Handelsbanken alternatief voor krediet en hypotheek
De door veel problemen geplaagde Europese bankensector keek met een mengeling van afgunst en bewondering naar de nauwelijks bekende Zweedse bank Handelsbanken die anno 2020 ook in Nederland 29 vestigingen heeft. De Zweden veroveren langzaam Europa: een nauwelijks bekende kredietinstelling maakt furore in de bankwereld.
Bonussen bij Handelsbanken niet aan de orde
De Zweden zetten in op decentralisatie in plaats van dure en almachtige bankcentrales. Locale filiaalleiders mogen bij Handelsbanken veel meer beslissingen nemen dan hun concurrenten. Ze ontvangen ook geen bonussen en moeten zich meer dan elders verantwoorden voor
slechte leningen. Wie de bank als plaatselijk filiaalhouder in problemen brengt, moet het zelf weer in orde maken. Handelsbanken heeft geen aparte kredietafdeling die het beheer van slechte leningen doet.
Handelsbanken is mede dank zij deze filosofie ongeschonden uit de
financiële crisis gekomen en is een van de snelst groeiende retailbanken in Europa. Ter illustratie: elke tien dagen wordt er in Engeland een nieuw kantoor geopend. En eind 2012 werd in Maastricht al de 12e Nederlandse vestiging gerealiseerd. En in 2020 was het aantal vestigingen in Nederland al gegroeid tot 29.
Decentrale aanpak als succesformule
De formule van Handelsbanken, met focus op decentralisatie, mag als ronduit fascinerend worden beschouwd. Of, zoals de directeur van de Britse centrale bank het veelbetekenend uitdrukte: "Voor het bankwezen is het een weg terug naar de toekomst."
De belangstelling voor het model van Handelsbanken komt op een moment dat veel Europese financiële instellingen hun activiteiten opnieuw vormgeven. Ze stellen alles in het werk om het geschonden
vertrouwen terug te winnen bij hun traditionele klanten om zo hun door financiële schandalen bezoedeld imago te verbeteren. Tot 2007 immers, zagen ze hun klanten voornamelijk als potentiële targets voor afzet van producten die ze helemaal niet nodig hadden.
Geen staatssteun voor Handelsbanken
Terwijl Handelsbanken in eerste instantie nog enigszins meewarig werd bekeken door grootbanken in Amerika en Engeland, heeft de financiële wereld ondertussen wel begrepen dat het concept van Handelsbanken zeer goed kan werken.
De Zweedse bank houdt er geen agressieve verkoopmethoden op na en wordt op dit moment beschouwd als een van de meest solide banken ter wereld. De formule van Handelsbanken mag dan wat oubollig ogen, de bank heeft de crisis in de financiële wereld met glans doorstaan terwijl veel collegabanken met geld van de belastingbetaler overeind gehouden werden.
Kan Handelsbanken impuls geven aan stagnerende kredietverlening?
Dat met name de financiering van bedrijven al geruime tijd te wensen overlaat, is een publiek geheim. Evenals het feit dat veel financiële instellingen afzien van verdere uitbreiding van hun commerciële
vastgoedportefeuille. De ondernemer die zich wil herfinancieren of wil expanderen ziet zich als gevolg daarvan voor grote problemen gesteld.
Er bestaat bij ondernemend Nederland veel vertrouwen dat Handelsbanken door een uitbreiding van haar activiteiten in Nederland een eind aan die impasse kan maken.
Hypotheek uit Zweden, gat in de markt?
Het is overigens niet alleen het bedrijfsleven dat dringend verlegen zit om een
soepeler kredietbeleid. Banken moeten zich door schade en schande wijs geworden, te risicomijdend opstellen om op grote schaal hypothecaire leningen aan particulieren te verstrekken.
En door Vereniging Eigen Huis is al meerdere malen aangegeven dat het met de concurrentie op de binnenlandse hypotheekmarkt droevig gesteld is. We kennen in Nederland maar 4 grote partijen waarvan er 3 van Europa niet mogen stunten met het tarief en de 4e (grootbank Rabobank) daardoor elke prikkel mist om met een aantrekkelijke
hypotheekrente te komen. Gevolg: de hypotheektarieven liggen in ons land een stuk hoger dan in de landen om ons heen.
De komst van een Scandinavische partij op de Nederlandse hypotheekmarkt (uiteraard met Nederlandse
banklicentie), zou daarom uitkomst kunnen bieden.