Voordelen en nadelen van een annuïteitenhypotheek?

Voordelen en nadelen van een annuïteitenhypotheek? Huizenkopers die na 31 december 2012 een hypotheek afsluiten komen alleen in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek wanneer de gehele hypotheek wordt afgelost. Door deze regel werd een oude hypotheekvorm weer van de plank gehaald: de annuïteitenhypotheek. Wat zijn de voordelen en nadelen van de annuïteitenhypotheek?

Annuïteitenhypotheek, terug van weggeweest

De annuïteitenhypotheek bestaat al heel lang, maar is een tijdje uit de gratie geweest. De reden hiervoor was de wijze van aflossing. Bij een annuïteitenhypotheek betaal je gedurende de gehele looptijd een vast bedrag aan rente en aflossing, alleen daalt tijdens de looptijd het rentedeel en stijgt het aflossingsdeel. Dit houdt in de praktijk in dat je op het begin van de looptijd veel rente betaalt en dus een groot belastingvoordeel in de vorm van hypotheekrenteaftrek hebt. Naarmate de looptijd vordert stijgt het premiebedrag en daalt het rentebedrag. Dit wil zeggen dat de hypotheek steeds duurder wordt doordat het bedrag wat je betaalt aan rente en dus ook de hypotheekrenteaftrek (het belastingvoordeel) daalt. Veel mensen vonden dit in het verleden geen goed idee. Niet alleen omdat je bij een annuïteitenhypotheek verplicht bent om de gehele hypotheek af te lossen, maar ook omdat de hypotheek tijdens de looptijd door minder hypotheekrenteaftrek steeds duurder wordt. Dit terwijl het salaris meestal stijgt en men met een andersoortige hypotheek voor meer hypotheekrenteaftrek in aanmerking kwam. Zo is de annuïteitenhypotheek uit de gratie geraakt.

De nadelen van de annuïteitenhypotheek:

 • Fiscaal voordeel van de annuïteitenhypotheek daalt tijdens de looptijd vanwege dalende hypotheekrente en stijgend premiebedrag, met andere woorden: de bruto lasten blijven weliswaar gelijk (bij gelijkblijvende rente), maar de netto lasten stijgen.
 • De maandelijkse lasten zijn hoger dan bij een (gedeeltelijk) aflossingsvrije hypotheek.
 • In het begin los je nauwelijks hypotheek af.
 • Het is over de gehele looptijd bekeken een vrij dure hypotheekvorm.

De voordelen van een annuïteitenhypotheek:

 • Je begint met lagere aanvangslasten.
 • Na dertig jaar is de schuld volledig afbetaald.
 • Het is een transparante hypotheekvorm, je weet waar je aan toe bent.
 • Verwacht je in de toekomst een groot geldbedrag, dan is een tussentijds extra aflossen bij een annuïteitenhypotheek altijd mogelijk.

Tip bij het afsluiten van een annuïteitenhypotheek

Kies bij een annuïteitenhypotheek voor een langere rentevaste periode zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Kiezen voor een annuïteitenhypotheek is kiezen voor zekerheid, maar de kans is aanwezig dat je met een andere hypotheekvorm goedkoper uit bent. Laat je daarom altijd goed adviseren, over de beste keuze voor jouw persoonlijke situatie.

Waarom is de overheid voorstander van de annuïteitenhypotheek?

 • Mensen met een annuïteitenhypotheek lopen niet het risico met een restschuld te blijven zitten.
 • Wanneer mensen kiezen voor een annuïteitenhypotheek hebben ze tijdens het verloop van de looptijd steeds minder fiscaal voordeel. Dit is een aanzienlijke besparing voor de overheid.

Andere hypotheekvormen

Naast de annuïteitenhypotheek bestaan er nog meer hypotheekvormen zoals de lineaire hypotheek, de (bank)spaarhypotheek, startzekerhypotheek, meegroeihypotheek en de beleggingshypotheek.

De beleggingshypotheek kennen we sinds 2006, deze risicovolle hypotheekvorm is door de beurscrash in 2008 sterk in populariteit afgenomen. Lange looptijden verhogen het rendement, dus het is meestal niet verstandig tussentijds naar een andere hypotheekvorm over te stappen.

De spaarhypotheek is bij beperking van de hypotheekrenteaftrek niet meer interessant. De startzekerhygotheek en meegroeihypotheek zijn spaarhypotheken met een verzekering, zodat de hypotheek aan het einde van de looptijd afgelost kan worden met een verzekerd vermogen. Zo blijven voor degene die zekerheid zoeken zonder te betalen voor een extra verzekering alleen de lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek over. Inmiddels worden door de hypotheekverstrekkers allerlei alternatieven bedacht en aangedragen zoals bijvoorbeeld de fictieve annuïteitenhypotheek. Een annuïteitenhypotheek waarbij het mogelijk is om toch nog een gedeeltelijk aflossingsvrije hypotheek te nemen.
© 2012 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De annuïteitenhypotheek, voor- en nadelenDe annuïteitenhypotheek, voor- en nadelenDe annuïteitenhypotheek is een hypothecaire lening waarmee de aankoop van bijvoorbeeld een huis gefinancierd kan worden.…
Een annuïteitenhypotheek afsluitenEen annuïteitenhypotheek afsluitenJe wilt een huis kopen en denkt na over een hypotheek op maat. Heb je al nagedacht over een annuïteitenhypotheek? Ken je…
Wat is een Annuïteitenhypotheek?Wat is een Annuïteitenhypotheek?Er bestaat altijd veel onduidelijkheid over de annuïteitenhypotheek. In dit artikel kun je lezen wat een annuïteitenhypo…
Hypotheek – annuïteitenhypotheekWie een huis gaat kopen, krijgt vaak al snel te maken met een hypotheek. Omdat een huis vrijwel niet zo te betalen is, w…

Een variabele hypotheekrente kan soms erg duur wordenEen variabele hypotheekrente kan soms erg duur wordenBijna iedereen heeft een hypotheek op het huis. Daar is ook niets mis mee, mits die hypotheek niet te hoog is en door ee…
Achterstanden hypotheek! NHG aanspreken?Achterstanden hypotheek! NHG aanspreken?U hebt zelf de keus om een hypotheek te sluiten met of zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Gezien de voordelen va…
Bronnen en referenties
 • http://smartfee.nl/hypotheek/hypoheekvormen
 • http://www.hypotheekvormen.info/hypotheekvorm/annuiteitenhypotheek
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 27-10-2015
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Hypotheek
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.