Voordelen en nadelen van een annuïteitenhypotheek?
Huizenkopers die na 31 december 2012 een hypotheek afsluiten komen alleen in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek wanneer de gehele hypotheek wordt afgelost. Door deze regel werd een oude hypotheekvorm weer van de plank gehaald: de annuïteitenhypotheek. Wat zijn de voordelen en nadelen van de annuïteitenhypotheek?
Annuïteitenhypotheek, terug van weggeweest
De annuïteitenhypotheek bestaat al heel lang, maar is een tijdje uit de gratie geweest. De reden hiervoor was de wijze van aflossing. Bij een annuïteitenhypotheek betaal je gedurende de gehele looptijd een vast bedrag aan rente en aflossing, alleen daalt tijdens de looptijd het rentedeel en stijgt het aflossingsdeel. Dit houdt in de praktijk in dat je op het begin van de looptijd veel rente betaalt en dus een groot belastingvoordeel in de vorm van hypotheekrenteaftrek hebt. Naarmate de looptijd vordert stijgt het premiebedrag en daalt het rentebedrag. Dit wil zeggen dat de hypotheek steeds duurder wordt doordat het bedrag wat je betaalt aan rente en dus ook de hypotheekrenteaftrek (het belastingvoordeel) daalt. Veel mensen vonden dit in het verleden geen goed idee. Niet alleen omdat je bij een annuïteitenhypotheek verplicht bent om de gehele hypotheek af te lossen, maar ook omdat de hypotheek tijdens de looptijd door minder hypotheekrenteaftrek steeds duurder wordt. Dit terwijl het salaris meestal stijgt en men met een andersoortige hypotheek voor meer hypotheekrenteaftrek in aanmerking kwam. Zo is de annuïteitenhypotheek uit de gratie geraakt.
De nadelen van de annuïteitenhypotheek:
- Fiscaal voordeel van de annuïteitenhypotheek daalt tijdens de looptijd vanwege dalende hypotheekrente en stijgend premiebedrag, met andere woorden: de bruto lasten blijven weliswaar gelijk (bij gelijkblijvende rente), maar de netto lasten stijgen.
- De maandelijkse lasten zijn hoger dan bij een (gedeeltelijk) aflossingsvrije hypotheek.
- In het begin los je nauwelijks hypotheek af.
- Het is over de gehele looptijd bekeken een vrij dure hypotheekvorm.
De voordelen van een annuïteitenhypotheek:
- Je begint met lagere aanvangslasten.
- Na dertig jaar is de schuld volledig afbetaald.
- Het is een transparante hypotheekvorm, je weet waar je aan toe bent.
- Verwacht je in de toekomst een groot geldbedrag, dan is een tussentijds extra aflossen bij een annuïteitenhypotheek altijd mogelijk.
Tip bij het afsluiten van een annuïteitenhypotheek
Kies bij een annuïteitenhypotheek voor een langere rentevaste periode zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Kiezen voor een annuïteitenhypotheek is kiezen voor zekerheid, maar de kans is aanwezig dat je met een andere hypotheekvorm goedkoper uit bent. Laat je daarom altijd goed adviseren, over de beste keuze voor jouw persoonlijke situatie.
Waarom is de overheid voorstander van de annuïteitenhypotheek?
- Mensen met een annuïteitenhypotheek lopen niet het risico met een restschuld te blijven zitten.
- Wanneer mensen kiezen voor een annuïteitenhypotheek hebben ze tijdens het verloop van de looptijd steeds minder fiscaal voordeel. Dit is een aanzienlijke besparing voor de overheid.
Andere hypotheekvormen
Naast de annuïteitenhypotheek bestaan er nog meer hypotheekvormen zoals de lineaire hypotheek, de (bank)spaarhypotheek, startzekerhypotheek, meegroeihypotheek en de beleggingshypotheek.
De beleggingshypotheek kennen we sinds 2006, deze risicovolle hypotheekvorm is door de beurscrash in 2008 sterk in populariteit afgenomen. Lange looptijden verhogen het rendement, dus het is meestal niet verstandig tussentijds naar een andere hypotheekvorm over te stappen.
De spaarhypotheek is bij beperking van de hypotheekrenteaftrek niet meer interessant. De startzekerhygotheek en meegroeihypotheek zijn spaarhypotheken met een verzekering, zodat de hypotheek aan het einde van de looptijd afgelost kan worden met een verzekerd vermogen. Zo blijven voor degene die zekerheid zoeken zonder te betalen voor een extra verzekering alleen de lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek over. Inmiddels worden door de hypotheekverstrekkers allerlei alternatieven bedacht en aangedragen zoals bijvoorbeeld de fictieve annuïteitenhypotheek. Een annuïteitenhypotheek waarbij het mogelijk is om toch nog een gedeeltelijk aflossingsvrije hypotheek te nemen.