Spaardeposito opnemen bij overlijden

Spaardeposito opnemen bij overlijden Bij het overlijden van de rekeninghouder van een spaarrekening of spaardeposito gaat de rekening met spaardeposito in beginsel als erfenis over naar de erfgenamen, maar kunnen die dan direct het spaartegoed van het spaardeposito opnemen? Kosteloos wel te verstaan, zonder boete, of loopt het spaardeposito automatisch door en is een voortijdige opname niet mogelijk? Wordt dit deposito dan automatisch boetevrij verlengd en tegen welke voorwaarden gebeurt dit?

Een spaardeposito betekent sparen met vele voorwaarden

Wie wil sparen bij een bank heeft de keuze tussen een spaarrekening waarvan het spaargeld direct opneembaar is of het sparen met een spaardeposito. De direct opneembare rekening heeft natuurlijk het voordeel dat u altijd direct aan uw geld kunt komen en geen boete hoeft te betalen als u uw geld opneemt. De variabele rente is relatief laag. Een deposito is een ander verhaal. Met een spaardeposito gaat u een soort van contract met de bank aan. U belooft het spaargeld voor de afgesproken looptijd op de rekening te laten staan en wordt daarvoor beloond met een hogere en vaste rente. De spaarrekening van een deposito is geblokkeerd tijdens de looptijd: u kunt er niet tussentijds bij. Dat zijn de hoofdregels, maar sommige banken laten bij calamiteiten zoals een echtscheiding, schuldsanering of werkloosheid een tussentijdse geldopname toe. Soms met een boete, soms zonder een boete. Het loont dus de moeite om altijd goed naar de voorwaarden van de bank te kijken en niet alleen maar de hoogte van de spaarrente te vergelijken.

Spaardeposito en overlijden

Het overlijden van de rekeninghouder is voor de bank ook een uitzonderingsgeval, maar het overlijden betekent niet automatisch dat het deposito komt te vervallen of voortijdig kan worden opengebroken. Het spaardeposito loopt, als de erfgenamen geen actie ondernemen, ook na het overlijden gewoon door totdat de looptijd volbracht is. Een spaardeposito door laten lopen kan ook voor de erfgenamen gunstig zijn, omdat de spaarrente vaak relatief hoog is, maar vaak bestaat toch de behoefte om het spaargeld op te kunnen nemen en te verdelen. Als u over het spaardeposito wilt beschikken, moet u als erfgenaam ook niet te lang wachten met uw besluit. De maximale termijn verschilt eveneens per bank. Zo geven ABN Amro en de Rabobank u tot een jaar na overlijden de tijd om het geld kosteloos op te nemen. Daarna is een opname ook mogelijk, maar betaalt u een boete. Een ander voorbeeld is de Credit Europe Bank waar u slechts 180 dagen de tijd krijgt. Bij de ASN Bank en Nationale Nederlanden (NN) is de termijn eveneens maximaal één jaar. In de meeste gevallen moet uw besluit ter beoordeling aan de bank worden voorgelegd met daarbij een akte van overlijden en vaak ook een verklaring van erfrecht of executele. Als u het deposito laat doorlopen wordt na afloop van de looptijd het geld op de tegenrekening gestort, maar ook dan moet u opletten. Soms worden deposito's namelijk automatisch verlengd. Ook een gezamenlijke rekening kan een probleem vormen, omdat de andere rekeninghouder (indien nog in leven) dan officieel beschikt over de rekening. De erfgenamen zijn dan niet tot een opname bevoegd.

Deposito overledene en de Belastingdienst

Een deposito van een overledene kan ook aan de orde komen bij de aangifte inkomstenbelasting namens de overledene en de aangifte erfbelasting. Hiervoor maakt het niet uit of het spaargeld door de erfgenamen in het jaar van overlijden wordt opgenomen of niet. Voor de inkomstenbelasting is het deposito vermogen in box 3 en als het totale vermogen boven de vrijstellingen in box 3 uitkomt, is hierover belasting verschuldigd. Voor de erfbelasting wordt het spaargeld onder de erfgenamen verdeeld en fiscaal belast.

