Marloes, 16-03-2018
Wij hebben een koopwoning waar wij zijn uitgegroeid. Wij willen dus graag groter gaan wonen.
Nu zijn de regels behoorlijk veranderd in 2018. Wij zouden graag ons huis verkopen en een groter huis kopen maar hebben geen eigen geld kans op overwaarde op ons huis is vrij klein.
Zouden wij dit alsnog kunnen doen en de extra kosten van het kopen toch ergens mee kunnen financieren.
Reactie infoteur, 21-02-2020
Beste Marloes,
Veel hangt er af van jullie inkomen, als die voldoende is om de lasten te dragen, dan is er ook wel een bank en geldschieter te vinden die dat wil financieren. Meer dan 100% met een hypotheek alleen financieren is niet mogelijk, omdat jullie geen starters op de woningmarkt zijn. De notariskosten en overdrachtsbelasting vallen buiten de financiering van de hypotheek, maar kunnen wellicht nog wel met een persoonlijke lening worden betaald. Let wel op de lasten.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Danielle, 08-12-2017
Mijn huis staat onder water, waarschijnlijk 25.000, ik heb een jaar inkomen van 45.000. Als ik zou willen verhuizen, wat voor bedrag kan ik lenen? Wat zijn de mogelijkheden voor de restschuld? En wat zijn ongeveer de kosten die je mag betalen (makelaar, notaris etc.). Dit alles in de situatie 2018!
Reactie infoteur, 21-02-2020
Beste Danielle,
Hoeveel u kunt lenen zal ervan afhangen of u wilt verhuizen naar een andere koopwoning of een huurwoning. De restschuld moet immers ook betaald of gefinancierd worden. De courtage van makelaars is per makelaar zeer verschillend, hetzelfde geldt voor de notaris:
https://huis-en-tuin.infonu.nl/kopen-en-huren/23221-wat-kost-een-makelaar-u-aan-courtage-tarieven.html
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Nick, 17-12-2015
Beste Zeemeeuw,
Bedankt voor uw snelle reactie. Kunt u wellicht aangeven waar wij deze termijn van 3 jaar (+ eventuele verdere regels m.b.t. overgangsrecht) kunnen vinden. Wij hebben namelijk van onze bank (de Rabobank) begrepen dat de termijn is: "het lopende kalander jaar + het daaropvolgende jaar". Aangezien ik mijn woning in januari 2014 heb verkocht, zou dat dus betekenen dat ik slechts van februari 2014 t/m december 2015 de tijd zou hebben.
Alvast bedankt voor uw reactie!
Met vriendelijke groet,
Nick
Reactie infoteur, 21-02-2020
Beste Nick,
Omdat uw woning al is verkocht is de driejaarstermijn helaas niet van toepassing.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Nick, 17-12-2015
Ik hoop dat u mij kunt helpen. Ik heb in 2014 mijn woning verkocht. De betreffende hypotheek voor die woning had ik voor 2012. Ik val dan ook voor de hoogte van de hypotheekschuld van mijn voormalige woning bij de aankoop van een nieuwe eigen woning onder het overgangsrecht. Ik weet dat de overdracht van de nieuwe woning dan wel moet plaatsvinden voor eind 2015. Vandaar ook dat ik dit jaar ben gaan kijken om een nieuwbouw woning te kopen. Nu heb ik in juni dit jaar een stuk grond gekocht in Amsterdam en hiervoor de koopovereenkomst getekend. Is dit voldoende om in aanmerking te komen voor het overgangsrecht? Met een zelfbouw kavel (in Amsterdam) is het probleem namelijk dat je pas bij de notaris kunt passeren, zodra je de omgevingsvergunning hebt ontvangen voor de te bouwen woning en de gemeente een besluit tot uitgifte in erfpacht heeft genomen. Dit alles gaat niet lukken voor het einde van 2015, maar zal ergens in januari zijn (het gaat dus om slechts een paar weken).
Het zou dus behoorlijk zuur zijn als ik geen gebruik kan maken van het overgangsrecht alleen omdat het in dit geval nog niet kan passeren bij de notaris, maar ik wel gewoon een koopovereenkomst heb getekend en alles ook al met de bank is geregeld (offerte getekend). Heb ik in dit geval recht op het overgangsrecht en als dit onverhoopt toch niet het geval is, zijn er in dit geval toch mogelijkheden om hier gebruik van te maken? Ik hoor het graag. Alvast vriendelijk bedankt!
Reactie infoteur, 21-02-2020
Beste Nick,
De oude hypotheekregels zijn van toepassing als u vóór het einde van het kalenderjaar dat volgt op het jaar waarin u de eigenwoningschuld hebt afgelost, een nieuwe lening voor een eigen woning aangaat. Ik vrees dus dat dit niet goed gaat.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
M. Dorsman, 27-01-2013
Als mijn hypotheek uit 2 delen bestaat 1 deel aflossingsvrij van 224.000 euro en 1 deel annuïteiten van 56.000 euro en ik wil een andere woning kopen van max. 250.000 euro is het dan mogelijk om mijn huidige hypotheek mee te nemen en NHG aan te vragen?
Ik heb 1 jaar geleden een deel van mijn hypotheek omgezet van een beleggingshypotheek naar een annuïteitenhypotheek en ik heb hierbij apart een overlijdens-risico verzekering afgesloten. Ik heb trouwens nu geen NHG op mijn huidige hypotheek.
Reactie infoteur, 21-02-2020
Beste M. Dorsman,
De hypotheek die u kunt meenemen bedraagt maximaal 105% van de economische waarde. Als de andere woning met winst is verkocht, moet dat deel in het nieuwe huis worden gestopt.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw
Marco Wildenbeest, 08-01-2013
Stel ik heb nu een hypotheek E. 200.000, - aflosvrij. Mag ik bij doorstromen naar een nieuwe woning en een hypotheek nodig heb van E. 300.000, - naast de E. 100.000, - annuiteitenhypotheek de rest banksparen indien de hypotheek passeert voor 1-4-2013?
Reactie infoteur, 21-02-2020
Beste Marco Wildenbeest,
Er bestaat een overgangsregeling voor bestaande polissen. Als uw inkomen het toestaat kunt u dus uw aflossingsvrije hypotheek omzetten in een bankspaarhypotheek.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw