De beste hypotheekvorm, de annuïteitenhypotheek

De annuïteitenhypotheek is één van de hypotheekvormen waarin gedurende de looptijd de hypotheekschuld wordt afbetaald. De annuïteitenhypotheek is een hypotheekvorm die niet meer veel wordt afgesloten. Er zijn namelijk hypotheekvormen is fiscaal aantrekkelijker zijn. Door tussentijds af te lossen, daalt namelijk het bedrag dat van het inkomen kan worden afgetrokken. In de meest populaire hypotheekvormen, wordt de aflossing opgebouwd in een polis of op een rekening. Toch heeft de annuïteitenhypotheek grote voordelen ten opzichte van bijvoorbeeld de beleggingshypotheek.

Wat is een annuïteitenhypotheek?

In deze hypotheekvorm blijven de maandelijkse lasten gelijk. De samenstelling van de maandlasten gaat veranderen gedurende de looptijd. In eerste instantie bestaat het te betalen bedrag vrijwel volledig uit rente en een klein stukje aflossing. Doordat de schuld steeds lager wordt, neemt gedurende de looptijd van de hypotheek het aflossingsdeel steeds grotere vormen aan. De bruto lasten in deze hypotheekvorm blijven gelijk, maar de netto maandlasten gaan omhoog.

Hoe kunnen de netto maandlasten omhoog gaan?

Dit effect wordt veroorzaakt doordat er steeds een kleiner deel van de hypotheeklasten van het inkomen kan worden afgetrokken. De maandlasten bevatten steeds minder aftrekbare hypotheekrente en steeds meer niet aftrekbare aflossingen.

Wat zijn de voordelen van een annuïteitenhypotheek?

Doordat er tussentijds afbetaald gaat worden op de hypotheek, worden het probleem van de aflossing niet naar de toekomst doorgeschoven. Een tweede voordeel ten opzichte van andere hypotheekvormen is dat de maandlasten zo zijn samengesteld dat op de einddatum van de hypotheek de schuld volledig is terugbetaald. Een ander voordeel is dat de hypotheek afgestemd is op het gemiddelde carrièreverloop. De netto lasten stijgen, maar de meeste mensen gaan in de loop der jaren ook steeds meer verdienen.

Wat zijn de nadelen van een annuïteitenhypotheek?

In vergelijking met hypotheekvormen waarbij de onzekerheid over de volledige aflossing van de hypotheek aanwezig is, zullen de maandlasten lager zijn. Een ander nadeel is dat het fiscaal gezien niet de meeste aantrekkelijke hypotheekvorm is.

Waarom is aflossen toch beter, ondanks dat het fiscaal onaantrekkelijk is?

In het nabije verleden heeft er teveel focus gelegen op het zo laag mogelijk houden van de maandlasten. De meeste populaire hypotheekvormen waren de beleggingshypotheek in combinatie met een aflossingsvrije hypotheek. In die tijd werd gewoon nog gerekend met een voorbeeldrendement van 8 procent, uitgaande van hoge rendementen op de beleggingsportefeuille. In plaats van hoge rendementen, zijn de rendementen in de periode vanaf 2008 tot en met 2011 negatief uitgevallen. Een bijkomend nadeel was dat bleek dat verzekeraars zeer hoge kosten in rekening hebben gebracht bij hun klanten. In veel beleggingsverzekeringen is het ingelegde bedrag veel hoger dan de waarde van de opgebouwde kapitaal.

Wat te doen met de beleggingshypotheek?

Veel huiseigenaren met een beleggingshypotheek hebben er spijt van dat ze voor deze hypotheekvorm gekozen hebben. Zodra de rentevaste periode afgelopen is, kunnen ze kiezen voor een andere hypotheekvorm door de hypotheek over te sluiten. Aan de andere kant kan in dat geval niet geprofiteerd worden van een eventuele oplevingen van de beleggingen. In de loop der jaren blijkt pas wat de juiste keuze is geweest.

Lees verder

© 2012 - 2024 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een annuïteitenhypotheek afsluitenEen annuïteitenhypotheek afsluitenJe wilt een huis kopen en denkt na over een hypotheek op maat. Heb je al nagedacht over een annuïteitenhypotheek? Ken je…
Voordelen en nadelen van een annuïteitenhypotheek?Voordelen en nadelen van een annuïteitenhypotheek?Huizenkopers die na 31 december 2012 een hypotheek afsluiten komen alleen in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek wannee…
Spaarhypotheek omzetten naar een annuïteitenhypotheekSpaarhypotheek omzetten naar een annuïteitenhypotheekSinds 2013 is de meest populaire hypotheekvorm de annuïteitenhypotheek. In tijden met hoge hypotheekrentes was de spaarh…
De annuïteitenhypotheek, een dure hypotheekvormDe annuïteitenhypotheek, een dure hypotheekvormVanaf 1 januari 2013 geldt de verplichting om periodiek af te lossen voor nieuw gesloten hypotheken. De aflossing doorsc…

Checklist renteherziening hypotheek rentevastChecklist renteherziening hypotheek rentevastEen nieuwe rente voor uw hypotheek moet goedkoper kunnen, zult u denken, maar welke rentevaste periode kiest u dan als d…
Maximale hypotheek berekenenMaximale hypotheek berekenenBepalend voor de maximale hypotheek die we kunnen krijgen, zijn naast de waarde van de woning uiteraard de inkomensgegev…
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 06-02-2012
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.