Conclusie geld opnemen van deposito bij overlijden: wel of geen boete betalen

Een spaardeposito kan een hoge spaarrente geven, zeker als het deposito een looptijd heeft van vele jaren. Dat is prettig, want u ontvangt een hoog spaarrendement. Maar een deposito kent ook nadelen, waarvan de belangrijkste waarschijnlijk is dat u het tegoed bij veel banken niet voortijdig kunt opnemen en als er geen bijzondere omstandigheden zijn, kan dit zeker niet zonder boete. Wanneer een rekeninghouder tijdens de looptijd van een deposito voortijdig komt te overlijden, is het de vraag wat met geld gaat gebeuren en of dan wel het geld kosteloos voortijdig kan worden opgenomen. Bij de meeste banken kan dat, maar ook dit is weer onderhevig aan een aantal voorwaarden. De hoge rente is mooi, maar de bijkomende voorwaarden van een deposito kunnen minstens zo belangrijk zijn.

Lees verder

© 2014 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Welk spaardeposito kiest u het besteWelk spaardeposito kiest u het besteWelk spaardeposito of welk termijndeposito kiest u in 2021 voor een mooi rendement? Een spaardeposito of termijndeposito…
Een spaardeposito is winstgevendEen spaardeposito is winstgevendEen spaardeposito openen, het betekent als u goed kiest een vaste hoge rente. Een termijndeposito of spaardeposito is de…
Spaarbank & de vermogensspaarrekening van ABN AMROSpaarbank & de vermogensspaarrekening van ABN AMRODe Vermogens Spaarrekening 2019 van ABN AMRO is interessant voor de trouwe spaarder die zijn geld een jaar laat staan te…
Wat zijn klim spaarproducten?Wat zijn klim spaarproducten?Klim spaarproducten, ook wel klim spaardeposito genoemd, zijn in 2011 door enkele Nederlandse banken geintroduceerd. Het…

Goedkoop naar het theater tipsKaartjes voor een voorstelling in het theater zijn niet goedkoop, de prijzen liggen meestal tussen de €20,- en €70,- per…
Rabo periodesparenRabo periodesparenRabo periodesparen is een manier van sparen die het midden houdt tussen sparen op een direct opneembare spaarrekening en…
Reacties

Gonna, 30-01-2016
Geachte infoteur,

Is een deposito ook overdraagbaar aan een ander persoon dan ik? Bv als ik een huis wil kopen van iemand en wil betalenl met mijn depostio waar nog een goede rente opzit?

vr gr Gon Reactie infoteur, 30-06-2020
Geachte Gonna,
In de meeste gevallen is een deposito niet overdraagbaar, let dus op de voorwaarden.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Ral Honhoff-Keizer, 05-06-2015
Mijn man is overleden. Krijg na jaren va averoachmea een brief dat hij nog een spaarrekening heeft, ze vroegen een overlijdens akte en legimitatie en kopie van mijn bankpas. Ik heb ook een testament opgestuurd waarin ik als enige erfgenaam word benoemd alsmede het vruchtgebruik voor de langslevende, moet averoachmea op mijn verzoek het spaargeld aan mij uitkeren? Reactie infoteur, 02-01-2020
Beste Ral Honhoff-Keizer,
Een spaarrekening gaat naar de erfgenamen. Als het (toch) om een polis gaat, wordt in de voorwaarden van de polis aangegeven wat er gebeurt als de polishouder overlijdt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Henk van der Zee, 03-04-2015
Mijn in 2014 overleden vader had een deposito bij NN dat nog ca 9 jaar doorloopt. Wij willen het deposito door laten lopen, maar NN beweert nu glashard dat dit niet mogelijk is, en dat het beëindigd moet worden! In hun voorwaarden staat duidelijk dat de erfgenamen binnen een jaar op KUNNEN nemen (niet moeten). Reactie infoteur, 02-01-2020
Beste Henk van der Zee,
Je zou inderdaad denken dat als het deposito op naam van uw vader blijft staan, het deposito doorloopt tot het einde van de periode waarvoor het is afgesloten. Kennelijk is NN van mening dat het niet op naam van uw vader kan blijven. Artikel 9.2 gaat overigens alleen over de opnamekosten die in het eerste jaar nihil zijn.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 13-12-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Sparen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.