente goedkoperEen lening met een variabele rente, hypotheekrente of leenrente, is vaak goedkoper. Een lening met een lage variabele re…
Lage rente leningLage rente leningKies voor een lening of hypotheek met een lage rente in 2020. Nu het nog kan, goedkoop geld lenen kan nog, maar als stra…
Lening bij gemeentelijke kredietbank (sociale lening)Geld lenen om schulden af te lossen, klinkt dat niet tegenstrijdig? In sommige gevallen is het echter noodzakelijk om ee…

Schulden aflossen met een betaalplanSchulden aflossen met een betaalplanOm schulden effectief te lijf te gaan, kan een betaalplan helpen bij het volledig oplossen van schulden. Een betaalplan…
Betaalt u teveel voor uw lening?Betaalt u teveel voor uw lening?Het verschil in rente op leningen verschilt sterk. Een te dure lening kunt u eenvoudig oversluiten naar een goedkopere b…
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 14-03-2014
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Lenen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.